The Daring Cooks‘ April 2011 Challenge – Hovězí guláš na víně, servírovaný v bramboráčku

The Daring Cooks‘ April 2011 Challenge – Hovězí guláš na víně, servírovaný v bramboráčku

I když skoro nestíhám, tak jsem se zapojila do projektu The Daring Kitchen. Prostě jsem nemohla odolat. Každý měsíc je tu zadána výzva na určité téma, co se má spáchat :). Dubnovou výzvou pro Daring Cooks byly „Eadible Containers“. Naprosto volně zadané téma, kdy bylo účelem servírovat pokrm v něčem jedlém. To vyvolává ohromné množství představ, co by se dalo vytvořit, a možná i proto je pak těžké něco vymyslet.

Nakonec jsem hlavně kvůli chladnějšímu počasí dostala chuť na hovězí guláš, ovšem tradiční recept jsem trochu obměnila a servírovala ho v bramborákových mističkách.

Suroviny:

  • hovězí maso
  • cibule
  • mletá sladká paprika
  • sůl
  • červené víno
  • tymián
  • brambory
  • sůl
  • pepř
  • česnek
  • hladká mouka, solamyl
  • vejce
  • zelenina dle chuti a nálady

Postup:

Veškeré suroviny jsem „dávkovala“ tak nějak podle nálady :). Cibuli jsem nakrájela nahrubo a opekla na směsi trochy sádla a olivového oleje. Až začala zlátnout, přihodila jsem na ni omyté, osušené a na kostky nakrájené maso. Lehce jsem ho osolila a po chvilce, kdy se opékalo, přidala i mletou papriku. Vše jsem nechala osmahnout dozlatova a poté podlila červeným vínem a vodou. Přihodila jsem také trochu sušeného tymiánu (hurá, na zahrádce už se mi vzpamatovává, brzy bude čerstvý :) ). Směs jsem nechala asi dvě hodinky dusit za občasného podlévání a míchání, až bylo maso měkké.

[singlepic id=290 w=500 h= float=]

Mezitím jsem si nastrouhala syrové oškrábané brambory, přidala k nim hladkou mouku s trochou solamylu, vejce, sůl, pepř, a třený česnek. Prostě klasická bramboráková směs, jakou všichni znají, jen jsem tentokrát vynechala majoránku. Bramboráčky jsem opekla na pánvi z obou stran a vyložila jimi pečící formu.

[singlepic id=287 w=500 h= float=]

Původně jsem myslela, že je budu moci dát na muffinkový plech, ty formičky jsou ale vážně moc malé, takže nakonec se mističky formovaly v plechu na takovéhle bábovičky. Pekla jsem je asi na 200°C 5-10 minut, záleží na troubě a její rozpálenosti.

[singlepic id=288 w=500 h= float=]

Mezitím jsem si taky vzpomněla, že mám v mrazáku pěkné fazolky a baby mrkvičky, takže jsem se je rozhodla využít. Trochu jsem je povařila ve vodě, aby rozmrzly a změkly a pak jsem je nechala okapat. Na pánvi jsem rozpustila kousek másla a zeleninu na ní rychle s trochou pepře a hrubé soli opekla.

[singlepic id=291 w=500 h= float=]

Pak už jsem vše jen zkompletovala :). Bramboráčky v troubě se dopekly do křupava, takže držely tvar a „gulášovou“ směs pak bez problému udržely. Spolu se zeleninou pak stvořily dokonalou kombinaci pro chladný, větrný den.

[singlepic id=289 w=500 h= float=]

 


Related Posts

The Daring Cooks’ May 2012 Challenge – Boeuf Bourguignon

The Daring Cooks’ May 2012 Challenge – Boeuf Bourguignon

Májová výzva The Daring Kitchen tak trochu navázala na tu březnovou. I tentokrát jsme si mohli nechat lehce probublávat hrnec plný báječných chutí po několik hodin a pak si vychutnat naprosto skvělý výsledek. Tuto výzvu hostila Fabi a její zadání znělo Boeuf Bourguignon. Jedno z nejznámějších francouzských jídel, a dokonce verze […]

Podzim, bramboráčky a tak trochu retro jídlo

Podzim, bramboráčky a tak trochu retro jídlo

Hnusné počasí pokračuje. Ano, stále mi vadí, že už není léto. Že je tma, když jedu do práce a obvykle taky, když jedu z ní. Času na vaření je málo a když už se někdy k večeru čas najde, tak je tma a nedá se fotit – tedy dá, ale […]



8 thoughts on “The Daring Cooks‘ April 2011 Challenge – Hovězí guláš na víně, servírovaný v bramboráčku”

  • Super nápad! Bramborákové mističky jsou opravdu originální a v kombinaci s gulášem to musí být fantastická kombinace :) Teď jsem dostala chuť na bramboráky :D A ten guláš vypadá taky skvěle (miluju, když v něm jsou velké kusy masa přesně tak, jak vidím u tebe na fotce).

    • No přiznám se, že jsem si nebyla jistá, jestli to s tím bramborákem vyjde a jestli tvar udrží, takže jsem byla hodně ráda, když se to povedlo :)

  • Tak to je úžasný nápad a za takhle krásně naservírované jídlo by se nemuseli stydět ani v té nejlepší restauraci. hned bych si dala! Guláš už jsem dlouho nedělala a cokoli s vínem je u nás vítáno, takže určitě brzy vyzkouším! Ještě jednou mňam, úplně se mi sbíhají sliny :-)

    • Díky moc :)) Já právě taky dlouho guláš neměla a víno se hodí skoro do všeho (kdysi jsem z něj myslím pekla i bábovku :D) Jsem ráda, že jsem poskytla trochu inspirace :)

    • Tak to by rozhodně mohlo vypadat zajímavě! Já mívám na knedlíky chuť jak kdy, ale nejvíc mi guláš chutná s dobrým chlebem. Díky za komentář :)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít