The Daring Bakers’ February 2013 Challenge – Crisp Crackers and Flatbreads (a Chilli Con Carne k tomu)

The Daring Bakers’ February 2013 Challenge – Crisp Crackers and Flatbreads (a Chilli Con Carne k tomu)

Na poslední chvíli, ale přece – tak by se dalo charakterizovat moje zapojení do poslední pekařské výzvy. Jejím tématem byly křupavé sušenky nebo chlebové placky. Asi tak by šel snadno přeložit název Crisp Crackers and Flatbreads. Vybrala jsem si z nabídky připravených receptů chlebové placky a udělala je včera na večeři. No samozřejmě, že ne samotné – bylo k nim chilli con carne.

Crispy Flatbread

Chlebové placky mohou být i v  měkčí variantě, nicméně zadání bylo jasné. Takže ať to křupe a díky Sarah!

Suroviny:

  • 1 hrnek (240 ml) teplé vody (cca 43°C)
  • 1 lžička aktivního sušeného droždí
  • 3 hrnky hladké mouky (420 g)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička cukru
  • 1 vejce rozšlehané se lžící vody na potření
  • mořská sůl, tymián (nebo rozmarýn) na posypání

Postup:

Vodu dáme do mísy a posypeme sušeným droždím.

Voda + droždí

Necháme asi pět minut odpočinout, směs by v misce měla tvořit aspoň trochu pěnu. Přidáme mouku, olej, sůl, cukr.

Suroviny na těsto

Vše zpracujeme na hladké těsto. Mísu vymažeme olejem a těsto do ní umístíme (oválíme ho trochu po stranách, aby mělo taky lehce olej na povrchu).

Základ těsta

Přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu v teple nakynout.

Těsto

Troubu předehřejeme na 180°C. Těsto rozdělíme na 16 stejných dílků a přikryjeme je potravinovou fólií.

Rozdělení těsta

Pomoučníme si vál/desku a každý kousek rozválíme do tenkého oválu. Přeneseme je na plech s pečícím papírem, potřeme vajíčkem a posypeme solí a tymiánem.

Před pečením

Pak už je můžeme dát do trouby a pečeme dozlatova, cca 20 minut (pro jistotu hlídejte od patnácti). V půlce pečení to také chce plech obrátit, vzhledem k tomu, že většina trub peče nestejnoměrně.

Upečené flatbreads

Placky nechte vystydnout na plechu, nebo je hned přeneste na mřížku a nechte vychladnout tam.

Chilli con carne

Pro recept na chilli con carne jsem nemusela chodit daleko – stačilo se jen natáhnut na poličku a pak si v kuchyni rozložit Deník Dity P… Recept je uveden s původním množstvím surovin, já měla asi 350 g masa, takže jsem byla s množstvím někde mezi poloviční a celou dávkou. Fazole i rajčata jsem použila v množství jedné plechovky od každého, navíc jsem přidala červenou papriku a zase vynechala chilli papričku. Sušeného chilli jsem dala necelou lžičku a i tak jsem slyšela věty o tom, že to pálí (nicméně při ochutnávce v práci nebyl žádný problém). Nu což, taky se to jmenuje chilli…

Chilli con carne - Deník Dity P.

Suroviny:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 cibule nadrobno
  • (oproti původnímu receptu červená paprika)
  • 1 prolisovaný stroužek česneku
  • 2 lžičky mletého chilli (opatrně!)
  • 1 čerstvá chilli paprička, zbavená semínek (vynechala jsem)
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 500 g mletého hovězího masa
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 lžička hnědého cukru
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 2×400 g konzerva krájených rajčat
  • 200 ml hovězího vývaru
  • 2x400g konzerva červených fazolí
  • 1/2 skořicového svitku
  • zakysaná smetana a strouhaný sýr ( u mě Ementál)

Postup:

Na oleji jsem zlehka osmahla cibulku. Troubu jsem rozehřála na 150°C.

Základ

K ní jsem pak přidala červenou papriku nakrájenou na kostičky. Orestovala jsem ji, pak přidala prolisovaný stroužek česneku, chilli, kmín, a nechala tak dvě minuty opékat.

Cibule, paprika, česnek a kořeníPřidala jsem maso a smažila, až se rozpadlo na menší kousky a orestovalo se dohněda.

Přidáme maso

Osolila jsem ji, opepřila a přidala rajčatový protlak a zasmažila.

Přidáme protlak

Přidala jsem rajčata, vývar a dala jsem směs do trouby.

Putujeme do trouby

Tahle směs se pekla asi hodinu a půl, přičemž 15 minut před koncem do ní přišly fazole a skořice. Nakonec už jen stačilo dle chuti přidat sůl.

A pak už se mohlo podávat.

Chilli con carneNa chilli zakysanou smetanu a sýr.

Crispy FlatbreadTyhle placky jsem rozhodně nedělala naposledy. Chutnaly a ve spojení s pikantní směsí, kdy ji navíc přímo plackami můžete nabírat, úžasná kombinace!

P.S.: V průběhu nejbližších pár dnů očekávejte soutěž o praktickou cenu do kuchyně ;)


Related Posts

Skořicoví šneci podle Dity P.

Skořicoví šneci podle Dity P.

K narozeninám jsem dostala vysněnou kuchařku – Deník Dity P. Jaká může být jiná reakce než nadšení? Neobvyklý formát, krásné velké fotky a spousta velmi lákavých receptů. Jako první to schytali skořicoví šneci…

Dokonalý hamburger, část III.

Dokonalý hamburger, část III.

A konečně je to tu – housky bychom měli nachystané, slaninu dovnitř hamburgerů taky, zbývá už jen to nejpodstatnější. Koupit maso, zeleninu, nachystat omáčky a můžeme brzy skládat hamburger podle naší chuti. V hamburgeru je samozřejmě to nejdůležitější maso. Dbala jsem doporučení, která jsem dostala z několika […]



22 thoughts on “The Daring Bakers’ February 2013 Challenge – Crisp Crackers and Flatbreads (a Chilli Con Carne k tomu)”

  • Úúúžasná kombinace! Na křupavé placičky se co nevidět vrhnu. Jednou jsem dělala podle podobného receptu pita chléb, ten se ale ještě musel nechat změknout ve vlhké utěrce. Křupavá verze vypadá ve spojení s vydatným chilli naprosto neodolatelně. Mňam.

  • Chlebové placky se ti moc povedly, já jsem dělala ty cibulové, ale nějak se mi z nich v troubě staly přerostlé housenky. :D Ty je máš moc krásně tenké. :)) A chilli con carne bych určitě chtěla ochutnat, ale v té bezmasé variantě, protože se bojím mletého masa. :D Každopádně to ale vypadá moc chutně, nechtěla by sis otevřít restauraci? :D

    • Díky moc :) Proč se bojíš mletého masa? :D Kvůli té příšerné aféře? Maso jsem si mimochodem koupila vcelku a pomlela doma – většinou mají v obchodech i řeznictvích jen to smíšené. Restauraci? To je sen snad každého milovníka jídla, ale určitě bych se do toho nepouštěla :)

  • Krásně se ti to povedlo! Křupavé placky vypadají skvěle a k tomu chilli, co má říz, to je to pravé jídlo do studených dní. Já nedávno pekla bramborové placky, byly taky krásně křupavé, ale teď jsem dostala strašnou chuť na chilli :-)

  • These look perfect! Well done. Thank you for participating in this challenge. By the way, have you thought to put a translator on your blog so we can translate into our own language? Or did I miss it

  • Tuhle challenge jsem se rozhodla vynechat, protože mi na ní nepřišlo nic zajímavého. Nakonec si asi tyhle tvoje placky asi vyzkouším jen tak mimo DBs :)

    • Ja mam moc rada tyhle plackoidni veci, kteryma se da nabirat omacka, a krupe to a cele je to dohromady proste mnam :)

  • Moc s emi líbí úprava recept, fotky, vypadá to velmi lákavě.
    A ještě jednou chválím proměnu blogu (ty dlaždice nebo jak to nazvat), zdá se mi to fajn nápad.

    • V receptu je uvedeno: Troubu předehřejeme na 180°C. Těsto rozdělíme na 16 stejných dílků a přikryjeme je potravinovou fólií. Tak ať se povedou! :)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít