Letní závitky

Letní závitky

Procházela jsem tak obchodem a najednou mě do očí uhodilo mango a avokádo, oboje v kondici pro okamžitou úpravu. Letmý pohled do uličky s mezinárodní kuchyní a můj pohled ulpěl na rýžovém papíru. Bylo jasno, budou závitky. Přibrala jsem ještě rýžové nudle a uzené tofu.

Vznikla tak varianta, která byla chutí velmi specifická. Pokud co se týče chutí neradi experimentujete a radši máte své zažité chutě, tak radši odscrollujte trochu dolů a zkuste variantu s kuřecím masem. Pustila jsem se do letních závitků (Gỏi cuốn) – pokud znáte ty jarní, tak hlavní rozdíl je v tom, že letní se nesmaží. Je to tedy trochu lehčí varianta, a díky netepelné úpravě velmi záleží na použitých surovinách. Každá tam hraje svou roli a ve výsledku pak máte pocit, že jíte to nejčerstvější, co můžete.

Poznámka: Veškerá cizokrajná kuchyně je pro mě čím dál větším lákadlem, ale i přes to jsem stále velmi nadšený začátečník. Takže kdybych tu náhodou plácala blbosti, tak mě prostě nakopněte ;)

Letní závitky s mangem a avokádem

Kromě manga a avokáda jsem použila rýžové nudle, uzené tofu, směs asijských salátů a bylinky. Závitky se namáčely do nước chấm z rybí omáčky.

Na závitky:

  • rýžový papír
  • rýžové nudle
  • avokádo
  • mango
  • tofu (já uzené)
  • směs asijských salátů a bylinek (mezi jinými např. čínská hořčice, mibuna, mizuna, thajská bazalka, koriandr, a i trochu obyčejné bazalky)
  • jarní cibulka

Na omáčku:

  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 2  a více lžic horké vody
  • koriandr

Postup:

Rýžové nudle jsem zalila vařící vodou a nechala je cca 15 minut stát – až změkly. Potom jsem je scedila.

"Vaření" rýžových nudlí

Mezitím jsem si připravila všechny ostatní ingredience a nakrájela je na proužky (uznávám, mohly by být tenčí).

Budoucí náplňDo velké mísy jsem nalila horkou vodu (ale tak, aby se do ní dalo šáhnout). Na chvíli jsem do ní vždy položila rýžový papír, až změknul a mohl být naplněný.

Namáčení rýžového papíruPoložila jsem ho na čistou utěrku a naskládala na něj suroviny.

Příprava závitkuKratší konce pak zahnula směrem do středu, spodní část pevně přetáhla přes náplň a dorolovala.

Hotový letní závitekZávitek byl na světě. A teď do těch dalších! Na omáčku jsem prostě smíchala suroviny a posypala ji koriandrem.

Letní závitky

Osvěžující letní závitky se sladko-kyselou omáčkou a krásnou chutí bylinek – tedy pro ty, kdo těmhle chutím přišli na chuť ;) Pro ty ostatní varianta, co se drží trochu při zemi.

Letní závitky s kuřecím masem

Protože předchozí závitky sice někteří členové rodiny ochutnali, ale rozhodně nevyjádřili své nadšení, pustila jsem se do varianty, která zachutnala i těm, kdo se nejdříve dívali s nedůvěrou.

Suroviny:

  • kuřecí maso (plus sůl, pepř, případně oblíbené grilovací koření), nebo zbytky pečeného kuřete apod.
  • mango
  • avokádo
  • červená paprika
  • jarní cibulka
  • tofu
  • směs listových salátů
  • k podávání : sladká chilli omáčka na kuře

Postup:

Aneb blondýna a nová trouba, část první. Ve staré troubě jsem byla zvyklá hodit pod gril maso na plechu s pečícím papírem – takže jsem ho zcela standartně ochutila a hodila pod gril v nové troubě.

Grilování kuřecího masaZa chvíli začalo být něco cítit, ano hádáte správně. Papír se trošku přibarvil. Očividně nová trouba peče trošku víc, než jsem byla zvyklá. To bude zábava, až budu dělat macarons.

Grilování už jen bez papíruTakže prosím pěkně, od teď griluji bez papíru. Ale do té trouby je nádherně vidět, na to jsem nebyla zvyklá :)

Grilované kuřecí masoMaso jsem nechala vychladnout a připravila ostatní suroviny. Kromě toho grilovaného jsme měli i zbytek uzeného kuřete, které bylo také třeba sníst.

Suroviny do letních závitkůA klasika – na namočený a změklý papír jsem narovnala maso, avokádo, mango, papriku a cibulku.

Příprava letních závitkůPak ještě salát a tofu.

Příprava letních závitkůZarolovala.

Letní závitek s kuřecím masemDo misky jsme pak už jen hodili sladkou chilli omáčku na kuře.

Letní závitky s kuřecím masemZa sebe rozhodně doporučuji obě varianty, pro ty méně odvážné pak tu druhou :) Ale rozhodně neprohloupíte, když si do rýžového papíru zabalíte prostě to, co máte rádi.


Related Posts

Marocká cizrnová polévka (harira)

Marocká cizrnová polévka (harira)

Ihned poté, co jsem přečetla recept s výše uvedeným nadpisem v listopadovém Gurmetu, mi bylo jasné, že ho musím vyzkoušet. Cizrnu jsem nedávno koupila a rajčata v plechovce doma míváme taky. Takže bez zbytečných okolků:

Kuřecí paličky s Coleslawem (a muž v kuchyni)

Kuřecí paličky s Coleslawem (a muž v kuchyni)

Poslední dobou moc nestíhám. Nestíhám vařit, péct a už vůbec ne psát. Takže mám sice pár receptů v zásobě, ale nějak jsem neměla čas je dokončit a publikovat. Ale když už mi i moje babička řekla, že toho mám na blogu nového málo, tak nastal čas s tím něco udělat. […]



8 thoughts on “Letní závitky”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít