Bůček po vietnamsku

by Meg

Nebo taky bůnček, jak ho nazval Cuketka. Od chvíle, co jsem prvně tuhle přípravu masa viděla, jsem jen tiše slintala. No a konečně jsem se dočkala. Doma rybí omáčka, rýžový ocet a v obchodě celkem pěkný kousek bůčku – co víc si přát ke štěstí.

Protože se blíží čarodějnice a my v tomhle období většinou zahajujeme grilovací sezonu, a protože má být pěkné počasí, chtěla jsem to vyzkoušet předem na menším množství masa. Klasická vietnamská bun cha (Bún chả) jsou podle googlu zprudka grilované kousky vepřového masa (a mleté placičky z vepřového), podávané ve vývaru, s nudlemi, s listovou zeleninou, bylinkami…

Chtěla jsem to vzít jednoduše a jen tak na zkoušku, takže jsem se tedy vybavila receptem od pana Cuketky, kouskem bůčku a netrpělivě čekala jak to dopadne…

Suroviny:

  • cca 0,5 kg vepřového prorostlého masa (bůček, krkovice)
  • 3 lžíce cukru (uposlechla jsem rady a dala třtinový)
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce rýžového octa (lze prý nahradit 2 lžícemi limetkové šťávy, nezkoušela jsem)
  • 1/2 lžíce sojové omáčky
  • 1 cibule na půl/kolečka
  • 1 pěkný stroužek česneku, posekaný
  • 1 lžíce oleje
  • pepř

Postup:

Bůček jsem zbavila kůže a dala na chvíli do mrazáku, aby ztuhnul a šel lépe nakrájet na tenké plátky. V míse jsem smíchala všechny ostatní suroviny a plátky masa do ní přidala. Nechala jsem ji odpočívat – měla by prý alespoň hodinu pobýt v lednici.

Mezitím jsem smíchala suroviny na omáčku – nuoc cham (Nước chấm), tahle uvedená kombinace by měla být přímo Nước mắm pha (mixed fish sauce).

  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 2  a více lžic horké vody
  • pár koleček mrkve, nasekaný stroužek česneku

Vše smícháme, až se cukr rozpustí, já nakonec přidala i kousek jarní cibulky a pár lístečků z klíčícího koriandru.

A už jsem mohla jít pomalu rozpalovat gril, teda ten v troubě, na první ochutnání stačil. Maso jsem zbavila cibule a rozložila na plech s pečícím papírem. Trouba s funkcí vrchního grilu byla rozpálená na cca 220°C – jde dát i na max, ale musí se to vážně hlídat.

Marináda na mase zkaramelizovala a celkově mělo úžasnou, sladkokyselou chuť.

Připravila jsem k němu jen rýžové nudle a trochu čerstvé zeleniny všeho druhu.

Maso se dá v pikantní omáčce namáčet a vše jíst zvlášť. Nebo taky nudle dát na talíř a doplnit masem, zakápnout omáčkou. ŇAM!

Maso bylo takhle naprosto fantastické. Za nejlepší považuji to, že moje maminka, která na maso poslední dobou moc není, si přidala. Takže pokud se chystáte v nejbližší době grilovat jako my, dejte tomuhle bůčku šanci. Rozhodně nebudete litovat.

You may also like

33 comments

Jana 25. 04. 2012 - 20.32

Mňam na asijskou kuchyni nejsem expert ani omylem, takže tohle bych si ráda nechala uvařit :)

Reply
Meg 27. 04. 2012 - 22.13

To ani ja, navic nemam, kde bych poradne ochutnala :) ale tohle nebylo nijak tezky :)

Reply
sharka.68 11. 01. 2023 - 7.59

hot rice pardubice třída míru….od machoňky směrem k zelené bráně

Reply
Bohunka 26. 04. 2012 - 8.07

No to vypadá úžasně. Určitě vyzkouším, jak koupím bůček.. díky za skvělé recepty a úžasné fotky.

Reply
Meg 27. 04. 2012 - 22.14

Ja dekuju za pekny komentar :) Ja uz se tesim, az si to zopakujeme venku na grilu :)

Reply
Vanda 26. 04. 2012 - 9.24

Myslíš, že to bude dobré i se středně nebo méně prorostlou krkovicí? Manžel je proti bůčku zaujatej, bohužel… Pro mě to vypadá jako jídlo snů!

Reply
farfalla 26. 04. 2012 - 19.35

Jde to, v receptu, na který me odkazuje, to pan Cuketka dokonce píše – bůček nebo krkovička:)

Reply
farfalla 26. 04. 2012 - 19.36

Jo a i Meg to píše:) Bůnček se ti jinak ffakt povedl, připmíná mi, že jsme už dlouho žádný neměla a fotky mě lákají:)

Reply
Meg 27. 04. 2012 - 21.53

Diky, me to strasne dlouho lakalo, a konecne jsem se dockala :))

Reply
Meg 27. 04. 2012 - 21.53

Jo jo, urcite to pujde, ale tuku bych se jen tak nevzdavala, no, kdyz se to da pekne naplno, tak se tuk vypece a zbude jen ta uzasna chut :))

Reply
Lucie 27. 04. 2012 - 8.50

Teda, to vypada fakt skvele! Ja jsem na tohle jidlo nejaka lina, takze na nej chodim do SAPy :-)

Reply
Meg 27. 04. 2012 - 21.54

To zas zavidim, ja ho zatim jako mimoprazska nemela sanci ochutnat :) Diky :)

Reply
Romika 30. 12. 2018 - 17.58

Ahoj Lucie a kam do Sapy , uz jsem tam párkrát byla ,ale našla jen fast food s polévkámi ,ale žádná nebyla s pečeným masem , jen s vařeným a vypadaly hodně chudě ?. R.

Reply
Madla 09. 05. 2012 - 9.48

Tý jo, nádherně vypečené masíčko! Já teda na tučné maso vůbec nejsem, přiznám se, že bůček jsem ještě nezkoušela připravit, ale ty tu máš tolik lákavých bůčkoreceptů, že určitě něco brzy ukuchtím. A právě tenhle vypadá fakt skvěle!

Reply
Meg 14. 05. 2012 - 10.48

No, ja bucek rada, ale musi byt pripraveny tak, aby tam ten tuk moc nevadil – a to je presne tenhle recept :) Diky :)

Reply
Lenka 12. 05. 2012 - 13.58

Meg, zaujal mě klíčící koriandr.. Pěstuješ si ho sama ze semínek? Jde to dobře?

Reply
Meg 14. 05. 2012 - 10.49

Jo jo, ze seminek a jde to v pohode :) Uz jsem vysela ted i na zahonek, tak uvidime, jak se mu povede.

Reply
Káča 05. 06. 2012 - 20.23

Tenhle recept jsem strašně dlouho hledala! Děkuju za něj, už se těším, až ho vyzkouším :)

Reply
Meg 20. 06. 2012 - 10.51

Neni zac, doufam ze se povede a bude chutnat :)

Reply
Lenka 09. 06. 2012 - 11.31

Tak už jsem ho taky vyzkoušela. Je vynikající!

Reply
Meg 20. 06. 2012 - 10.53

Jsem moc rada, diky za info :)

Reply
centy 15. 12. 2012 - 10.51

Dnes je den D :)

Reply
Meg 16. 12. 2012 - 19.25

Tak jak se povedlo?

Reply
Katuska.hrabos 15. 01. 2014 - 11.33

Teda, ted jsem zavítala na Váš blog úplně poprvé…..ALE rozhodně nééé naposled. Jste přímo moje krevní skupina co se týče vaření :) !!!!!! Zaškrtávám do oblíbených ;)

Reply
Meg 27. 01. 2014 - 6.34

Díky moc, to mě těší :))

Reply
Aaaa 14. 03. 2015 - 0.18

Je to bun cha tak si prosim k tomu jidlu fakt dejte bun a ne pho!! Proc menit neco co je uz super ?

Reply
Marcela 09. 06. 2015 - 19.16

Ahoj, taky jsem se nechala zlákat a musím napsat, že to bylo docela jednoduché a moc dobré. Dokonce ségra, která bůček nejí, si dala a říkala, že tohle můžu ještě někdy udělat :)
Takže díky za recept, jdu na druhou večeři……..tenhle recept mě zabije :)

Reply
Meg 01. 07. 2015 - 6.29

:D je to pravda :D Já je teda ještě někdy na grilování takhle nakládám krkovici a je to super :)

Reply
Lenka 11. 10. 2015 - 7.13

Meg recept vypadá parádně, příští týden se na něj chystám :) Můžu se jen zeptat – jak asi dlouho je na těch 220 v troubě? :) Abych do ní nezírala od začátku :)) Děkuji :)

Reply
Meg 30. 10. 2015 - 9.32

Asi píšu pozdě, že? Já to popravdě hlídám každou chvíli, tohle strašně závisí na troubě, jak která peče…

Reply
Kristyna 06. 01. 2016 - 17.38

Opravdu skvělý recept, který nemá chybu!:) I přítel, který nepozře prorostlé či  tlusté maso si na tomto pochutnal tak, že to tento týden peču už podruhé :)

Reply
Meg 02. 02. 2016 - 20.05

Jé, to je jedno z nejlepších ocenění, díky!

Reply
Xo 12. 02. 2023 - 9.15

Průměr, výsledná chuť fádní.

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc