Bůček ala Momofuku

Bůček ala Momofuku

Pokud jste častým čtenářem webových stránek o jídle, vaření, receptech apod., tak vám jistě nemusím Momofuku, se kterým jsem se seznámila na páně Cuketkových stránkách, představovat. Pokud jste o něm ještě neslyšeli, tak prosím, běžte na odkazované stránky. Z tam uvedených Momofuku pork buns jsem zatím vyzkoušela jen ten bůček. Už asi třikrát. Bochánky někdy příště. Možná. Takhle připravený bůček totiž obstojí i jako hlavní hvězda – zejména večera s přáteli. Nikdo neuhádne, že se jedná o „pouhou“ přípravu se solí a cukrem – nikdo by si netipnul, že dají masu tak skvělou chuť.

Myslím, že takto připravený bůček (spíš jakékoliv tučné maso) je lepší spáchat dřív, než jaro a léto plně nastoupí (i teď to už vypadá, že přestává být bůčkový čas). Pokud ale koupíte pěkně prorostlý kousek a podělíte se o něj v dobré společnosti, jistě vám ani teplejší počasí nezkazí pocit z vynikající lahůdky.

Suroviny:

  • bůček (cca 1 – 1,5 kg)
  • sůl (5 lžic)
  • cukr (5 lžic)

Postup:

Bůček zbavte kůže a případných kostí a naskládejte ho do pekáčku, ve kterém se bude péct.

Cukr a sůl smíchejte. Maso jím pěkně posypte/obsypte.

A teď vše pěkně vetřít do masa.

Přebytečné krystalky sklepat do pryč a pekáček přetáhnout potravinovou folií. Bůček je teď připravený na odležení. Měl by se nechat marinovat v chladnu minimálně 6, maximálně 24 hodin. Co se týče mě, já jsem pro dobu spíše k těm šesti hodinám. Když jsem byla v časové tísni, bůček byl naložený dokonce jen 4 hodiny a i tak byl dobrý. Nicméně nedlouho poté jsem ho pekla znovu a byl dost slaný. Nakonec jsem zjistila, že jediný rozdíl byla ta doba naložení, v případě slanějšího kousku činila oněch 24 hodin…

Po vytažení bůčku z lednice a odstranění folie je třeba slít veškerou vodu, která se v pekáčku objevila (viz obrázek). Já pro jistotu i lehce omyji celý pekáček a maso bez jakýchkoliv krystalků do něj vrátím.

Bůček je třeba péct hodinu na 230°C a poté 60-75 minut na 120°C. Pokud máte pěkný, tučný kousek bůčku, tak pustí sádlo a není třeba maso podlévat. U nás ale mají většinou pěkné, masitější kousky, takže abych ho v troubě zbytečně nepálila, maso podlévám trochou vody.

A takhle už vypadá po upečení:

Nakrájený bůček se jí nejlépe s čerstvým chlebem a nějakou dobrou hořčicí – jednou z nej byla například dijonská se zeleným pepřem. Naposledy jsme si ho dali s domácím cibulovým chlebem (o tom někdy příště) a cibulovou marmeládou.


Related Posts

Bůček po vietnamsku

Bůček po vietnamsku

Nebo taky bůnček, jak ho nazval Cuketka. Od chvíle, co jsem prvně tuhle přípravu masa viděla, jsem jen tiše slintala. No a konečně jsem se dočkala. Doma rybí omáčka, rýžový ocet a v obchodě celkem pěkný kousek bůčku – co víc si přát ke štěstí.

The Daring Cooks’ March 2012 Challenge – Brave the Braise

The Daring Cooks’ March 2012 Challenge – Brave the Braise

Březnová výzva Odvážných kuchařů mě zaujala na první pohled. Sice jsem slovo „braise“ musela hledat ve slovníku (pro ty co tápají jako já, jde velmi jednoduše o dušení, a u receptů, které jsem vyzkoušela, spíš o pomalé pečení), ale pro prohlédnutí dodaných receptů jsem jásala blahem. Sice se snažíme […]



4 thoughts on “Bůček ala Momofuku”

  • I když sama nevařím, tak to všechno moc ráda jím a bůček je jedno z mých oblíbených mas (ještě takové pečené koleno je moc fajn). Tahle příprava se mi moc líbí, hlavně proto, že je to něco úplně nového – nikdy by mě nenapadlo dát na maso cukr :D

    • Tak je to celkem podobné jako použití medu, které tu bývá častější :)) každopádně to každého zaujme a vážně je to moc dobrý :P Tak vařit začni, ale to už bude můj koeficient slintavosti na tvých stránkách asi dost hodně vysoko :D

  • Sorry, vy jste ten bůček opravdu pekla jak uvádíte v receptu, tj. hodinu na 230°C a poté 60-75 minut na 120°C ? Děkuji

    • Sorry, opravdu jsem ho pekla tak, jako jsem napsala, jinak by asi nemělo smysl psát tento blog. Nezdá se Vám na tom něco?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít