Bůček ala Momofuku

by Meg

Pokud jste častým čtenářem webových stránek o jídle, vaření, receptech apod., tak vám jistě nemusím Momofuku, se kterým jsem se seznámila na páně Cuketkových stránkách, představovat. Pokud jste o něm ještě neslyšeli, tak prosím, běžte na odkazované stránky. Z tam uvedených Momofuku pork buns jsem zatím vyzkoušela jen ten bůček. Už asi třikrát. Bochánky někdy příště. Možná. Takhle připravený bůček totiž obstojí i jako hlavní hvězda – zejména večera s přáteli. Nikdo neuhádne, že se jedná o “pouhou” přípravu se solí a cukrem – nikdo by si netipnul, že dají masu tak skvělou chuť.

Myslím, že takto připravený bůček (spíš jakékoliv tučné maso) je lepší spáchat dřív, než jaro a léto plně nastoupí (i teď to už vypadá, že přestává být bůčkový čas). Pokud ale koupíte pěkně prorostlý kousek a podělíte se o něj v dobré společnosti, jistě vám ani teplejší počasí nezkazí pocit z vynikající lahůdky.

Suroviny:

  • bůček (cca 1 – 1,5 kg)
  • sůl (5 lžic)
  • cukr (5 lžic)

Postup:

Bůček zbavte kůže a případných kostí a naskládejte ho do pekáčku, ve kterém se bude péct.

Cukr a sůl smíchejte. Maso jím pěkně posypte/obsypte.

A teď vše pěkně vetřít do masa.

Přebytečné krystalky sklepat do pryč a pekáček přetáhnout potravinovou folií. Bůček je teď připravený na odležení. Měl by se nechat marinovat v chladnu minimálně 6, maximálně 24 hodin. Co se týče mě, já jsem pro dobu spíše k těm šesti hodinám. Když jsem byla v časové tísni, bůček byl naložený dokonce jen 4 hodiny a i tak byl dobrý. Nicméně nedlouho poté jsem ho pekla znovu a byl dost slaný. Nakonec jsem zjistila, že jediný rozdíl byla ta doba naložení, v případě slanějšího kousku činila oněch 24 hodin…

Po vytažení bůčku z lednice a odstranění folie je třeba slít veškerou vodu, která se v pekáčku objevila (viz obrázek). Já pro jistotu i lehce omyji celý pekáček a maso bez jakýchkoliv krystalků do něj vrátím.

Bůček je třeba péct hodinu na 230°C a poté 60-75 minut na 120°C. Pokud máte pěkný, tučný kousek bůčku, tak pustí sádlo a není třeba maso podlévat. U nás ale mají většinou pěkné, masitější kousky, takže abych ho v troubě zbytečně nepálila, maso podlévám trochou vody.

A takhle už vypadá po upečení:

Nakrájený bůček se jí nejlépe s čerstvým chlebem a nějakou dobrou hořčicí – jednou z nej byla například dijonská se zeleným pepřem. Naposledy jsme si ho dali s domácím cibulovým chlebem (o tom někdy příště) a cibulovou marmeládou.

You may also like

5 comments

Catalina 08. 04. 2011 - 17.34

I když sama nevařím, tak to všechno moc ráda jím a bůček je jedno z mých oblíbených mas (ještě takové pečené koleno je moc fajn). Tahle příprava se mi moc líbí, hlavně proto, že je to něco úplně nového – nikdy by mě nenapadlo dát na maso cukr :D

Reply
Meg 18. 04. 2011 - 23.38

Tak je to celkem podobné jako použití medu, které tu bývá častější :)) každopádně to každého zaujme a vážně je to moc dobrý :P Tak vařit začni, ale to už bude můj koeficient slintavosti na tvých stránkách asi dost hodně vysoko :D

Reply
JV 25. 09. 2014 - 11.44

Sorry, vy jste ten bůček opravdu pekla jak uvádíte v receptu, tj. hodinu na 230°C a poté 60-75 minut na 120°C ? Děkuji

Reply
Meg 13. 10. 2014 - 12.32

Sorry, opravdu jsem ho pekla tak, jako jsem napsala, jinak by asi nemělo smysl psát tento blog. Nezdá se Vám na tom něco?

Reply
Marika 28. 12. 2017 - 18.37

Bôčik ALA MOMOFUKU sa mi veľmi zapáčil. Ale mám takú zrejme naivnú otázku. Treba to piecť zakryté alebo odkryté? Ja zvyknem mäso piecť zakryté, ale to je podľa odborníkov zrejme skôr dusenie :)

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc