Švédské masové kuličky

Švédské kuličky
Pokud jste někdy navštívili obchodní dům Ikea a zavítali i do jeho restaurace, jistě jste si nemohli nevšimnout jednoho z jídel – švédských masových kuliček. Jednou jsem je zkusila udělat i doma a měly úspěch.

Kuličky jsou připraveny z mletého masa, ale na naše klasické ochucování česnekem a majoránkou radši zapomeňte, a nechte vyniknout chuť masa.

Ingredience:

  • 60-70 dkg mletého vepřového masa (nebo si doma pomelte nadvakrát vepřovou plec)
  • 1 vejce
  • 1 houska namočená v mléce
  • sůl, pepř, muškátový oříšek, worcester
  • smetana
  • vývar (klidně z kostky)
  • muškátový oříšek
  • 2 trojúhelníčky taveného sýra
  • brusinky

Postup:

Pomleté maso smíchejte s houskou, vajíčkem a okořeňte podle chuti. Pokud se vám nechce ochutnávat syrové maso, malý kousek odeberte a osmažte si ho na pánvi. Z dochucené směsi pak udělejte kuličky.

Ty osmažte rychle na pánvi, aby se na povrchu opekly a přendejte je do pekáčku (já je dávám péct na mřížce, ale není to nutné). Z výpeku odstraňte přebytečný tuk a zalijte vodou a smetanou, přidejte tavený sýr a případný masox. Nechte rozvařit a přidejte trochu muškátového oříšku. Nakonec zahustěte trochou mouky rozmíchané ve smetaně.

Kuličky dopečte v troubě a vyberte si k nim přílohu podle chuti – hodí se k nim vařené brambory, opečené, či hranolky. Nakonec doplňte brusinkami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *