Švédské masové kuličky

Švédské masové kuličky
Pokud jste někdy navštívili obchodní dům Ikea a zavítali i do jeho restaurace, jistě jste si nemohli nevšimnout jednoho z jídel – švédských masových kuliček. Jednou jsem je zkusila udělat i doma a měly úspěch.

Kuličky jsou připraveny z mletého masa, ale na naše klasické ochucování česnekem a majoránkou radši zapomeňte, a nechte vyniknout chuť masa.

Ingredience:

  • 60-70 dkg mletého vepřového masa (nebo si doma pomelte nadvakrát vepřovou plec)
  • 1 vejce
  • 1 houska namočená v mléce
  • sůl, pepř, muškátový oříšek, worcester
  • smetana
  • vývar (klidně z kostky)
  • muškátový oříšek
  • 2 trojúhelníčky taveného sýra
  • brusinky

Postup:

Pomleté maso smíchejte s houskou, vajíčkem a okořeňte podle chuti. Pokud se vám nechce ochutnávat syrové maso, malý kousek odeberte a osmažte si ho na pánvi. Z dochucené směsi pak udělejte kuličky.

Ty osmažte rychle na pánvi, aby se na povrchu opekly a přendejte je do pekáčku (já je dávám péct na mřížce, ale není to nutné). Z výpeku odstraňte přebytečný tuk a zalijte vodou a smetanou, přidejte tavený sýr a případný masox. Nechte rozvařit a přidejte trochu muškátového oříšku. Nakonec zahustěte trochou mouky rozmíchané ve smetaně.

Kuličky dopečte v troubě a vyberte si k nim přílohu podle chuti – hodí se k nim vařené brambory, opečené, či hranolky. Nakonec doplňte brusinkami.


Related Posts

Trojitý čokoládovo-pěnový dort / Triple Chocolate Mousse Cake

Trojitý čokoládovo-pěnový dort / Triple Chocolate Mousse Cake

Ku příležitosti narozenin jsem se rozhodla upéct čokoládový dort. Pořád jsem přemýšlela, jaký by to měl být – Schwarzwald, Sachr, nebo snad pařížský? Nakonec jsem si vzpomněla na tříbarevný dort, který jsem viděla u Lucy. Takže jsem nakoupila spoustu čokolády a šlehačky a pustila se do něj. Mimochodem, […]

The Daring Cooks‘ May 2013 Challenge: En Croute (Vepřové „Wellington“ a chřest s holandskou)

The Daring Cooks‘ May 2013 Challenge: En Croute (Vepřové „Wellington“ a chřest s holandskou)

Květnová výzva Odvážných kuchařů u mě zabrnkala na tu správnou strunu. Když jsem si přečetla, že naším úkolem je stvořit jídlo zabalené do těsta a upéct ho, začalo mi pomalu svítat, co bych mohla zkusit. A když jsem jako uvedený příklad viděla Beef Wellington, bylo jasno.



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít