Letní závitky

by Meg

Procházela jsem tak obchodem a najednou mě do očí uhodilo mango a avokádo, oboje v kondici pro okamžitou úpravu. Letmý pohled do uličky s mezinárodní kuchyní a můj pohled ulpěl na rýžovém papíru. Bylo jasno, budou závitky. Přibrala jsem ještě rýžové nudle a uzené tofu.

Vznikla tak varianta, která byla chutí velmi specifická. Pokud co se týče chutí neradi experimentujete a radši máte své zažité chutě, tak radši odscrollujte trochu dolů a zkuste variantu s kuřecím masem. Pustila jsem se do letních závitků (Gỏi cuốn) – pokud znáte ty jarní, tak hlavní rozdíl je v tom, že letní se nesmaží. Je to tedy trochu lehčí varianta, a díky netepelné úpravě velmi záleží na použitých surovinách. Každá tam hraje svou roli a ve výsledku pak máte pocit, že jíte to nejčerstvější, co můžete.

Poznámka: Veškerá cizokrajná kuchyně je pro mě čím dál větším lákadlem, ale i přes to jsem stále velmi nadšený začátečník. Takže kdybych tu náhodou plácala blbosti, tak mě prostě nakopněte ;)

Letní závitky s mangem a avokádem

Kromě manga a avokáda jsem použila rýžové nudle, uzené tofu, směs asijských salátů a bylinky. Závitky se namáčely do nước chấm z rybí omáčky.

Na závitky:

  • rýžový papír
  • rýžové nudle
  • avokádo
  • mango
  • tofu (já uzené)
  • směs asijských salátů a bylinek (mezi jinými např. čínská hořčice, mibuna, mizuna, thajská bazalka, koriandr, a i trochu obyčejné bazalky)
  • jarní cibulka

Na omáčku:

  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 2  a více lžic horké vody
  • koriandr

Postup:

Rýžové nudle jsem zalila vařící vodou a nechala je cca 15 minut stát – až změkly. Potom jsem je scedila.

"Vaření" rýžových nudlí

Mezitím jsem si připravila všechny ostatní ingredience a nakrájela je na proužky (uznávám, mohly by být tenčí).

Budoucí náplňDo velké mísy jsem nalila horkou vodu (ale tak, aby se do ní dalo šáhnout). Na chvíli jsem do ní vždy položila rýžový papír, až změknul a mohl být naplněný.

Namáčení rýžového papíruPoložila jsem ho na čistou utěrku a naskládala na něj suroviny.

Příprava závitkuKratší konce pak zahnula směrem do středu, spodní část pevně přetáhla přes náplň a dorolovala.

Hotový letní závitekZávitek byl na světě. A teď do těch dalších! Na omáčku jsem prostě smíchala suroviny a posypala ji koriandrem.

Letní závitky

Osvěžující letní závitky se sladko-kyselou omáčkou a krásnou chutí bylinek – tedy pro ty, kdo těmhle chutím přišli na chuť ;) Pro ty ostatní varianta, co se drží trochu při zemi.

Letní závitky s kuřecím masem

Protože předchozí závitky sice někteří členové rodiny ochutnali, ale rozhodně nevyjádřili své nadšení, pustila jsem se do varianty, která zachutnala i těm, kdo se nejdříve dívali s nedůvěrou.

Suroviny:

  • kuřecí maso (plus sůl, pepř, případně oblíbené grilovací koření), nebo zbytky pečeného kuřete apod.
  • mango
  • avokádo
  • červená paprika
  • jarní cibulka
  • tofu
  • směs listových salátů
  • k podávání : sladká chilli omáčka na kuře

Postup:

Aneb blondýna a nová trouba, část první. Ve staré troubě jsem byla zvyklá hodit pod gril maso na plechu s pečícím papírem – takže jsem ho zcela standartně ochutila a hodila pod gril v nové troubě.

Grilování kuřecího masaZa chvíli začalo být něco cítit, ano hádáte správně. Papír se trošku přibarvil. Očividně nová trouba peče trošku víc, než jsem byla zvyklá. To bude zábava, až budu dělat macarons.

Grilování už jen bez papíruTakže prosím pěkně, od teď griluji bez papíru. Ale do té trouby je nádherně vidět, na to jsem nebyla zvyklá :)

Grilované kuřecí masoMaso jsem nechala vychladnout a připravila ostatní suroviny. Kromě toho grilovaného jsme měli i zbytek uzeného kuřete, které bylo také třeba sníst.

Suroviny do letních závitkůA klasika – na namočený a změklý papír jsem narovnala maso, avokádo, mango, papriku a cibulku.

Příprava letních závitkůPak ještě salát a tofu.

Příprava letních závitkůZarolovala.

Letní závitek s kuřecím masemDo misky jsme pak už jen hodili sladkou chilli omáčku na kuře.

Letní závitky s kuřecím masemZa sebe rozhodně doporučuji obě varianty, pro ty méně odvážné pak tu druhou :) Ale rozhodně neprohloupíte, když si do rýžového papíru zabalíte prostě to, co máte rádi.

You may also like

8 comments

Madla 22. 07. 2013 - 18.53

Oba druhy závitků vypadají nesmírně lákavě, velice fotogenicky, lehce a letně. Já osobně ještě závitky nezkoušela, ale je čas to napravit, protože dokonce i v naší pramalé zdravé výživě mají rýžový papír. Takže při nejbližší příležitosti jdu do nich!

Reply
Meg 22. 07. 2013 - 21.15

Bezva, tak do nich :)) Budu se těšit na tvůj výběr :)

Reply
Anežka 28. 07. 2013 - 9.01

vždycky jsem chtěla umět kuchtit :) bohužel, mě asi ten nahoře nedal ten dar a já jsem ráda, že si udělám pudink ale zkoušení není nikdy dost ! :)
možná se zkusím něco vymyslet. musím pochválit práci – vypadá to velmi chutně :)

http://weird-true.blogspot.cz/

Reply
Meg 01. 08. 2013 - 6.52

děkuju :) Já myslím, že na vaření nic není, chcce to akorát někdy trpělivost :)

Reply
Sabina 29. 07. 2013 - 7.11

Zatím jsem nic takového nezkoušela, ale ten s avokádem mě láká!

Reply
Meg 01. 08. 2013 - 6.53

Doporučuju prostě dát věci, které chutnají :)

Reply
U dvou Verunek 09. 08. 2013 - 10.11

Jé, závitky! Ty jsem taky zkoušela (ale s jinýma surovinama). Skvělá věc, ne moc složitá, originální, variabilní… jen se mi je nedařilo tak hezky balit jako Tobě. Až narazím na mango a avokádo, prubnu! Veronika

Reply
Meg 21. 08. 2013 - 20.39

Jojo, jsem z nich nadšená, už přemýšlím, co bych zase zabalila :)

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc