Bůček po vietnamsku

Bůček po vietnamsku

Nebo taky bůnček, jak ho nazval Cuketka. Od chvíle, co jsem prvně tuhle přípravu masa viděla, jsem jen tiše slintala. No a konečně jsem se dočkala. Doma rybí omáčka, rýžový ocet a v obchodě celkem pěkný kousek bůčku – co víc si přát ke štěstí.

Protože se blíží čarodějnice a my v tomhle období většinou zahajujeme grilovací sezonu, a protože má být pěkné počasí, chtěla jsem to vyzkoušet předem na menším množství masa. Klasická vietnamská bun cha (Bún chả) jsou podle googlu zprudka grilované kousky vepřového masa (a mleté placičky z vepřového), podávané ve vývaru, s nudlemi, s listovou zeleninou, bylinkami…

Chtěla jsem to vzít jednoduše a jen tak na zkoušku, takže jsem se tedy vybavila receptem od pana Cuketky, kouskem bůčku a netrpělivě čekala jak to dopadne…

Suroviny:

  • cca 0,5 kg vepřového prorostlého masa (bůček, krkovice)
  • 3 lžíce cukru (uposlechla jsem rady a dala třtinový)
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce rýžového octa (lze prý nahradit 2 lžícemi limetkové šťávy, nezkoušela jsem)
  • 1/2 lžíce sojové omáčky
  • 1 cibule na půl/kolečka
  • 1 pěkný stroužek česneku, posekaný
  • 1 lžíce oleje
  • pepř

Postup:

Bůček jsem zbavila kůže a dala na chvíli do mrazáku, aby ztuhnul a šel lépe nakrájet na tenké plátky. V míse jsem smíchala všechny ostatní suroviny a plátky masa do ní přidala. Nechala jsem ji odpočívat – měla by prý alespoň hodinu pobýt v lednici.

Mezitím jsem smíchala suroviny na omáčku – nuoc cham (Nước chấm), tahle uvedená kombinace by měla být přímo Nước mắm pha (mixed fish sauce).

  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 2  a více lžic horké vody
  • pár koleček mrkve, nasekaný stroužek česneku

Vše smícháme, až se cukr rozpustí, já nakonec přidala i kousek jarní cibulky a pár lístečků z klíčícího koriandru.

A už jsem mohla jít pomalu rozpalovat gril, teda ten v troubě, na první ochutnání stačil. Maso jsem zbavila cibule a rozložila na plech s pečícím papírem. Trouba s funkcí vrchního grilu byla rozpálená na cca 220°C – jde dát i na max, ale musí se to vážně hlídat.

Marináda na mase zkaramelizovala a celkově mělo úžasnou, sladkokyselou chuť.

Připravila jsem k němu jen rýžové nudle a trochu čerstvé zeleniny všeho druhu.

Maso se dá v pikantní omáčce namáčet a vše jíst zvlášť. Nebo taky nudle dát na talíř a doplnit masem, zakápnout omáčkou. ŇAM!

Maso bylo takhle naprosto fantastické. Za nejlepší považuji to, že moje maminka, která na maso poslední dobou moc není, si přidala. Takže pokud se chystáte v nejbližší době grilovat jako my, dejte tomuhle bůčku šanci. Rozhodně nebudete litovat.


Related Posts

Pikantní kyselá polévka (Pekingská)

Pikantní kyselá polévka (Pekingská)

Chození do práce u mne vyústilo v jednu obrovskou nevýhodu – díky kolegům občas posedlým čínou jsem tak trochu podlehla i já. Dobře, taková nevýhoda to zase není, protože si nic nemůžu nalhávat – prostě mi to chutná. No a protože prý od roku 2000 máme potvrzené receptory pro […]

Domácí sushi krok za krokem

Domácí sushi krok za krokem

Před několika lety, ještě než jsem sushi prvně ochutnala, jsem po něm pořád pokoukávala. Stále jsem čekala na tu správnou příležitost, kdy si ho budu moci dát. Teď už si ani stejně nevzpomínám, kde to bylo poprvé. Jen vím, že mě ohromně nadchlo. Chtěla jsem si ho […]



30 thoughts on “Bůček po vietnamsku”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít