Jahelník s višněmi

by Meg

V poslední době jsem nějak nestíhala psát na blog. Nicméně to neznamená, že bych se úplně vyhýbala kuchyni. Sem tam jsem dokonce koupila věci, které normálně na vaření nevyužívám, rozšiřuji si obzory :). První volba byla jasná – jahelník jakožto obdoba zapečené sladké rýže, po které vždy volá moje drahá polovička, když nadnesu, že nevím, co vařit.

Sice jsem si nebyla úplně jistá, co přesně jáhly jsou – ale internet dnes vyřeší poměrně dost záhad a já se mohla pustit do vaření/pečení.

Jáhly jsou potravinářská surovina, která je vyráběna loupáním prosa. Vznikají tak žluté kuličky o průměru asi jeden milimetr. Používají se vařené v řadě tradičních českých pokrmů – např. k přípravě jáhelníku (na sladko i na slano), jahelné kaše a jahelných škubánků. Mají vysokou výživovou hodnotu – obsahují minerální látky (draslík, hořčík, fosfor, měď, železo, zinek), vlákninu a vitamíny skupiny B.

Po přebrání a před vlastní úpravou je vhodné jáhly propláchnout a několikrát spařit horkou vodou, aby se zbavily nahořklé a natrpklé chuti. Vařené či dušené jáhly se také používají jako příkrm obdobně jako rýže. Právě rýží byly tradiční jáhly vytlačeny (od novověku, především v Evropě kromě východní) – např. místo jahelníku nastoupil rýžový nákyp (resp. na slano rizoto).

Slovo jáhla je praslovanské, nejasného původu. Přídavné jméno se užívá jáhlový i jahelný.V řadě slovanských jazyků se pro jáhly používá výraz pšeno (slovensky, rusky), ale např. polsky to jsou jagły. Většina jazyků výraz jáhly nemá, používá se prostě proso nebo upřesňující loupané proso, prosná semena apod. (wikipedia)

Suroviny:

  • 250 g jáhel
  • 500-750 ml mléka
  • 100 g cukru
  • špetka tlučené vanilky
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • ovoce – v mém případě višně
  • trocha smetany a másla

Postup:

Jáhly jsem tedy čtyřikrát propláchla horkou vodou a vsypala do studeného mléka s cukrem (použila jsem světlý třtinový cukr), vanilkou a solí. Za občasného míchání jsem je svařila na kaši.

Kaši jsem nechala mírně vychladnout, mezitím jsem si vyšlehala sníh z bílků. Do kaše jsem zamíchala žloutky a zlehka sníh. Zapékací formičky jsem vymazala máslem a kaši do nich rozdělila. Na ni jsem dala okapané višně.

Lehce jsem vše zakápla smetanou (a ať teď ještě někdo zkusí říct něco o zdravé výživě) a přidala kousek másla.

Vše jsem dala na plech a při 180-200°C pekla asi půl hodiny do zlatava.

Dobrou chuť :)

You may also like

14 comments

HaF 21. 02. 2011 - 20.27

Jahelníky vypadají skvostně! Už jsem z nich dělala šulánky a byly moc dobré. Je to báječná surovina k pokusům a taky se jí hodlám více věnovat!!!

Reply
Meg 05. 03. 2011 - 10.57

Tak mám další inspiraci co s nimi, díky :) Jen se obávám, že takhle nasladko chutnaly tak moc, že nic jiného se ani zkoušet nebude :)

Reply
Catalina 04. 03. 2011 - 21.50

Jáhy jsou super :) Mamka nám z nich vždycky dělala jáhlovou kaši přelitou šťávou z domácího kompotu. Tvůj jahelník vypadá báječně a v kombinaci s višněmi musí být naprosto dokonalý :) Kéž bych teď nějaké višně měla, ale Maruška s dvanácti měsíčky bohužel nejsem :D

Reply
Meg 05. 03. 2011 - 11.05

No já sáhla po dobré sklence kompotovaných, vypeckované už byly, takže to bylo bezvadné :D Ale pokud to příště budu chtít jíst i já (moc na ty sladká jídla nejsem), tak si jich tam dám rozhodně víc :D

Reply
Pipi 14. 03. 2011 - 20.12

Ahoj! Jahelník už jsem také kdysi vařila, ale do (chuťové) paměti se mi bohužel nevryl, kdežto tvůj višňový vypadá velmi jedle a lákavě. Navíc mám v mrazáku zmrzlé třešně z léta… :-)

Reply
Meg 16. 03. 2011 - 19.06

Klidně tam příště těch višní dám ještě víc :) Já jsem použila kompotované, ale z mrazáku by se taky určitě hodily. Chuťově je to přeci jen podobné sladkému rýžovému nákypu, já na ty sladká jídla moc nejsem, ale zbytku rodiny chutnal velmi :)

Reply
Dáša 16. 09. 2013 - 18.57

Díky za recept, trochu jsem si poupravila ingredience, aby to bylo ještě zdravější:-) Pak jsem si upekla ten čokoládový koláč s karamelem (který jsem našla taky na vašich stránkách) a ten jsem neošidila ani trochu, tam se to obměnit nedá:-) byl úžasný

Reply
Meg 17. 09. 2013 - 12.27

Super, koukala jsem na recept :) Moc ráda slyším, že se to povedlo, díky!

Reply
Hanďa 03. 02. 2014 - 10.37

Výborný jáhelník. Dnes ho jdu dělat podruhé. Poprvé jsme si na něm moc pochutnali. :o)

Reply
Meg 12. 02. 2014 - 14.50

Tak to mě moc těší! :)

Reply
Marťa 17. 10. 2014 - 22.11

Výborné, sklidila jsem velký úspěch ………. dělala jsem ho 1x s jablky a rozinkami a 1x se švestkami :-)

Reply
Meg 31. 10. 2014 - 10.39

Jéé, jsem moc ráda!

Reply
Claire 02. 09. 2015 - 16.55

Pekla jsem a byl vážně výborný! Místo cukru jsem akorát dala med a místo višní sušené švestky a nakrájená jablka. Nevydržel ani 2 dny :(

Reply
Meg 01. 10. 2015 - 9.02

Jsem moc ráda, že tak chutnal :)

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc