Rajská omáčka z čerstvých rajčat s vařeným hovězím masem a jemným kynutým knedlíkem

Rajská omáčka z čerstvých rajčat s vařeným hovězím masem a jemným kynutým knedlíkem

Léto se nám pomalu přeměňuje v podzim, a i když to podle odpoledních teplot v posledních dnech vypadá, že se ještě nechce své nadvlády vzdát, padající listí a chladná rána mi ten podzim přeci jen čím dál častěji připomínají. Mám v zásobě jeden recept, který je vhodný přesně na tento předěl ročních období. Využívá poslední krásy léta v podobě sladkých, zralých rajčat a přetváří je ve skvělou rajskou omáčku, se kterou si můžete vychutnávat poslední chutě léta na talíři, i když je už venku chladno a pošmourno.

Jestli máte doma poslední zásoby rajčat, která jsou ještě plná chuti ze sluníčka, tak tohle je přesně recept, kde je využijete. Rajská omáčka je díky nim plná chuti a s hovězím masem a jemným, nadýchaným knedlíkem je to dokonalé domácí jídlo.

K přípravě jsem tentokrát opět použila skvělý Kenwood Major Titanium, protože umí bezvadně vypracovat kynutá těsta a hlavně má skleněnou nádobu mixéru, které nevadí mixovat horké pokrmy.

Kenwood Major Titanium

Suroviny:

na vařené maso a vývar:

  • cca 1 kg hovězího masa (hovězí plec, hovězí zadní – dle preferencí nebo dle výběru u řezníka)
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • několik kuliček pepře
  • několik kuliček nového koření
  • kousek skořice
  • 1 hřebíček
  • 1 bobkový list
  • 1 lžička soli

na omáčku:

  • 2 střední cibule
  • 1,5 – 2 kg pěkných, zralých rajčat
  • vývar z masa i s uvařenou mrkví
  • na dochucení: hnědý cukr, sůl, pepř, případně i ocet a skořice
  • rostlinný olej na smažení

na knedlík:

  • 250 ml mléka
  • 1 lžička cukru
  • 10 – 15 g čerstvého droždí
  • 500 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • špetka soli

Postup:

Maso zbavené přebytečných blan dáme do hrnce, přidáme k němu oloupanou cibuli překrojenou napůl, na kousky nakrájenou očištěnou mrkev a všechno koření a sůl. Zalijeme ho vodou, aby bylo ponořené a vaříme do měkka. Já ho většinou vařím v tlakovém hrnci, přibližně 45 minut.

Maso před vařením

Uvařené maso otestujeme vidličkou, a pokud je už měkké, dáme ho stranou, vývar i se zeleninou uschováme.

Uvařené hovězí maso

Do mísy robotu dáme vlažné mléko, lžičku cukru a rozdrobíme do něj droždí. Přidáme lžíci mouky a dobře rozmícháme (např. metličkou).

Příprava kvásku

Necháme pět minut odstát, začne se tvořit hezký, pěnivý kvásek.

Nadýchaný kvásek

K němu přisypeme mouku, přidáme vajíčko a sůl.

Příprava těsta na knedlíky

Hnětacím hákem vypracujeme hladké těsto. Mísu s těstem přetáhneme potravinovou fólií a necháme cca 15-20 minut v teple kynout.

Hladké těsto

Na troše oleje osmahneme nakrájené cibule (klidně na větší kousky).

Cibulka na oleji

K cibuli přidáme i nakrájená rajčata.

Krájená rajčata

A k rajčatům přilijeme přecezený vývar z masa. Chvíli vše povaříme, aby byla rajčata měkká.

Zcezený vývar

Z těsta, které už mezitím trochu nakynulo, vytvarujeme dva knedlíky a ještě je přikryjeme na 10 – 15 minut utěrkou a necháme kynout. Do velkého hrnce si dáme vařit vodu.

Knedlíky před kynutím

Vařená rajčata dáme do nádoby mixéru a umixujeme do hladka. Přidáme k nim i uvařenou mrkev z vývaru.

Kenwood Major Titanium mixér

Já měla omáčky vážně hodně, tak jsem ji mixovala asi natřikrát.

Mixování omáčky

Rozmixovanou omáčku ještě do hrnce přepasírujeme přes sítko, abychom se zbavili tvrdých semínek a slupek.

Pasírování omáčky

Nakynuté knedlíky dáme vařit do vroucí osolené vody, vaříme je cca 20 minut – v půlce vaření je obrátíme.

Vaření knedlíků

Rajskou omáčku dáme ještě vařit, abychom ji zahustili. Dosladíme dle chuti – já jsem naposledy přidávala cca 4 lžíce hnědého cukru. Dochucení octem nebylo potřeba, rajčata dodala dostatek kyselosti. Podle chuti přidáme i sůl a pepř, případně špetku skořice. Pokud máte rádi omáčky hodně, hodně husté a chcete jí opravdu hodně, tak ji nemusíte tolik odvařovat, ale zahustit ji jíškou nebo moukou rozmíchanou ve vodě. Já ale do omáček nerada přidávám zbytečnou mouku.
Oslazení omáčky

Uvařené hovězí maso nakrájíme na plátky a můžeme ho pro ohřátí vložit do omáčky, nebo ho ohřát samostatně (třeba v hrnci na pařáčku).

Nakrájené vařené maso

Uvařené knedlíky vyndáme z vody a propícháme vidličkou, aby mohla odejít pára a nesrazily se.
Uvařený knedlík

Nakrájíme je na plátky.

Nakrájený knedlík

A vše spolu můžeme podávat.

Rajská omáčka z čerstvých rajčat s vařeným hovězím masem a jemným kynutým knedlíkem


Related Posts

Lilkový tatarák

Lilkový tatarák

Po velké chvále na zeleninový tatarák bez masa jsem si vyžádala recept. A tak mi v mailu přistál recept na lilkový tatarák podle Jany F. a já hned věděla, co dojít koupit. Pokud si chcete taky vyzkoušet vegetariánskou verzi tataráku, jako stvořenou pro letní dny, tak neváhejte.

The Daring Bakers’ February 2013 Challenge – Crisp Crackers and Flatbreads (a Chilli Con Carne k tomu)

The Daring Bakers’ February 2013 Challenge – Crisp Crackers and Flatbreads (a Chilli Con Carne k tomu)

Na poslední chvíli, ale přece – tak by se dalo charakterizovat moje zapojení do poslední pekařské výzvy. Jejím tématem byly křupavé sušenky nebo chlebové placky. Asi tak by šel snadno přeložit název Crisp Crackers and Flatbreads. Vybrala jsem si z nabídky připravených receptů chlebové placky a udělala […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít