Thajský salát s mangem a hovězím flank steakem

Thajský salát s mangem a hovězím flank steakem

Venku se začíná krásně oteplovat a já zase dostávám chuť na saláty. Když jsem v obchodě narazila na krásně zralé mango a avokádo, začala jsem mít chuť na salát, který bude laděn na thajskou chuť. Do košíku jsem tak ještě přidala koriandr, chilli papričky, limetky a hovězí flank steak a těšila se na večer, až si ho budu moci připravit.

Rybí, ústřicovou a sojovou omáčku mám totiž vždycky doma, a i když ty první dvě jmenované zrovna dvakrát hezky nevoní, maso dovedou ochutit úžasně. A rybí omáčka jako součást zálivek je prostě bezvadná. Pokud je doma běžně nepoužíváte, nebojte se jich, vážně stojí za to.

Suroviny (dvě velké porce):

na maso:

  • cca 400 g hovězího flank steaku
  • kousek zázvoru
  • jeden stroužek česneku
  • půl lžíce ústřicové omáčky
  • 2 lžíce světlé sojové omáčky
  • 1 lžička hnědého třtinového cukru nebo sušené třtinové šťávy
  • 1 lžíce oleje (sezamový, avokádový nebo řepkový)
  • čerstvě mletý černý pepř
  • olej na smažení (sezamový, avokádový, řepkový)

na salát:

  • mix salátů (já použila polníček a rukolu)
  • 1 zralé avokádo
  • 1 zralé mango
  • polovina limetky
  • čerstvé bylinky – ideálně koriandr, máta, (thajská) bazalka

na zálivku:

  • 1 stroužek česneku
  • 1 červená chilli paprička
  • šťáva z poloviny limetky
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce světlé sojové omáčky
  • 1 lžíce oleje (sezamový, avokádový nebo řepkový)
  • 1 lžička hnědého třtinového cukru nebo sušené třtinové šťávy
  • sůl, pepř

Postup:

Česnek i zázvor oloupeme a nasekáme na kostičky.

Česnek se zázvorem na marinádu

V misce je smícháme s ústřicovou a sojovou omáčkou, přidáme třtinový cukr, lžíci oleje a čerstvě mletý pepř.

Marináda na maso

Marinádu dobře promícháme a vložíme do ní maso. Ideální je, aby se marinovalo minimálně půl hodinu.

Flank steakV průběhu této půlhodinky maso několikrát otočíme, aby se dobře ochutilo.

Otáčení masa v marinádě

Mezitím si přichystáme zálivku na salát – česnek a chilli papričku nasekáme a dáme do uzavíratelné skleničky. Přidáme k nim šťávu z poloviny limetky, rybí a sojovou omáčku, olej a cukr. Zlehka osolíme a opepříme.

Suroviny na dresing

Skleničku zavřeme a dobře ji protřepeme. Všechny suroviny na zálivku se tak dobře propojí.

Protřepaný dresing

Připravíme si i ovoce na salát – mango oloupeme a nakrájíme na hranolky. Avokádo rozkrojíme na půl a vyloupneme lžící ze slupky. Nakrájíme na tenké plátky. Polovinu limetky rozkrájíme na měsíčky a jeden z nich vymáčkneme nad avokádem, aby nehnědlo.

Nakrájené mango a avokádo

Na pánvi rozpálíme lžíci oleje a maso opečeme. Já jsem tenhle kousek masa opekála z každé strany tři minuty.

Flank steak na pánviA pak jsem ho ještě nechala dojít další 2-3 minuty na vypnuté plotýnce pod poklicí.

Opečený flank steak na pánvi

Hotové maso necháme odpočinout alespoň pět minut na talíři pod alobalem.

Na talíře rozdělíme salát a zlehka ho promícháme s mangem a avokádem.

Salát na talířiBylinky omyjeme a nasekáme nebo natrháme na menší kousky.

Bylinky k pokrájení

Odpočinuté maso nakrájíme na plátky. Pokud maso během odpočívání pustilo nejakou šťávu, můžeme ji přidat do zálivky.

Krájení steaku

Maso rozdělíme na talíře, zalijeme zálivkou a posypeme bylinkami. Přidáme i limetku, abychom si jí mohli případně jídlo ještě dochutit. A můžeme si vychutnávat, ideálně venku na sluníčku :)

Thajský salát s mangem a hovězím flank steakem

3 comments

  1. Jen malá poznámečka. Rozdíl mezi navrhovanými oleji je propastný. Sezamový to chuťově zásadně ovlivní.
    Používám na podobný thajský salát arašídový.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *