Kachní stehýnka s červeným zelím

Kachní stehýnka s červeným zelím

Dnes přidávám recept na trochu svátečnější oběd v menší úpravě – pečená kachní stehýnka s červeným zelím. Původně jsem vařila podle receptu Michala Nikodema z Chef Gurmána, je trochu upravený podle momentální situace.

Budeme potřebovat:

Kachní stehýnka:

  • kachní stehýnka
  • tymián ( nejlépe čerstvý, poslouží ale i sušený)
  • česnek (stroužky vcelku i se slupkou)
  • kmín
  • med
  • sůl

Červené zelí:

  • červené zelí
  • 1-2 cibule
  • 2 jablka
  • krupicový nebo třtinový cukr
  • 100-200 ml červeného vína
  • kmín
  • červený vinný ocet
  • sůl
  • pepř

Příloha:

  • knedlíky dle chuti

nebo

  • brambory
  • kachní sádlo (nejlépe vypečené od stehýnek)
  • tymián
  • sůl
  • pepř

Postup:

Den předem:
Kachní stehna (nebo čtvrtky) očistíme, opláchneme a osušíme. Dáme do pekáčku, posypeme solí (třeba hrubozrnou), kmínem (skoro nedávám, nějak mi nepřirostl k srdci :) ) a tymiánem. Přidáme česnek ve slupce a necháme odležet.

V den oběda:
Stehýnka očistíme od přebytečného koření (zejména soli), pokud chceme, odstřihneme konec stehýnek. Pekáček zakryjeme a vložíme do trouby předehřáté na 160°C. Pečeme doměkka, 2-3 hodiny dle velikosti. Podle tučnosti můžeme přilít trochu vody.

Těsně před dopečením potřeme stehýnka medem a bez pokličky či alobalu jim doděláme křupavou kůrku.
Zelí nakrájíme nebo nakrouháme na tenké nudličky. Cibuli nakrájíme najemno a jablka nastrouháme nahrubo. Na pánvi s trochou másla necháme zkaramelizovat cukr, přidáme cibuli a trochu másla, oleje, či sádla. Necháme cibulku změknout, přidáme zelí, promícháme  a přilejeme víno. Necháme podusit, po vyvaření přidáme jablka, osolíme, opepříme, popřípadě přidáme kmín. Přikryjeme poklicí a necháme podusit, dle potřeby přidáme víno či trochu vody. Hotové zelí dochutíme octem, cukrem, solí a pepřem.
Brambory se dle původního recepty nakrájely na kostky a smažily se tak, v množství pro celou rodinu jsem část upekla v troubě na pečícím papíře (a místo kachny kuřecí stehýnka ) – vhodné pro nucenou dietu bez tuku. Zbytek brambor jsem povařila doměkka, slila vodu, rozmačkala, přidala trochu výpeku od masa a pečený česnek, dochutila a trochu provařila/smažila na pánvi, až vzniklo takové pyré, ze kterého se daly udělat nočky.

Snad jsem postup napsala srozumitelně, i přes trochu větší složitost se námaha určitě vyplatí, výsledek je báječný :)


Related Posts

The Daring Cooks’ May 2012 Challenge – Boeuf Bourguignon

The Daring Cooks’ May 2012 Challenge – Boeuf Bourguignon

Májová výzva The Daring Kitchen tak trochu navázala na tu březnovou. I tentokrát jsme si mohli nechat lehce probublávat hrnec plný báječných chutí po několik hodin a pak si vychutnat naprosto skvělý výsledek. Tuto výzvu hostila Fabi a její zadání znělo Boeuf Bourguignon. Jedno z nejznámějších francouzských jídel, a dokonce verze […]

Kachní prsa s granátovo-vinnou omáčkou a smetanovými bramborami (a Dvě Deci)

Kachní prsa s granátovo-vinnou omáčkou a smetanovými bramborami (a Dvě Deci)

Když jsem před nějakou dobou obdržela e-mail, zda bych nechtěla vyzkoušet novou službu, týkající se vína, neváhala jsem. Dvě Deci mě oslovily svým nadšením a já věděla, že tomu nelze odolat. Víno mám moc ráda, a i když spíš preferuji bílé, tak z červeného zase moc ráda vařím (a potom […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít