Club sandwich (a toastový chléb k němu)

by Meg

Když jsem byla před Silvestrem nemocná a narazila jsem na recept na toastový chléb bez hnětení u Maškrtnice, měla jsem co dělat, abych nevyskočila z postele a nešla hned suroviny zamíchat. Nakonec jsem to odložila na chvíli, která bude vhodnou příležitostí i k něčemu dalšímu. A konečně ta chvíle přišla. Po upečení kuřete nám zbylo kuřecí prso, pak jsem si vzpomněla na toastový chléb a cíl večeře byl jasný – Club Sandwich.

Club sandwich je složený z opečeného chleba, nakrájené drůbeže, slaniny, salátu, rajčat a majonézy. Často je rozříznutý na poloviny nebo čtvrtiny a drží pohromadě díky špejlím. Moderní verze mají dvě vrstvy, které jsou oddělené dalším plátkem chleba a podávají se s hranolkami nebo bramborovými lupínky.

Ráno jsem po páté hodině vstala, zamíchala těsto na chléb a odešla do práce. Po návratu jsem chléb nechala dokynout, upekla a večeřeli jsme tyhle úžasné sendviče.

Suroviny:

na 1 bochník toastového chleba:

  • 190 g zakysané smetany (případně 180, pokud koupíte menší kelímek)
  • 190 g vody
  • 22 g cukru
  • 1 g droždí (větší špetka)
  • 1 malé vejce
  • 375 g mouky (půl na půl hladká a polohrubá)
  • 7 g soli

na 1 sendvič:

  • 3 plátky toastového chléba
  • jedno vejce
  • 4 menší plátky slaniny
  • 2 plátky sýra (cheddar)
  • 4 listy salátu (nebo menší kousky ledového salátu, podle oka)
  • 4 plátky okurky
  • 4 plátky rajčete
  • kuřecí maso (grilované, pečené, smažené) na pokrytí jednoho plátku chleba
  • 2 plátky červené cibule
  • majonéza nebo majonézová omáčka

majonézová omáčka:

  • 3 lžíce majonézy
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 2 lžíce sladké chilli omáčky (na kuře, na mořské plody)
  • jedna jarní cibulka

bramborové lupínky k jednomu sendviči:

  • 1-2 brambory, omyté kartáčkem
  • olivový olej
  • sůl

Postup:

Začneme chlebem, buď ráno nebo předchozí den smícháme v míse zakysanou smetanu, vodu, cukr, vejce a rozdrobené droždí.

Tekuté suroviny na chléb

Přidáme (prosejeme) mouku a sůl a vařečkou zamícháme, aby v těstě nebyly žmolky mouky. Přikryjeme potravinovou fólií a necháme 10-12 hodin při pokojové teplotě kynout.

Těsto na chléb před kynutím

Po vykynutí směs přendáme na pomoučněný vál a vytvarujeme do bochánku (je opravdu “tekutější”, nemá pevnou konzistenci klasického kynutého těsta). Ten přemístíme do máslem vymazané  chlebíčkové formy a necháme 2-3 hodiny kynout.

Vykynuté těsto

Po vykynutí rozpálíme troubu na 250°C a chléb do rozehřáté trouby vložíme a nejlépe ji ještě zapaříme.

Vykynutý chlébPo deseti minutách snížíme na 220°C, po dalších deseti minutách na 200°C. Celkový čas pečení by se měl blížit k 45 minutám. Po nich vypadal chléb takto:

Upečený chléb

Začala jsem hledat po kuchařkách doma, a našla jsem recept na club sandwich s kuřetem a slaninou v kuchařce Muži sobě. Lehce jsem se jím inspirovala.

Recept Club SandwichV misce smícháme majonézu, zakysanou smetanu a chilli omáčku.

Příprava omáčky

Přidáme na jemné půl-plátky jarní cibulku a omáčka do sendičů na místo klasické majonézy je hotová.
Omáčka s jarní cibulkou

Důkladně omyté brambory nakrájíme na tenké plátky a promícháme je v misce se lžící olivového oleje.

Brambory na tenké plátkyRozprostřeme je na pečící papír a dáme péct do trouby na 200°C. Ke konci pečení zapneme funkci grilu.

Brambory před pečením

Vychladlý toastový chléb nakrájíme na plátky.

Plátky toastového chleba

Zeleninu omyjeme a také nakrájíme.

Nakrájená zeleninaPlátky chleba nasucho opečeme.

Opečený toastový chléb

Vajíčko rozklepneme na pánev lehce vymazanou máslem a osmažíme z obou stran.

VejceSlaninu vypečeme na pánvi a osušíme na kuchyňských utěrkách.

Opečená slanina

A vrstvíme. Jeden plátek toastového chleba potřeme omáčkou, dáme na něj salát a okurku.

Sestavování sandwiche

Na okurky rajčata, slaninu (2 plátky) a vejce. Plátek chleba potřeme omáčkou a položíme natřenou stranou dolů, na vajíčko.

Sestavování sandwiche

Zvrchu ho znovu potřeme a dáme na něj salát a kolečka červené cibule.

Sestavování sandwiche

Na cibuli kuřecí maso (znovu opečené nebo ohřáté), cheddar, slaninu a poslední plátek chleba zespodu potřený omáčkou.

Sestavený club sandwich

Do dvou rohů sendviče zapíchneme špejle a ostrým nožem (nebo vroubkovaným) diagonálně rozřízneme.

Rozříznutí sandwiche

Nějak takto pak vypadá na řezu.

Rozříznutý club sandwich

Mezitím se upečou bramborové plátky, tak je osolíme podle chuti.

Upečené brambory

Na talíři podáváme club sandwich s bramborovými plátky a omáčkou.

Club sandwich

Toto je rozhodně porce pro velkého jedlíka, pro jednoho člověka běžně stačí polovina… Ale záleží na tom, jestli vás nepřepadne chuť pokračovat :)

Club sandwichP.S.: Chlebu se dostala doma známka 1 a sendviči 1* :)

P.P.S: A jestli se chcete ptát, jak se to jí, tak rovnou odpovídám: Blbě! :D Já si na to beru příbor (a to jím burgery normálně rukama), protože obzvlášť s čerstvým měkkým chlebem je to patlající se záležitost :)

You may also like

11 comments

Jana 03. 02. 2015 - 14.34

vypadá to krásně, takhle pěknej sem ještě neviděla :-)

Reply
Meg 23. 02. 2015 - 7.35

Díky! Hlavně nám vážně chutnal :)

Reply
Garry 08. 02. 2015 - 16.40

Vypadá to úžasně O_O
Nechceš mi kousek poslat ochutnat? :33

Reply
Meg 23. 02. 2015 - 7.36

Tak to ještě internet neumí :D

Reply
Alice 24. 02. 2015 - 15.16

Zatím jsem pekla jen chleba – byl výbornej, tudíž mi drahoušci všechno sežrali a sendviče nebyly :)

Reply
Meg 24. 02. 2015 - 16.31

Jéjej :D tak příště dvojnásobnou dávku :D

Reply
Marcela 16. 03. 2017 - 7.06

Je to vážně delikatesa. Manžel miluje burgery, ale řekl, že tohle burger hooodně překonalo. Dnes se vrací ze služebky, tak bude mít doma překvápko :-)

Reply
Meg 17. 03. 2017 - 9.38

Jsem ráda, že vám tak chutná! :)

Reply
Petra Štěpánková 02. 09. 2017 - 18.30

Dnes jsem připravovala čele rodině k večeři a dlouho jsem neuklidila takový úspěch jako s Vaším receptem.Obzvlášť omáčka je vynikající!

Reply
Meg 06. 09. 2017 - 8.45

Díky, jsem moc ráda, že vám doma chutnalo! :)

Reply
Ivča 06. 05. 2018 - 7.30

Tak dokonalé, že musím napsat i komentář. Recept jsem měla založený tři roky, že se k tomu jednou dostanu, zdálo se mi to jako strašná piplačka kvůli jednomu sendviči:D ale ukládám si ho do zlatého fondu, je to božské. Hlavně ta omáčka! Opravdu 12/10.

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc