The Daring Cooks’ March 2013 Challenge – Let’s Get Cheesy! (And Paneer Tikka Masala with Naan)

S březnovou výzvou Odvážných kuchařů jsme se dostali k výrobě sýrů. Protože jsem chtěla zkusit něco jednoduchého, pustila jsem se do výroby indického sýra za pomoci citronové šťávy a pak ho využila do omáčky a po vzoru minulé výzvy k němu upekla placky.

Sawsan from chef in disguise was our March 2013 Daring Cooks hostess! Sawsan challenges us to make our own homemade cheeses! She gave us a variety of choices to make, all of them easily accomplished and delicious!

Paneer

Na paneer jsem už dávno natrefila na blogu u Mišky – na receptyzindie2.com. Podle ní patří na 1 litr mléka 4-5 lžic citronové šťávy. Nám poskytnutý recept měl množství o trochu snížené. Já jsem při dělání paneeru použila cca 1,5l mléka a 4-5 lžic citr. šťávy.

Suroviny:

  • 2 litry mléka
  • 2-3 lžíce citronové šťávy

Postup:

Do hrnce vlijeme mléko a přivedeme k bodu varu. Odstavíme z tepla a přidáme citronovou šťávu. Pomalu promícháváme, mléko začne hrudkovatět a odděluje se syrovátka.

Srážení mléka

Směs vylijeme do cedníku, ideálně vyloženého kusem tenké látky – no u mě to byla polovina trojcípého šátku…

Budoucí paneer

Na obrázku je krásně vidět, co se mi nepovedlo – sýr byl moc hrudkovitý a ne úplně dobře držel pohromadě. Každopádně jsem ho trochu vymačkala a pak dala do misky, zatížila talířkem a plechovkou a nechala do druhého dne ztuhnout.

Paneer

Paneer Tikka Masala

Příště bych určitě na přípravu tohoto jídla měla paneeru více, nicméně jsem se spokojila s tím, co bylo a pro recept jsem zase zaskočila k Michaele – Paneer Tikka Masala. Pro detailní postup přípravy a spoustu fotek určitě mrkněte k ní. Já jen zrychleně. Přiznávám, že jsem bohužel neměla sušené lístky pískavice řeckého sena, jen rozemletá semínka a taktéž kupovanou směs gram masala, celkově byla nutná mírná improvizace, ale i na naše podmínky bych řekla, že se celkem dařilo.

Suroviny:

  • 250 g paneeru

marináda:

  • 3 lžíce hustého bílého jogurtu
  • 1/4 lžičky garam masala
  • 1/4 lžičky pískavice řeckého sena
  • 1 lžička chilli (tady jsem se velmi mírnila po minulých zkušenostech s pálivým jídlem doma)
  • 1 lžička česnekovo-zázvorové pasty (u mě nastrouhané velmi najemno)
  • sůl
  • 1/4 lžičky šťávy z citronu

omáčka:

  • 2 střední červené cibule
  • 2 střední rajčata (když jsem viděla ty v Tescu, tak jsem si vypomohla loupanými)
  • ghee (u mě máslo)
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • 1 bobkový list
  • 1 lžička česnekovo-zázvorové pasty
  • 1/2 lžičky chilli koření
  • 1 lžička mletých koriandrových semínek
  • 1/4 lžičky mleté kurkumy
  • 1/4 lžičky gram masala
  • 150 ml vody
  • 1 a 1/2 lžíce sladké smetany
  • 1/4 lžičky pískavice řeckého sena
  • koriandrová nať

Postup:

V misce smícháme vše na marinádu, přidáme paneer nakrájený na kostky a dobře promícháme. Dáme na půl hodiny do ledničky marinovat.

Marinovaný paneer

Potom rozehřejeme troubu s grilem na 180°C. Na plech dáme alobal, potřeme ho olejem – nebojte se ho a dejte klidně víc. Mně se trochu na plech chytil, a to jsem myslela, že jsem dala oleje dostatečně.

Paneer před grilováním

Paneer naskládáme do jedné vrstvy a grilujeme asi 15 minut z jedné strany, pak poobracíme a dogrilujeme do zlatava.

Grilovaný paneer

Cibuli a rajčata rozmixujeme na pyré. V hrnci rozehřejeme lžíci másla a opečeme na něm římský kmín a bobkový list. Přidáme česnekovo-zázvorovou pastu, sůl (podle toho, kolik jsme dali do marinády) a cibulovo-rajčatové pyré. Promícháme a na středně silném plameni necháme smažit asi 15 minut. Zmírníme oheň a přidáme chilli, mletý koriandr, gram masala, kurkumu a pískavici. Necháme restovat asi 3 minuty.

Příprava tikka masalaPřilijeme vodu a směs přivedeme k varu. Přidáme paneer, promícháme a zakryté povaříme asi tři minuty. Přidáme smetanu, necháme projít varem a odstavíme z tepla. Nakonec přidáme koriandrovou nať a necháme 15 minut zakryté odležet.

Naan

Po prvním ochutnání placek Naan v indické restauraci mi bylo jasné, že je musím udělat i doma. Zdroj receptu byl samozřejmě jasný :)

Suroviny:

  • 2 hrnky hladké mouky
  • troška cukru
  • 1 plná lžička sušených kvasnic
  • sůl
  • 1/4 hrnku vody
  • 1 lžíce másla
  • 2 plné lžíce bílého jogurtu

Postup:

Do malé misky dáme kvasnice, cukr a smícháme to s trochou vlažné vody.

Příprava kváskuMisku přetáhneme např. potravinovou folií a necháme asi půl hodiny vzejít.

KvásekDo prosáté mouky přidáme sůl a máslo si rozpustíme ve vodě, necháme zchladnout, aby bylo vlažné. Přidáme k mouce spolu s jogurtem a přilijeme kvásek.

Příprava těsta

Vypracujeme hladké, nelepivé těsto, dáme ho do mísy a poprášíme moukou.

TěstoZakryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě. Pak si troubu i s plechem rozehřejeme na 250°C. Těsto rozdělíme na 4 části a každou rozválíme do trojúhelníkovo-oválného tvaru a propícháme vidličkou.

Budoucí naan

Placky dáme na rozpálený plech a pečeme do zlatava, není je třeba obracet.

NaanPo vyndání z trouby je můžeme lehce potřít rozehřátým máslem a zabalit do utěrky, než přijde jejich čas konzumace. Anebo, pokud si to dobře načasujete, se rovnou pustit do jídla. Bohužel jsem neměla čerstvý koriandr, tak jsem ještě chuť trochu podpořila opraženými kešu oříšky. (Doufám, že mě teď milovníci indické kuchyně nebudou chtít ukamenovat.)

Paneer Tikka Masala

Tahle výzva byla rozhodně zajímavá, chtěla bych ještě zkusit ricottu i další uvedené sýry – myslím, že časem určitě přijdou na řadu. A konečne jsem si něco uvařila podle úžasných receptů od Michaely, na její stránky totiž často chodím okukovat pro mě exotické recepty a i nádherné fotky ze života.

18 comments

  1. Thank God for Google translate or I would have missed out on a great recipe. I like to have vegetarian dishes every once in a while but my other half is not fond of meat replacements as tofu. This paneer recipe might just be what I needed.
    Well done on the DC challenge !
    PS Your naan looks scrumptious.

  2. Parádní recept. Určitě ho vyzkouším a hlavně ten naan-taky se na něj chystám od návštěvy indické restaurace

    1. Jojo, uz si rikam, ze jsem dlouho v zadne nebyla, musim to napravit :) Preci jen, doma naan neupecu uplne stejny, chce to vyssi teploty :)

  3. perfektná indická hostina Meg! ja som robila dávnejšie babskú party na indický spôsob podľa Miskiných receptov a bolo to všetko ú-zas-né! Naan sa ti veľmi pekne podaril :)

  4. Máš to fakt parádnický, Meg! Na Michaeliny stránky taky vždycky koukám a je na čase proměnit koukání v činy :-) Paneer mě láká už dlouho, ale momentálně ujíždím na výrobě domácí jogurtové lučiny (recept bude, snad brzy :-))
    A ty placky jsou luxusní, cokoli plackoidního poslední dobou miluju.

    1. Diky :) ja se do ted jen kochala a prislo mi, ze spoustu veci nemuzu sehnat – ale ono to jde :) Pani, na tu lucinu se fakt tesim. Taky ulitavam na plackach :D

  5. Ahoj Meg, recept je úžasný, dnes ho plánuji k večeři :-) Mám jen prosbičku, jak se dostat na stránky Michaeli? Jsem na indické recepty zvedavá, ale když chci na její blog, píše mi google, že tento blog je otevřený pouze pozvaným čtenářům. Jde se tam nějak jinak dostat? :) Díky moc za odpověď. Verča

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *