Pikantní kuřecí maso s čínským zelím

Pikantní kuřecí maso s čínským zelím

Moc rádi chodíme na obědy do čínských restaurací a tak je jasné, že se u nás občas podobné chutě objeví i u jídel vařených doma. Minule mi při nákupech padlo do očí čínské zelí (neplést s pekingským!), které můžete také nalézt pod názvy bok choy nebo pak choi. Doma jsem pak jenom rozmrazila kuřecí prsa a přidala zbytek surovin, které máme v zásobách vlastně pořád. Mrkev, cibule i rýže u nás patří ke standartní výbavě, stejně jako sojová a rybí omáčka nebo třeba rýžový ocet. A taky chilli papričky.

Vznikla rychlá a chutná večeře, která byla tedy trochu pálivější (vážně se ještě jednou omlouvám! :D ). Ale pálivost si může každý určit sám a já pro příště radši trochu uberu, abych svého milého neodradila :)

Suroviny:

  • 50-60 dkg kuřecího masa
  • 1 velká cibule
  • 2-3 mrkve
  • 2 hlávky čínského zelí (bok choy, pak choi)
  • 2 lžíce tmavé sojové omáčky
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • čerstvě mletý pepř
  • chilli papričky dle chuti
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 dcl vody
  • rostlinný olej na smažení

k podávání:

  • sezam
  • vařená rýže

Postup:

Kuřecí maso nakrájíme na tenké proužky, přidáme k němu sojovou omáčku, rybí omáčku, rýžový ocet, třtinový cukr a párkrát nad ním otočíme mlýnkem s pepřem.

Naložení masa

Pokud chceme, přidáme i chilli papričky dle chuti (já zde přidala malou lžičku sušených chilli vloček i se semínky a pálivé to bylo na poměry většiny lidí až moc, takže se řiďte vlastní chutí! :) ). Necháme asi půl hodiny odležet.

Maso s chilli papričkami

Na pánvi rozehřejeme lžíci oleje a přidáme do ní nakrájenou cibuli a mrkev. Rychle je opečeme.

CIbule a mrkev

K zelenině přidáme maso a také ho na silném plameni orestujeme. (Maso vyndáme z marinády a tu v míse necháme, budeme ji potřebovat později).

Maso na pánvi

Když už je maso hotové, přidáme nakrájené čínské zelí – hlavně jeho bílé části. Smažíme asi 2 minuty.

Maso s čínským zelím

Přidáme i zelené části, promícháme a necháme smažit asi 1-2 minuty.

Maso s čínským zelím

Ke zbytku marinády v míse přidáme asi 1 dcl vody a lžíci kukuřičného škrobu, dobře promícháme a nalijeme k masu. Necháme provařit a ochutnáme, případně doladíme dle chuti. Maso by ale mělo být díky marinádě slané a ochucené dost, takže případně upravíme pálivost.

Kukuřičný škrob na zahuštění

Podáváme s bílou rýží a sezamem.

Kuřecí maso s čínským zelím


Related Posts

Bůček po vietnamsku

Bůček po vietnamsku

Nebo taky bůnček, jak ho nazval Cuketka. Od chvíle, co jsem prvně tuhle přípravu masa viděla, jsem jen tiše slintala. No a konečně jsem se dočkala. Doma rybí omáčka, rýžový ocet a v obchodě celkem pěkný kousek bůčku – co víc si přát ke štěstí.

Mléčná rýže s jahodami

Mléčná rýže s jahodami

Není to zas tak dlouho, co jsem byla u Marysity nalákána na sladké rizoto.  Já sice sladká jídla moc nemusím, ale u nás se vždycky najde někdo, kdo si dá s radostí. Mě hlavně zaujalo přidání kokosového mléka – a zrovna jsem doma malou plechovku měla. Protože jsem chtěla […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít