The Daring Cooks’ April 2011 Challenge – Hovězí guláš na víně, servírovaný v bramboráčku

I když skoro nestíhám, tak jsem se zapojila do projektu The Daring Kitchen. Prostě jsem nemohla odolat. Každý měsíc je tu zadána výzva na určité téma, co se má spáchat :). Dubnovou výzvou pro Daring Cooks byly “Eadible Containers”. Naprosto volně zadané téma, kdy bylo účelem servírovat pokrm v něčem jedlém. To vyvolává ohromné množství představ, co by se dalo vytvořit, a možná i proto je pak těžké něco vymyslet.

Nakonec jsem hlavně kvůli chladnějšímu počasí dostala chuť na hovězí guláš, ovšem tradiční recept jsem trochu obměnila a servírovala ho v bramborákových mističkách.

Suroviny:

  • hovězí maso
  • cibule
  • mletá sladká paprika
  • sůl
  • červené víno
  • tymián
  • brambory
  • sůl
  • pepř
  • česnek
  • hladká mouka, solamyl
  • vejce
  • zelenina dle chuti a nálady

Postup:

Veškeré suroviny jsem “dávkovala” tak nějak podle nálady :). Cibuli jsem nakrájela nahrubo a opekla na směsi trochy sádla a olivového oleje. Až začala zlátnout, přihodila jsem na ni omyté, osušené a na kostky nakrájené maso. Lehce jsem ho osolila a po chvilce, kdy se opékalo, přidala i mletou papriku. Vše jsem nechala osmahnout dozlatova a poté podlila červeným vínem a vodou. Přihodila jsem také trochu sušeného tymiánu (hurá, na zahrádce už se mi vzpamatovává, brzy bude čerstvý :) ). Směs jsem nechala asi dvě hodinky dusit za občasného podlévání a míchání, až bylo maso měkké.

Mezitím jsem si nastrouhala syrové oškrábané brambory, přidala k nim hladkou mouku s trochou solamylu, vejce, sůl, pepř, a třený česnek. Prostě klasická bramboráková směs, jakou všichni znají, jen jsem tentokrát vynechala majoránku. Bramboráčky jsem opekla na pánvi z obou stran a vyložila jimi pečící formu.

Původně jsem myslela, že je budu moci dát na muffinkový plech, ty formičky jsou ale vážně moc malé, takže nakonec se mističky formovaly v plechu na takovéhle bábovičky. Pekla jsem je asi na 200°C 5-10 minut, záleží na troubě a její rozpálenosti.

Mezitím jsem si taky vzpomněla, že mám v mrazáku pěkné fazolky a baby mrkvičky, takže jsem se je rozhodla využít. Trochu jsem je povařila ve vodě, aby rozmrzly a změkly a pak jsem je nechala okapat. Na pánvi jsem rozpustila kousek másla a zeleninu na ní rychle s trochou pepře a hrubé soli opekla.

Pak už jsem vše jen zkompletovala :). Bramboráčky v troubě se dopekly do křupava, takže držely tvar a “gulášovou” směs pak bez problému udržely. Spolu se zeleninou pak stvořily dokonalou kombinaci pro chladný, větrný den.

 

8 comments

  1. Super nápad! Bramborákové mističky jsou opravdu originální a v kombinaci s gulášem to musí být fantastická kombinace :) Teď jsem dostala chuť na bramboráky :D A ten guláš vypadá taky skvěle (miluju, když v něm jsou velké kusy masa přesně tak, jak vidím u tebe na fotce).

    1. No přiznám se, že jsem si nebyla jistá, jestli to s tím bramborákem vyjde a jestli tvar udrží, takže jsem byla hodně ráda, když se to povedlo :)

  2. Tak to je úžasný nápad a za takhle krásně naservírované jídlo by se nemuseli stydět ani v té nejlepší restauraci. hned bych si dala! Guláš už jsem dlouho nedělala a cokoli s vínem je u nás vítáno, takže určitě brzy vyzkouším! Ještě jednou mňam, úplně se mi sbíhají sliny :-)

    1. Díky moc :)) Já právě taky dlouho guláš neměla a víno se hodí skoro do všeho (kdysi jsem z něj myslím pekla i bábovku :D) Jsem ráda, že jsem poskytla trochu inspirace :)

    1. Díky za pochvalu :) Ty toustové mističky vypadají vážně skvěle, asi se budu muset brzy opičit :)

    1. Tak to by rozhodně mohlo vypadat zajímavě! Já mívám na knedlíky chuť jak kdy, ale nejvíc mi guláš chutná s dobrým chlebem. Díky za komentář :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *