Dokonalý hamburger, část III.

by Meg

A konečně je to tu – housky bychom měli nachystané, slaninu dovnitř hamburgerů taky, zbývá už jen to nejpodstatnější. Koupit maso, zeleninu, nachystat omáčky a můžeme brzy skládat hamburger podle naší chuti.

V hamburgeru je samozřejmě to nejdůležitější maso. Dbala jsem doporučení, která jsem dostala z několika stran. Namlela jsem ho doma, abych měla jistotu, že do hamburgerů přijde to nejlepší a přidala jsem i bůček, aby bylo správně šťavnaté. Pak už jsme jen přidali vše, o čem jsme si mysleli, že by mohlo být v hamburgeru skvělé…

Suroviny na sestavení hamburgeru:

  • maso (libové hovězí a vepřový bůček v poměru cca 3:1)
  • hamburgerové housky
  • sýr (ideálně cheddar, popř. dle vlastní chuti – u nás ementál)
  • omáčky (u nás BBQ a ze zakysané smetany)
  • salát
  • rajčata
  • červená cibule
  • kyselá okurka
  • slanina
  • cibulová marmeláda
  • hranolky

Postup:

V poměru 3:1 jsem koupila libové hovězí maso (přední) a vepřový bůček, který zaručil šťavnatost.

Hovězí maso

Bůček jsem zbavila kůže.

Vepřový bůčekA oboje maso jsem pomlela (bůček nadvakrát).

Mletí masaOchutila jsem ho solí, pepřem, worcesterovou omáčkou a trochou chilli omáčky.

Ochucování masaVšechno maso jsem pořádně prohnětla a ochutnala. Pokud se bojíte syrového masa, tak si udělejte kuličku a dejte ji do mikrovlnky. Maso se uvaří za chviličku a stav dochucení tak můžete rychle zkontrolovat. Ochucené mleté maso jsem pak dala do druhého dne odležet do lednice.

V den konání akce jsme všechny přísady rozložili na stůl. Co se týče omáček, pro případné zvědavce napíšu recept na obě. Barbecue omáčka je z kuchařky Maso (edice Apetit) a tu ze zakysané smetany dělám už několik roků podle sebe.

Barbecue omáčka

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • drcené chilli
  • 400g krájených rajčat v plechovce
  • 85 g tmavého třtinového cukru
  • 2 lžíce jablečného nebo sladového octa
  • 2 lžíce worcesterské omáčky

Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme česnek pokrájený na plátky a trochu chilli. Po chvilce přidáme rajčata, cukr, ocet a worcesterovou omáčku. Necháme bublat asi 30 minut  a potom ji rozmixujeme ponorným mixérem, dosolíme podle chuti a necháme vychladnout.

Obložený stůl

Omáčka ze zakysané smetany

  • kelímek zakysané smetany
  • 2 lžíce majonézy
  • 2-4 lžíce sladké chilli omáčky
  • sůl, pepř, worcester, jarní cibulka

Zakysanou smetanu smícháme s majonézou, chilli omáčkou a dochutíme solí, pepřem a worcesterem. Přidáme na tenké plátky nasekanou jarní cibulku a necháme vychladit.

Maso jsem vyndala z lednice a rychle jsme z něj na začátku akce vytvarovali placky, aby mělo možnost se trochu adaptovat na pokojovou teplotu a neudrželo na pánvi moc velký šok. Odpočinulo si asi hodinku a potom už zamířilo na pánev.

Přemýšlím, jak dlouho jsme je smažili – asi 4-5 minut z každé strany, ale přiznám se, že jsem je dělala od pohledu (podle stavu na téhle fotce soudím, že tak za dvě minuty jsem je otáčela na druhou stranu). Ke konci jsem na ně položila plátek sýra. Přesunula jsem je na talíř a nechala odležet asi 5 minut.

Maso na hamburgery na pánvi

Mezitím, co se dělalo maso, se opekly i housky, a potom už je každý dostal na talíř, aby si mohl stvořit vlastní nejlepší hamburger/cheeseburger.

Potřené hamburgerové houskyTak na ten můj třeba putovala barbecue omáčka, i ta ze zakysané smetany.

Skládání hamburgeru

Salát, rajče, červená cibule.

Skládání hamburgeruMaso se sýrem.

Skoro hotový hamburgerCibulová marmeláda a slanina.

Dokonalý hamburgerA složeno dohromady.

Dokonalý hamburger s hranolkami

Případně doplněno hranolkami pečenými v troubě pro autentičtější zážitek. Bohužel nebyl čas připravovat domácí, ale pevně věřím, že příště už budeme vědět co a jak a podaří se nám harmonogram rozvrhnout lépe :)

Každý si mohl k masu přidat co chtěl, a stvořit právě tak svůj dokonalý hamburger. Housky neměly chybu, maso bylo šťavnaté a chutě oblohy se s ním krásně doplňovaly. Myslím, že jsme takovou párty nepořádali naposledy.

Co byste do svého vysněného hamburgeru dali vy?

You may also like

29 comments

Iva 02. 12. 2013 - 13.52

Když jsem tenhle skvostný report ukázala kolegům, tak nejen že mi všichni naslintali do klávesnice, ale pak padla směrem k autorce i nějaká nabídka k sňatku… To je myslím, vševypovídající :)

Reply
Meg 09. 12. 2013 - 9.04

Páni, jsem poctěna! :D

Reply
Meg 27. 05. 2015 - 11.29

Díky za komentář, ale dovolím si nesouhlasit :) Smažení se u nás vždycky říkalo jakékoliv úpravě na pánvi s tukem a pro smažení ve vysoké vrstvě oleje už používáme spíš slovo fritování. Mimochodem, uváděný soubor jsem si prošla, a vámi zmíněné názvosloví v něm není. Z části o smažení (nadpisy stránek):

Smažení ve velkém množství tuku (Fritéza)
Smažení v menším množství tuku.

Nemáte pravdu a ani uváděný soubor vás nepodpořil.
Přeji krásný den,
Meg

Reply
Z 22. 04. 2016 - 12.16

To jste si spletl s fritovánim… restování je v podstatě prudké a rychlé smažení
Z

Reply
Simič 22. 04. 2017 - 17.42

Jéj to si zas někdo hraje na chytrého a prd ví. Jste snědl Šalamouna i s hounem co. :-D

Reply
Elena 02. 12. 2013 - 18.34

Uff Meg, taketo chute navecer!!! Perfektne! :)

Reply
Meg 09. 12. 2013 - 9.06

Tak rovnou zadělat na housky… ;)

Reply
Dulinka 02. 12. 2013 - 18.54

Po dnešní večeři, špagety s kečupem, bych si to opravdu nechala líbit. =)

Reply
Meg 09. 12. 2013 - 9.07

Tak ty taky nejsou špatný… ;) :D

Reply
Madla 03. 12. 2013 - 19.59

Ačkoli jsem právě dovečeřela svkělá pečená žebra a pastiňákovo-bramborové pyré, ty tvé hamburgery oproti mé večeři vypadají jako mana nebeská. Není víc dokonalejší hambáč. asi se mi o nich bude zdát … a budou to sny nemravné a uslintané :-)

Reply
Meg 09. 12. 2013 - 9.08

Páni :D Byly to takové sny? :D Já bych si dala ta žebra!

Reply
Milan Šesták 10. 01. 2014 - 20.39

Tak tomuhle říkám luxusní stránky,radost pohledět…..

Reply
Meg 13. 01. 2014 - 12.34

Děkuji moc :)

Reply
Martin 11. 04. 2014 - 12.13

Takový to žeraso to je teda básen ,miluji hamburgery, ale můj ty bože už jen ty fotky

Reply
Meg 17. 04. 2014 - 19.42

:))

Reply
lol 13. 06. 2014 - 10.40

Lepší recept sem neviděl, asi to dělají hodně i ty fotky:D Ale je to přehledný super.

Reply
Meg 23. 06. 2014 - 6.09

Jé, díky :)

Reply
x-tra 27. 08. 2014 - 17.02

dnes jsem objevil tyto stránky a jen při jejich pročítání jsem přibral 3 kila . . . . čím jen začít :D

Reply
Meg 10. 09. 2014 - 9.33

Jééé :) Tak pohybem v kuchyni se ty kila určitě ztratí ;) :D

Reply
Klaruru 11. 02. 2015 - 14.42

Vypadá to úžasné :3 už vím co budu dělat na večeře :33 jsem moc ráda že jsem našla tvůj blog :))

Reply
Meg 23. 02. 2015 - 7.39

Taky jsem ráda za milý komentář, díky :)

Reply
Aperitivo Moment – Aperol Spritz a variace mini burgerů | Meg v kuchyni 26. 04. 2015 - 21.52

[…] na hamburgery jsme připravili stejně jako na jejich velkou variantu. Jen jsme ho nesmažili, ale upekli […]

Reply
jitka 04. 01. 2016 - 19.46

Dobrý den, tak zítra se pustim do vašich hamburgru. Jen se zeptám do ty barbecue omáčky, dáváte ty rajčata samotný nebo i z tou šťávou? Jinak super blog

Reply
Meg 02. 02. 2016 - 20.04

Omlouvám se, že odpovídám až teď, dávám je i se šťávou. Doufám, že se povedly :-)

Reply
Jana 29. 07. 2016 - 14.05

Hezky den, mlada pani :-)
za prve moc gratuluji ke svatbe…
a za druhe – nejak nemuzu najit recept na tu cibulovou marmeladu, poradite mi, prosim? dekuji

Reply
Meg 02. 11. 2016 - 7.19

Hezký den, díky za gratulaci :) Recept na cibulovou marmeládu je zde: https://megvkuchyni.cz/speciality/cibulova-marmelada/ .

Reply
Petr 07. 04. 2017 - 9.57

Dobrý den,
chtěl bych se jen zeptat, na kolik burgerů jsou tyto omáčky a slanina z části 1 napočítané. Na kolik porcí si s tím vystačím?
Mockrát děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Reply
Meg 23. 08. 2017 - 22.40

Dobrý den, toto bohužel nemám napočítané, omáček by mělo bohatě stačit na počet housek, které jsou v části 2. Co se týče slaniny, té bych možná udělala více, každému chutná a všichni ji nebezpečně užírají :))

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc