Parmazánové řízečky se sladkokyselým okurkovým salátem

Parmazánové řízečky se sladkokyselým okurkovým salátem

Kdo by nemiloval řízky? A ještě lépe, řízečky? Když jsme na jakékoliv oslavě a párty, řízečky jsou jedna z věcí, která zaručeně zmizí nejdřív. Když se objeví, slyšíte jásot a pak vidíte, jak si pro ně lidé spěchají. A jako přílohu si k nim nejlépe dávají další řízečky. Je to prostě osvědčená a milovaná klasika.

Já mám ale ráda změnu, takže jsme ty řízečky připravili doma tentokrát jinak. Strouhanka z čerstvého pečiva, která se ochutí parmazánem, s petrželí a citronem, je příjemná změna. Řízečky byly hezky křupavé a s okurkovým salátem jim to ladilo. Použila jsem na ně vepřový váleček, což je maso z kýty. Jeho předností je křehkost, která je skoro srovnatelná s vepřovou panenkou, a také cena, oproti panence je výrazně levnější. Dá se poptat u vašeho řezníka, ale bacha, bývá to podpultovka. Občas se dá sehnat např. i v Globusu.

Suroviny:

Na řízečky:

  • 300 – 400 g libového vepřového masa (panenka, váleček z kýty, …)
  • sůl a pepř
  • hladká mouka na obalení
  • 1 vejce
  • čerstvé nebo až dva dny staré pečivo (ne vyloženě tvrdé), já použila dva rohlíky
  • cca 50 g parmazánu
  • kůra z jednoho citronu
  • 3 lžičky sušené nebo nasekané čerstvé petrželky
  • sádlo na smažení

Na salát:

  • 2 salátové okurky
  • 6-8 lžic horké vody
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžička sojové omáčky
  • sezamová semínka

Postup:

Nejprve si připravíme zálivku na salát – do cca 6-8 lžic horké vody dáme dvě lžíce hnědého cukru a rozmícháme je. Přidáme rýžový ocet, sůl a sojovou omáčku, promícháme a dáme stranou.

Rozpustíme cukr

Okurku dobře omyjeme a příčně rozkrojíme na poloviny. Nakrájíme je nebo naškrabeme na tenké plátky.

Připravíme okurku

Plátky okurky dáme do mísy a přidáme k nim zálivku. Promícháme a necháme odležet v lednici.

Okurku zalijeme zálivkou

Připravíme si ochucenou strouhanku – rohlíky nebo jiné světlé pečivo natrháme na kousky a ty potom v robotu / mixéru nasekáme nadrobno. Tato strouhanka bude o maličko hrubší než běžná ze suchého pečiva.

Rohlíky nasekáme najemno

Strouhanku nasypeme do mísy a přidáme k ní najemno nastrouhaný parmazán, kůru z jednoho citronu a petržel.

Strouhanku ochutíme

Maso očistíme od případných blan a nakrájíme na malé řízečky. Osolíme a opepříme je z obou stran.

Připravíme maso

Každý kousek masa potom z obou stran obalíme v hladké mouce a ve vajíčku.

Řízečky obalíme v mouce a vajíčku

Nakonec ho obalíme v parmazánové strouhance.

Řízečky obalíme ve strouhance

Smažíme na rozpáleném sádle z obou stran dozlatova a pak každý kousek osušíme na papírových utěrkách.

Řízečky osmažíme

Salát rozdělíme do misek a podle chuti ho posypeme sezamovými semínky.

Sladkokyselý okurkový salát

Podáváme s řízečky :)

Parmazánové řízečky se sladkokyselým okurkovým salátem


Related Posts

Grissini

Grissini

Pokud ještě náhodou přemýšlíte, co stvořit k silvestrovskému pohoštění, tak hlasuju pro italské chlebové tyčinky – grissini. Neskutečně snadné pohoštění, které využijete jako předkrm nebo jako křoupání k vínu či pivu, obzvlášť pokud k nim vyhotovíte ještě nějaký ten dip na namáčení.

Domácí sushi krok za krokem

Domácí sushi krok za krokem

Před několika lety, ještě než jsem sushi prvně ochutnala, jsem po něm pořád pokoukávala. Stále jsem čekala na tu správnou příležitost, kdy si ho budu moci dát. Teď už si ani stejně nevzpomínám, kde to bylo poprvé. Jen vím, že mě ohromně nadchlo. Chtěla jsem si ho […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít