Čevapčiči s ajvarem

Čevapčiči s ajvarem

Na jídelních lístcích v restauracích se občas vyskytne možnost dát si k jídlu (převážně steakům) ajvar – balkánskou čalamádu z pečených lilků a paprik. Většinou se samozřejmě jedná o kupovaný produkt, který je k naleznutí i v supermarketech. Rozhodla jsem se, že ho musím vyzkoušet doma sama. Vedle lilků a paprik jsem do něj ale přidala i domácí rajčata, takže vlastně vzniklo něco mezi ajvaremljutenicou. A co k němu? Pustila jsem se do ćevapi (ćevapčići) – jemně ochuceného masa (ano, bez papriky a majoránky!) a skvělá, letní, balkánská večeře byla na světě.

Ajvar/Ljutenica

Pro čistou verzi ajvaru použijte jen lilky a papriky, pro ljutenicu zase rajčata a papriky. Někdy se i do ní mají dávat lilky, takže bych řekla, že složení se liší místopisně. Označení nechám na vás. Tak či tak, tahle zeleninová směs bude skvělá k masu i na topinku. Pro původní recept na ajvar mrkněte na Apetit.cz. Nebudu vám nijak lhát, tohle není práce na půl hodinky, ale myslím si, že jednou, dvakrát do roka se doma dá udělat v pohodě.

Suroviny:

  • lilky
  • červené papriky
  • rajčata
  • cibule, česnek
  • chilli
  • sůl, pepř
  • slunečnicový olej

Postup:

Zapnula jsem troubu a nechala tak na 200°C. Zeleninu jsem omyla a osušila.

Lilky a papriky jsem dala na plech a do pekáčku (vyložila jsem papírem jen kvůli lenosti při mytí) a pekla, až jim slupka zčernala a změkla.

Po vytažení z trouby hned putovaly do igelitového sáčku, aby se zapařily a slupka se dala snadněji stáhnout.

Rajčata jsem naříznula z jedné strany do kříže a dala taky upéct.

Změkly a slupka se z nich začala už trochu odlupovat a to jim stačilo.

Lilky jsem zbavila slupky a papriky slupky i semínek. Umlela na masovém strojku.

Na olivovém oleji jsem pomalu osmahla malou cibulku a jemně posekaný stroužek česneku, osmahla, až vše začalo měknout a přidala pomletou zeleninu. Rajčata jsem do směsi propasírovala přes sítko, abych se co nejsnáz zbavila přebytků slupek a semínek.

Zeleninu jsem lehce osolila, opepřila a přidala sušené chilli. Přilila jsem asi 1 dcl slunečnicového oleje a míchala a pomalu vařila asi hodinu, hodinu a půl, až byla směs kompaktní a zbavila se přebytečné vody. Pak jsem ji ochutnala a doladila trochou soli, pepře a cukru. Čalamádu jsme použili k jídlu a zbytek mi vyšel na 4 skleničky.

V nich je potřeba směs lehce zalít olejem, dobře uzavřít a pak pro jistotu sterilovat.

Čevapčiči

Pro recept na válečky z mletého masa jsem sáhla SEM. Pokud budete mít libové maso a ještě si ho připravíte na grilu, tak se bude opravdu jednat o lehké letní jídlo.

Suroviny:

  • 1 kg mletého masa (ideálně směs hovězího a jehněčího, jinak vepřového)
  • 1 malá cibule, na jemno nakrájená
  • 3 stroužky česneku, na jemno
  • 2 lžíce posekané petržele
  • čtvrt hrnku horké vody
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • sůl a pepř podle chuti

k podávání:

  • ajvar/ljutenica
  • zakysaná smetana
  • červená cibulka (u mě zaskočila jarní ze záhonu)
  • pita chléb (nebo libanonský)

Postup:

Maso smícháme s cibulkou, česnekem, petrželkou, solí a pepřem. Sodu v hrnku zalijeme horkou vodou a přilijeme k masu. Propracujeme a dáme do lednice alespoň na dvě hodinky.

Potom tvarujeme válečky, které v ideálním případě ugrilujeme. U mě bylo vidět, že maso v sobě mělo více tuku, ale dalo se to přejít, pomohly papírové utěrky ;)

Servírovali jsme ho buď přímo v chlebu (viz původní recept) anebo samostatně na talíři se zakysanou smetanou, ajvarem a chlebem.

Ochucení masa bylo skvělé, není potřeba do něj přidávat zbytečně moc koření a rozhodně nám k němu ani nechyběla hořčice :)

A v těhle vedrech už je pak jen čas na nějaký dobrý koktejl. Hlavně prosím nezapomeňte na třešničky a obecně ozdoby i tam, kam normálně nepatří… setká se to s ohromným úspěchem :D


Related Posts

Makrela uzená v hrnci s rajčatovo-cizrnovým pyré & Aperol Spritz

Makrela uzená v hrnci s rajčatovo-cizrnovým pyré & Aperol Spritz

Po zkušenostech s uzením v hrnci, které jsem viděla naživo na kurzech vaření, jsem si to prostě musela vyzkoušet doma. Hledala jsem piliny na uzení na internetu a teprve potom mi tak pomalu docvaklo, že jsem o ně rovnou mohla poprosit dědečka. Tahle cesta byla samozřejmě správná, a tak jsem […]

Poslední doušky léta s rýžovými závitky a Yellow mango drinkem

Poslední doušky léta s rýžovými závitky a Yellow mango drinkem

Nevím jak vy, ale já už jsem poslední dobou chytala z počasí trochu deprese. Kde je to léto, které jsem si chtěla užít? Déšť a pošmourno ho nějak vytlačily a já jsem přitom ještě nebyla dostatečně nabitá sluníčkem. Naštěstí se to v posledních dnech změnilo a já si to užívám […]



13 thoughts on “Čevapčiči s ajvarem”

  • Luxus!! Miluju ajvar a lutenicu a kebabčata a vůbec balkánskou kuchyni. Všechny palce nahoru! Na dovče v Bulharsku jsem se po tom mohl utlouct :-)

  • Toto je opravdu odvážný recept! Ajvar mi v Chorvatsku vždycky chutnal, ale tohle vypadá jako šílená piplačka.. nevím jestli se mi do toho bude chtít, tak jako tak se to krásně četlo. A alespoň to čevapi bych mohla zkusit.

  • Ten ajvar vypadá úžasně! Takhle vypadá léto ve skleničce :) Mně se asi bude chtít se do toho pouštět, rajčata, papriky i lilky mají sezónu ;)
    (Mimochodem, těmi koktejly plnými deštníčků a koktejlových třešní jste mi připomněla Terryho Pratchetta a jeho Smrtě se zálibou v postrobarevných koktejlech :) Pokud tedy znáte Zeměplochu…)

    • Mne se tedy taky chtelo, konecne jsem aspon letos neco zavarila :) Zemeplochu znam (cetla jsem skoro vse) a sice jsem si to v okamzik psani neuvedomila, ale Smrtovi se tedy potom podobaji vsichni clenove rodiny („A jak to, ze on tam ma ozdobu a ja ne?!“). Diky ;)

      • :D Smrť je moje nejoblíbenější zeměplošská postava. Jen si zaboha nemůžu vzpomenout, kde mě tak uchvátila scéna, jak do sebe klopí jeden pestrobarevný koktejl za druhým a pořád se mu nedaří se opít…

  • Teda, celkem makačka na přípravu, ale skvostný výsledek. Já tyhle všechny mletý bochánky masový strašně miluju. A ajvar taky! A ty fotky! Jsi hvězda kuchyně!

  • Nádherné, barevné, přímo volající po praživém slunci a svěžím mořském vánku. Ty umíš člověka opravdu navnadit! Mňam! Jsi fakt skvělá!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít