The Daring Cooks’ April 2013 Challenge – Make No Bones About It!

Tak už je to tady. Výzva, která mi zase jednou dala zabrat. Byla to řezničina. A to jak ve smyslu práce s masem, tak v tom, jak jsem si připadala – byl to prostě masakr :D Zadání výzvy bylo jednoznačné – vzít kuře a vykostit ho, naplnit ho, svázat a upéct.

For the April Daring Cooks Challenge, Lisa from Parsley, Sage and Sweet has challenged us to debone a whole chicken, using this video by Jacques Pepin as our guide; then stuff it, tie it and roast it, to create a Chicken Ballotine.

Mrknula jsem na zadané video a řekla si, že to tam je krásně popsané, a že by to mohlo celkem jít. No ano, odvážná slova, na někoho, kdo šel kuře vykostit prvně v životě. Jacques Pepin je schopen takhle kuře vykostit za minutu, mně to trvalo s videem na tabletu obaleném potravinovou folií minut čtyřicetpět. Jako nádivku jsem použila klasickou, kterou dělává děda, a která chutná celé rodině. Kuře jsem navíc upekla se zeleninou a tak jsem k němu mohla udělat trochu omáčky.

Takže se připravte, řezničina může začít. Jo a abych nezapomněla, v průběhu focení bylo hrubě ublíženo již mrtvému kuřeti. S omluvou ale říkám, že jeho definitivní konec na talíři byl důstojný. Pokud vám vadí práce s masem anebo jste citliví vegeteriáni, tak radši rovnou přeskočte trochu dál, je tu pár podrobných fotek…

Suroviny:

  • jedno celé kuře
  • starší pečivo
  • mléko
  • vejce (dávala jsem asi tři na 4 housky)
  • červená cibulka
  • uzené maso
  • máslo
  • mrkev
  • cibule
  • celer
  • petržel
  • dobré bílé víno
  • máslo
  • sůl, pepř, muškátový oříšek
  • sojová omáčka

Postup:

Vyhrňme si rukávy, připravme obalovací techniku na notebooky, tablety, mobily a jedem! Pro začátek ono video, podle kterého jsem postupovala:

No a takhle to vypadalo: Tablet i foťák obalené potravinovou folií, abych si mohla video pouštět bez obav zapatlání a nebo naopak bez neustálého mytí a osušování rukou.

Pouštění videa

A potom kuře. Když jsem nad tím přemýšlela, tak jsem snad jen jednou dělala kuře vcelku. Takže tedy pořádná premiéra. Dobré kuřátko z farmy. Tímto bych se mu chtěla omluvit. Moje kuře už mělo křídla uříznutá, takže první krok videa mě minul.

Kuře.

Postupovala jsem podle videa – jako první šla ven “wishbone”, tedy vidlicovitá ptačí kost.

Wishbone

A teď je čas vyjmout celý skelet. Kůže se na zádech nařízne a trochu se uvolní. Při pokývání s křídlem najdeme kloub a prořízneme se k němu.

Stehna

Pak kuře podle videa prostě “svlékneme”, za pomocí krátkého naříznutí a triku s odlomením.

Kuřecí striptýz

Kuřecí striptýz

Na skeletu zůstanou ty úzké filety, takže je pomocí prstů stáhneme, případně z nich odstraníme šlachu. Stehenní kosti obřežeme a seškrábneme z nich maso, až se zase dostaneme ke kloubu. Znovu ho obřízneme a maso seškrábneme. Aby se kůže z konců stehen nestáhla moc zpět, tak jejich konec neukrojíme, ale zlomíme za pomoci tupé strany nože. A vyndáme kosti.

Odhalíme stehýnka...

Pak už nastal také čas k přípravě nádivky.

Namočila jsem do mléka čtyři housky nakrájené na kostičky a nechala jsem je nasáknout. Na másle jsem osmahla kostičky červené cibulky a ty jsem k pečivu přidala spolu se třemi žloutky, petrželí a nakrájeným uzeným masem.

Příprava nádivky

Osolila jsem, opepřila jsem a ochutila muškátovým oříškem. K této směsi jsem přidala sníh z bílků.

Budoucí nádivka

No a šlo se na to. Dva úzké filety ze skeletu jsem stejně jako ve videu použila “k vycpání” míst bez masa, aby byla vrstva masa co nejvíce jednolitá. Kuře jsem osolila a opepřila a dala na něj nádivku (i do míst po chybějících kostech ve stehnech).

Plnění kuřete

Zbytek nádivky jsem dala do srnčího hřbetu (nutno pořádně vymazat máslem a vysypat strouhankou).

Nádivka

Přeložila jsem ho dle videa skoro do původního stavu a svázala provázkem… tedy to taky bylo něco. Každopádně je na fotce krásně vidět, co se mi nepovedlo. Podařilo se mi kuřátko trošku natrhnout a taky jsem si měla dát větší práci s umístěním provázku.

50 odstínů kuřete...

50 odstínů kuřete…

Do pekáčku jsem přidala trochu másla a na kostičky nakrájenou cibuli, mrkev, petržel a kousek celeru. A podlila bílým vínem (cca 150 ml), osolila, opepřila.

Kuře před pečením

Pekáček jsem přiklopila a kuře jsem pekla cca na 180°C asi hodinku a dvacet minut. Pak jsem ho odklopila a nechala dopéct dozlatova, maximálně ještě tu půlhodinku. Na upečeném kuřeti je vidět výsledek špatného zacházení a špatného uvázání.

Upečené kuře

Ale vidíte tu zeleninu, která s bílým vínem skoro zkaramelizovala? Měla jsem co dělat, abych ji nevyjedla…

A takhle se upekla nádivka:

Upečená nádivkaKuře jsem vyndala z pekáčku a zabalila do alobalu, aby si odpočinulo. Mohla jsem se tedy vrhnout na omáčku :) Ke směsi zeleniny jsem přidala trochu másla a vody, aby se všechny vypečené chutě uvolnily. Pak jsem to všechno přendala do rendlíčku a ještě se rozhodla přidat víno a trochu vody, a asi lžíci (až dvě) sojové omáčky.

Základ omáčky

Omáčku jsem provařila a rozmixovala dohladka. Pak samozřejmě dochutila solí a pepřem. A mohlo se jít porcovat kuře.

Porcování kuřeteNa to, že se chudák roztrhlo, bylo vynikající. Dali jsme si k němu kuskus.

Pečené kuře s kuskusemNa talíři ho samozřejmě doplnila omáčka a ještě plátek nádivky pečené zvlášť. Bylo to skvělé! Obvykle pečené kuře nepřipravujeme s omáčkou, ale jen s vypečenou šťávou (případně říznutou máslem). Tahle ale vážně dodala chuť a kuskus jako příloha byl lehký a skvěle vše doplňoval.

Dubnová výzva byla fantastická. Tohle je přesně důvod, proč jsem členem Odvážných kuchařů a moc za to děkuji :)

A na závěr malé odlehčení, pokud vám aspoň trochu říká pojem “50 odstínů šedé/50 Shades of Grey”, tak se můžete pokochat videem s kuřecí tématikou. Pokud trošku vládnete angličtinou, zábava zaručena ;)

P.S.: Na druhé pokračování tohoto videa už dávám jen odkaz a doporučuji ho nepouštět v práci se zvukem nahlas :D http://www.youtube.com/watch?v=stJuNvNMHAc.

16 comments

  1. Hmmmmmm ježkovi oči to je dobrota, tak tohle bych si dala, já kuře ještě jako roládu nedělala,ale chystám se na to kdoví jak dlouho:))

  2. That tiny tear is not a fail..and in fact. the stuffing oozing out makes it look even more mouth watering! It is beautiful, the color perfectly golden! Love the stuffing too! Thank you so much for participating in my challenge..you did an amazing job!

  3. Odvážná výzva je tentokrát opravdu odvážná! Vždycky jsem zírala jak to dělají! Máš můj obdiv, že ses do toho pustila. A obalený tablet vypadá bezvadně:) Veronika

    1. Ten tablet mě celkem zachránil, jinak bych značně pokulhávala v postupu :) Snad to půjde příště rychleji :) Díky!

  4. Máš můj obdiv, že jsi se do toho pustila! A já zas získal inspiraci k tomu, abych tenhle krok v kuchyni udělal. Vždycky jsem si říkal, že bych to kuře úplně zničil, ale ono to asi půjde :)
    Nádivka vypadá skvostně!

    1. Mě se můj drahý tatínek ptal, jestli budeme mít na oběd masovou směs :D Ale nakonec jsem to kuře zas až tolik nezničila :) Díky :)

  5. Týý vado, já zírám! Nádherně se ti kuřecí roládka povedla! Já ještě celé kuře nevykoš´tovala a obávám se, že se do téhle legrandy jen tak nepustím! Takže máš můj veliký obdiv a jestli do téhle řezničiny někdy dostanu chuť, vím, ke komu zajít pro radu :-)

  6. Super videa (všechna)! U nás se dá vykoštěné kuře na roládu koupit, ale osobně jsem to ještě nezkoušela. Mám tam jeden recept po babičce, tak se do něj asi pustím. Díky za inspiraci!

    1. No u nás to je vždycky dědeček, kdo si takhle hraje s kuřetem, a já mu to ráda přenechávám :)

  7. Meg diky za recept, prave jsme dojedli a bylo to vynikajici, kure jsem vykostovala poprve v zivote a zas takovy problema to nebyl, jen jsem se zasekla u stehen, prejit pres kloub na druhou kost mi chvili trvalo :-) napln byla presne podle tebe a paradni, co mi zustalo jsem dala do misky a udelala v mikrovlnce. Mam otazku na tebe v jednom receptu jsem Videla ze pouzivas zakysanou smetanu, myslis ze by se dala naradit yogurtem ? bydlim ve spanelsku a tady je smetana jen na vareni nebo slehani

    1. Jsem moc ráda, že chutnalo! Náplň takhle dělává náš děda, a všichni se můžou přetrhnout, aby měli co nejvíc :) Co se týče zakysané, tak asi záleží jak v čem… náhodou creme fraiche nebo něco podobného tam neseženeš? :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *