Bůček ala Momofuku

Bůček ala Momofuku

Pokud jste častým čtenářem webových stránek o jídle, vaření, receptech apod., tak vám jistě nemusím Momofuku, se kterým jsem se seznámila na páně Cuketkových stránkách, představovat. Pokud jste o něm ještě neslyšeli, tak prosím, běžte na odkazované stránky. Z tam uvedených Momofuku pork buns jsem zatím vyzkoušela jen ten bůček. Už asi třikrát. Bochánky někdy příště. Možná. Takhle připravený bůček totiž obstojí i jako hlavní hvězda – zejména večera s přáteli. Nikdo neuhádne, že se jedná o “pouhou” přípravu se solí a cukrem – nikdo by si netipnul, že dají masu tak skvělou chuť.

Myslím, že takto připravený bůček (spíš jakékoliv tučné maso) je lepší spáchat dřív, než jaro a léto plně nastoupí (i teď to už vypadá, že přestává být bůčkový čas). Pokud ale koupíte pěkně prorostlý kousek a podělíte se o něj v dobré společnosti, jistě vám ani teplejší počasí nezkazí pocit z vynikající lahůdky.

Suroviny:

  • bůček (cca 1 – 1,5 kg)
  • sůl (5 lžic)
  • cukr (5 lžic)

Postup:

Bůček zbavte kůže a případných kostí a naskládejte ho do pekáčku, ve kterém se bude péct.

Cukr a sůl smíchejte. Maso jím pěkně posypte/obsypte.

A teď vše pěkně vetřít do masa.

Přebytečné krystalky sklepat do pryč a pekáček přetáhnout potravinovou folií. Bůček je teď připravený na odležení. Měl by se nechat marinovat v chladnu minimálně 6, maximálně 24 hodin. Co se týče mě, já jsem pro dobu spíše k těm šesti hodinám. Když jsem byla v časové tísni, bůček byl naložený dokonce jen 4 hodiny a i tak byl dobrý. Nicméně nedlouho poté jsem ho pekla znovu a byl dost slaný. Nakonec jsem zjistila, že jediný rozdíl byla ta doba naložení, v případě slanějšího kousku činila oněch 24 hodin…

Po vytažení bůčku z lednice a odstranění folie je třeba slít veškerou vodu, která se v pekáčku objevila (viz obrázek). Já pro jistotu i lehce omyji celý pekáček a maso bez jakýchkoliv krystalků do něj vrátím.

Bůček je třeba péct hodinu na 230°C a poté 60-75 minut na 120°C. Pokud máte pěkný, tučný kousek bůčku, tak pustí sádlo a není třeba maso podlévat. U nás ale mají většinou pěkné, masitější kousky, takže abych ho v troubě zbytečně nepálila, maso podlévám trochou vody.

A takhle už vypadá po upečení:

Nakrájený bůček se jí nejlépe s čerstvým chlebem a nějakou dobrou hořčicí – jednou z nej byla například dijonská se zeleným pepřem. Naposledy jsme si ho dali s domácím cibulovým chlebem (o tom někdy příště) a cibulovou marmeládou.

4 comments

  1. I když sama nevařím, tak to všechno moc ráda jím a bůček je jedno z mých oblíbených mas (ještě takové pečené koleno je moc fajn). Tahle příprava se mi moc líbí, hlavně proto, že je to něco úplně nového – nikdy by mě nenapadlo dát na maso cukr :D

    1. Tak je to celkem podobné jako použití medu, které tu bývá častější :)) každopádně to každého zaujme a vážně je to moc dobrý :P Tak vařit začni, ale to už bude můj koeficient slintavosti na tvých stránkách asi dost hodně vysoko :D

  2. Sorry, vy jste ten bůček opravdu pekla jak uvádíte v receptu, tj. hodinu na 230°C a poté 60-75 minut na 120°C ? Děkuji

    1. Sorry, opravdu jsem ho pekla tak, jako jsem napsala, jinak by asi nemělo smysl psát tento blog. Nezdá se Vám na tom něco?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *