Bedly na másle

Bedly na másle

To si tak sedíte v práci a najednou zvoní telefon. Volá dědeček a říká nadšeným hlasem, že mi konečně našel bedly. To nadšení hned přešlo na mě a já nemohla z hlavy pustit nadcházející večeři. Věděla jsem ihned, že budou na másle, jen vynechám klasickou variantu s kmínem. Ten prostě nemám ráda odmala, i když občas snesu použití mletého, nesnáším kousnutí do zrníček.

Klobouky bedelKloboučky bedel jsem osmažila dozlatova na másle a osušila na papírové utěrce.

Smažení bedelPak jsem kousek másla rozehřála a smíchala ho s nasekanou petrželí a pažitkou, potřela jím osmažené bedly a osolila je.

Marinování bedel s máslem a bylinkamiUkrojila jsem plátky čerstvého chleba a dala si na něj bedly. A užívala si úžasnou, roky nezažitou chuť.

Bedly na másle s petrželí a pažitkouDěda mi řekl, že bedly na másle patřily k milovaným jídlům mojí babičky. Takže hádám, že tohle mám po ní. Nedokážu vyjádřit, jak moc mi tohle jednoduché, rychlé jídlo chutnalo a nedokážu ani říct, co přesně mě na něm tolik uchvacuje. Roky potlačovaná chuť a vzpomínky na babičku ve mně vyvolaly explozi nadšení a emocí vůbec. Vyprávěla jsem o nich všem na potkání a děda se jen usmíval.

Bedly na másle s petrželí a pažitkouMám toho nejlepšího dědečka na světě!

Co vy, daří se vám nacházet houby dle vašeho přání a co z nich máte nejraději?



16 thoughts on “Bedly na másle”

  • Houby obecně mám moc ráda, u nás se sbírají hlavně suchohříbky pod maso a na sušení, babky na smaženici a taky bedly, které děláme také takhle jednoduše na másle – s trochou kmínu a s čerstvým chlebem jsou tvynikající! Škoda jen, že je houbová sezona tak kraťounká…

  • Nádherný houbový emotivní příběh, hned mám chuť zaběhnout (i za tmy) do lesa a nevracet se dřív, než najdu náruč bedel. A takhle na másle, s pažitkou a petrželí, musely být opravdu luxusní! Závidím tak skvělého dědečka!

  • Ježiš, to snad nemyslíš vážně… Tohle jídlo miluju úplně nejvíc, je to pro ně esence podzimu na talíři. My to akorát děláme z masáků, bedly tak nějak nenacházím. O víkendu jdu na houby konečně vlastní osobou, tak snad něco najdu a odejdu do nebe, až si tohle připravím :D

  • Och, ach, bedly! :) Také tohle jídlo miluju, ale už jsem ho hrozně dlouho neměla, protože já na houby (zatím) nechodím a momentálně bydlím daleko od babičky, která ano. Tady i ten kmín snesu :).

    • Já právě taky na houby zatím nechodím, ale budu muset někdy přesvědčit dědečka k víkendové procházce, abych věděla kudy kam :) Chodila jsem jako malá, a už si to samozřejmě vůbec nepamatuju…

  • Tak tohle je přesně ta dokonalost, kterou jsem naučila jíst moje rodiče, oni našli vždycky třeba 30 velkých bedel a všechny rozdali! Když jsem je poprvé donutila ochutnat tyhle na máslíčku dělané, už je sbíráme také! Nádhera a skvělý recept! ;-)

  • Konečně jsem potkala někoho, kdo má na celý kmín stejný názor :D

    Každopádně lásku k houbám s Vámi sdílím a evidentně i lásku k jídlu. Kloubouk dolu před Vašimi recepty…je to naprostá nádhera (díky které mám chvílema pocit, že neumím uvařit ani vodu na čaj :D )

    Takže díky za inspiraci…

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít