Zapečený sendvič Croque Monsieur nebo také Croque Madame

Zapečený sendvič Croque Monsieur nebo také Croque Madame

V poslední době čím dál častěji peču domácí pečivo. Nemůžu si pomoct, ale miluju tu vůni, která se rozline bytem. Je to jako kdybych vlezla do nějaké maličké, útulné pekárny, kde vím, že budu s každým pečivem spokojená. A tak se u nás stále častěji objevuje domácí toastový chléb, karlovarské rohlíky, bagety, pšenično-žitný chléb…

Tentokrát jsem se pustila do briošky a hlavně také receptu, který ji využívá. Croque Monsieur je sendvič se sýrem a šunkou, který má původ ve francouzských kavárnách. Vypadá úplně skvěle, se zlatavým, lehce se táhnoucím sýrem, a chutná ještě lépe. Šunka a hořčice, které se do něj také dávají, mu poskytnou dostatečný říz, aby nás chuť sýra nezahltila. A když se to ještě podpoří čerstvou zeleninou, je vyhráno.

Tento sendvič jsme měli na večeři, ale úspěšně jsem si ho odnesla i do práce, kde mu ohřátí v mikrovlnce neuškodilo. Takže je to i sendvič krabičko-vhodný.

Suroviny:

na tři sendviče:

  • 6 plátků chleba – briošky, toastového, nebo jakéhokoliv dle chuti (recept na briošku níže)
  • Mornay omáčka (viz suroviny níže)
  • 6 velkých plátků Ementálu
  • 3 silnější plátky dobré šunky
  • hořčice – nejlépe dijonská
  • 50 g sýra Gruyère nebo Ementál
  • 25 g tvrdého sýru parmazánového typu
  • vejce na každý sendvič, v případě, že chceme připravovat Croque Madame
  • čerstvá zelenina k podávání

na Mornay omáčku:

  • 30 g másla
  • 20 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 1 žloutek
  • 80 g sýra Gruyère nebo Ementál
  • 30 g tvrdého sýru parmazánového typu
  • sůl, pepř, muškátový oříšek

Postup:

Nejdříve si připravíme omáčku – v kastrůlku rozpustíme máslo.

Máslo na bešamel

Pak k němu přisypeme mouku a vše pečlivě rozmícháme.

Jíška na bešamel

Na středním plameni necháme tuto jíšku rozbublat a prosmažíme ji asi minutu – neměla by začít hnědnout.

Jíška na bešamel

Pak ji zalijeme mlékem a za stálého míchání tuto bešamelovou omáčku přivedeme k varu. Vaříme asi dvě minuty, pořád si dáváme pozor, abychom ji nepřipálili.

Bešamelová omáčka

Kastrůlek odstraníme z plotny a do omáčky důkladně zamícháme oba nastrouhané sýry a žloutek.

Sýr a žloutek do bešamelu

Měla by vzniknout hladká, sýrová omáčka, kterou dochutíme solí, pepřem a čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem.

Ochucení omáčky muškátovým oříškem

Přendáme ji do misky, kterou přetáhneme potravinovou fólií. Ta by se měla omáčky přímo dotýkat, aby zabránila vytvoření škraloupu. Omáčku necháme vychladnout.

Chladnutí omáčky

Připravíme si plátky chleba. Pokud je to máslová brioška, můžeme ji opéct rovnou, na sucho, pokud např. toastový chléb, je lepší, pokud se lehce namaže z obou stran máslem. Plátky chleba dáme do trouby na 220°C, až zezlátnou.

Opečený chléb

Tři plátky chleba, které budou tvořit spodní díly sendviče, namažeme sýrovou omáčkou Mornay.

Chléb potřený omáčkou

Na ni dáme plátek Ementálu.

Na chléb položíme ementál

Na Ementál položíme šunku a potřeme ji hořčicí.

Šunka s hořčicí

Na šunku položíme Ementál a sendvič přiklopíme vrchním dílem, který jsme ze spodní strany také natřeli omáčkou.

Přidání sýra a přiklopení chlebem

Celý sendvič zvrchu opět potřeme omáčkou, posypeme strouhaným ementálem a parmazánem.

Croque monsieur před zapečením

Zapečeme v troubě při 220°C, až sendvič zezlátne.

Croque monsieur

Pokud chceme variantu Croque Madame, čili s vajíčkem, behěm zapékání v troubě přichystáme na pánvi sázená vejce a položíme je na rozpečený sýr. Nezapomeneme podávat s čerstvou zeleninou, která trochu rozbije hutnost sýra.

Croque madame

Musím přiznat, že k najedení u takto poctivého sendviče stačí i půlka, i když ta chuť člověka láká, abych pokračoval.

Croque madame

Brioška

Jeden z receptů, který můžeme na upečení briošky použít, je z kuchařky Klenoty klasické evropské kuchyně od Romana Vaňka. Recept je trochu složitější, ale náročný je hlavně na čas. Co se týče postupu, udělala jsem v něm maličké úpravy, které ho zjednodušují, nicméně výsledek zůstává stále skvělý.

Suroviny:

na těsto:

  • 60 ml mléka
  • 25 g krupicového cukru
  • 15 g droždí
  • 350 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 4 g soli
  • 180 g změklého másla

na vymazání formy a na potření bochníku:

  • rostlinný olej
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce mléka

Postup:

Mléko lehce zahřejeme, aby bylo vlažné, a přidáme k němu cukr a rozdrobené droždí.

Droždí s mlékem a cukrem

Směs promícháme do hladka a necháme vzejít kvásek.

KvásekK němu přidáme hladkou mouku, vajíčka a sůl. Mícháme, až se vše spojí v těsto, v robotu na nižší až střední rychlost asi 5 minut.

Suroviny na těsto

Pak postupně přidáváme máslo, vždy až se daný kousek zapracuje (během dalších cca pěti minut). Může se ale taky stát, že v robotu se těsto s máslem bude jen klouzat po stěnách, pak je lepší zapracovat ho předběžně ručně a do robotu ho dát nakonec pro lepší zapracování.

Zapracování másla

Těsto v míse přikryjeme potravinovou fólií nebo utěrkou a necháme 2 hodiny kynout.

Těsto před prvním kynutím

Těsto po vykynutí zpracujeme do bochánku a dáme do olejem vymazané mísy, kterou překryjeme potravinovou fólií. Uložíme ji kynout do lednice, minimálně přes noc. (Já jsem tam těsto dala večer a vytáhla jsem ho až po příchodu z práce).

Těsto před druhým kynutím

Po vyndání z lednice vytvarujeme těsto na pomoučněném vále do bochánku. Vložíme ho do olejem vymazané formy na chlebíček, ideálně o délce 25 cm. Já jsem kvůli tomu svou formu o něco zmenšila alobalem, je dlouhá 30 cm, ale vůbec by nevadilo, když bych to neudělala. Těsto potřeme žloutkem rozšlehaným s mlékem.

Těsto před třetím kynutím

Formu přikryjeme potravinovou fólií a necháme zase 2 hodiny kynout na teplém místě. A pokud tam bude opravdu teplo, tak už po hodině a půl bude vypadat nějak takto..

Vykynuté těsto

Troubu rozehřejeme na 230°C a vykynuté těsto znovu potřeme žloutkem.

Potírání žloutkem

Briošku pečeme 10 minut na 230°C, poté snížíme teplotu na 190°C a pečeme dalších 20 minut.

Upečená brioška

Vyklopíme ji z formy (pokud by to nešlo, jemně si pomůžeme malým nožem, kterým uvolníme bochník od stěn formy) a necháme na mřížce vychladnout.

Upečená brioška

P.S.: Protože je toto první článek v roce 2016, přeji vám z celého srdce do nového roku jen to nejlepší, hodně štěstí, výborné zdraví a spoustu splněných přání, skvělé kamarády a rodinu. Mějte se rádi a hodně se usmívejte, sluší to všem! :-)


Related Posts

Dokonalá ztracená vejce podle Hestona Blumenthala

Dokonalá ztracená vejce podle Hestona Blumenthala

Heston Blumenthal, nositel Řádu britského impéria, třemi Michelinskými hvězdami ověnčený anglický kuchař. Znáte ho? Pokud ne, přicházíte o hodně. U jeho videí prostě někdy nezůstane nic jiného než sedět s otevřenou pusou. A některé věci v jeho podání jsou prostě k neuvěření. Více viz odkazy na konci článku.

Dokonalý hamburger, část III.

Dokonalý hamburger, část III.

A konečně je to tu – housky bychom měli nachystané, slaninu dovnitř hamburgerů taky, zbývá už jen to nejpodstatnější. Koupit maso, zeleninu, nachystat omáčky a můžeme brzy skládat hamburger podle naší chuti. V hamburgeru je samozřejmě to nejdůležitější maso. Dbala jsem doporučení, která jsem dostala z několika […]



2 thoughts on “Zapečený sendvič Croque Monsieur nebo také Croque Madame”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít