The Daring Cooks‘ March 2013 Challenge – Let’s Get Cheesy! (And Paneer Tikka Masala with Naan)

The Daring Cooks‘ March 2013 Challenge – Let’s Get Cheesy! (And Paneer Tikka Masala with Naan)

S březnovou výzvou Odvážných kuchařů jsme se dostali k výrobě sýrů. Protože jsem chtěla zkusit něco jednoduchého, pustila jsem se do výroby indického sýra za pomoci citronové šťávy a pak ho využila do omáčky a po vzoru minulé výzvy k němu upekla placky.

Sawsan from chef in disguise was our March 2013 Daring Cooks hostess! Sawsan challenges us to make our own homemade cheeses! She gave us a variety of choices to make, all of them easily accomplished and delicious!

Paneer

Na paneer jsem už dávno natrefila na blogu u Mišky – na receptyzindie2.com. Podle ní patří na 1 litr mléka 4-5 lžic citronové šťávy. Nám poskytnutý recept měl množství o trochu snížené. Já jsem při dělání paneeru použila cca 1,5l mléka a 4-5 lžic citr. šťávy.

Suroviny:

  • 2 litry mléka
  • 2-3 lžíce citronové šťávy

Postup:

Do hrnce vlijeme mléko a přivedeme k bodu varu. Odstavíme z tepla a přidáme citronovou šťávu. Pomalu promícháváme, mléko začne hrudkovatět a odděluje se syrovátka.

Srážení mléka

Směs vylijeme do cedníku, ideálně vyloženého kusem tenké látky – no u mě to byla polovina trojcípého šátku…

Budoucí paneer

Na obrázku je krásně vidět, co se mi nepovedlo – sýr byl moc hrudkovitý a ne úplně dobře držel pohromadě. Každopádně jsem ho trochu vymačkala a pak dala do misky, zatížila talířkem a plechovkou a nechala do druhého dne ztuhnout.

Paneer

Paneer Tikka Masala

Příště bych určitě na přípravu tohoto jídla měla paneeru více, nicméně jsem se spokojila s tím, co bylo a pro recept jsem zase zaskočila k Michaele – Paneer Tikka Masala. Pro detailní postup přípravy a spoustu fotek určitě mrkněte k ní. Já jen zrychleně. Přiznávám, že jsem bohužel neměla sušené lístky pískavice řeckého sena, jen rozemletá semínka a taktéž kupovanou směs gram masala, celkově byla nutná mírná improvizace, ale i na naše podmínky bych řekla, že se celkem dařilo.

Suroviny:

  • 250 g paneeru

marináda:

  • 3 lžíce hustého bílého jogurtu
  • 1/4 lžičky garam masala
  • 1/4 lžičky pískavice řeckého sena
  • 1 lžička chilli (tady jsem se velmi mírnila po minulých zkušenostech s pálivým jídlem doma)
  • 1 lžička česnekovo-zázvorové pasty (u mě nastrouhané velmi najemno)
  • sůl
  • 1/4 lžičky šťávy z citronu

omáčka:

  • 2 střední červené cibule
  • 2 střední rajčata (když jsem viděla ty v Tescu, tak jsem si vypomohla loupanými)
  • ghee (u mě máslo)
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • 1 bobkový list
  • 1 lžička česnekovo-zázvorové pasty
  • 1/2 lžičky chilli koření
  • 1 lžička mletých koriandrových semínek
  • 1/4 lžičky mleté kurkumy
  • 1/4 lžičky gram masala
  • 150 ml vody
  • 1 a 1/2 lžíce sladké smetany
  • 1/4 lžičky pískavice řeckého sena
  • koriandrová nať

Postup:

V misce smícháme vše na marinádu, přidáme paneer nakrájený na kostky a dobře promícháme. Dáme na půl hodiny do ledničky marinovat.

Marinovaný paneer

Potom rozehřejeme troubu s grilem na 180°C. Na plech dáme alobal, potřeme ho olejem – nebojte se ho a dejte klidně víc. Mně se trochu na plech chytil, a to jsem myslela, že jsem dala oleje dostatečně.

Paneer před grilováním

Paneer naskládáme do jedné vrstvy a grilujeme asi 15 minut z jedné strany, pak poobracíme a dogrilujeme do zlatava.

Grilovaný paneer

Cibuli a rajčata rozmixujeme na pyré. V hrnci rozehřejeme lžíci másla a opečeme na něm římský kmín a bobkový list. Přidáme česnekovo-zázvorovou pastu, sůl (podle toho, kolik jsme dali do marinády) a cibulovo-rajčatové pyré. Promícháme a na středně silném plameni necháme smažit asi 15 minut. Zmírníme oheň a přidáme chilli, mletý koriandr, gram masala, kurkumu a pískavici. Necháme restovat asi 3 minuty.

Příprava tikka masalaPřilijeme vodu a směs přivedeme k varu. Přidáme paneer, promícháme a zakryté povaříme asi tři minuty. Přidáme smetanu, necháme projít varem a odstavíme z tepla. Nakonec přidáme koriandrovou nať a necháme 15 minut zakryté odležet.

Naan

Po prvním ochutnání placek Naan v indické restauraci mi bylo jasné, že je musím udělat i doma. Zdroj receptu byl samozřejmě jasný :)

Suroviny:

  • 2 hrnky hladké mouky
  • troška cukru
  • 1 plná lžička sušených kvasnic
  • sůl
  • 1/4 hrnku vody
  • 1 lžíce másla
  • 2 plné lžíce bílého jogurtu

Postup:

Do malé misky dáme kvasnice, cukr a smícháme to s trochou vlažné vody.

Příprava kváskuMisku přetáhneme např. potravinovou folií a necháme asi půl hodiny vzejít.

KvásekDo prosáté mouky přidáme sůl a máslo si rozpustíme ve vodě, necháme zchladnout, aby bylo vlažné. Přidáme k mouce spolu s jogurtem a přilijeme kvásek.

Příprava těsta

Vypracujeme hladké, nelepivé těsto, dáme ho do mísy a poprášíme moukou.

TěstoZakryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě. Pak si troubu i s plechem rozehřejeme na 250°C. Těsto rozdělíme na 4 části a každou rozválíme do trojúhelníkovo-oválného tvaru a propícháme vidličkou.

Budoucí naan

Placky dáme na rozpálený plech a pečeme do zlatava, není je třeba obracet.

NaanPo vyndání z trouby je můžeme lehce potřít rozehřátým máslem a zabalit do utěrky, než přijde jejich čas konzumace. Anebo, pokud si to dobře načasujete, se rovnou pustit do jídla. Bohužel jsem neměla čerstvý koriandr, tak jsem ještě chuť trochu podpořila opraženými kešu oříšky. (Doufám, že mě teď milovníci indické kuchyně nebudou chtít ukamenovat.)

Paneer Tikka Masala

Tahle výzva byla rozhodně zajímavá, chtěla bych ještě zkusit ricottu i další uvedené sýry – myslím, že časem určitě přijdou na řadu. A konečne jsem si něco uvařila podle úžasných receptů od Michaely, na její stránky totiž často chodím okukovat pro mě exotické recepty a i nádherné fotky ze života.


Related Posts

To pravé osvěžení pro horké dny – studená polévka gazpacho

To pravé osvěžení pro horké dny – studená polévka gazpacho

V posledních čtrnácti dnech si doma nastálé počasí velmi užíváme. Teploty v kuchyni spojené s obývákem neklesají pod 30°C (i přes intenzivní větrání ve večerních hodinách) a nejčastěji je tam kolem 33-35°C. Asi se potom nebudete divit, když napíšu, že v těchto dnech neustále ujíždím na studené polévce gazpacho. K […]

Bramborové placky s uzeným lososem podle Jamieho Olivera

Bramborové placky s uzeným lososem podle Jamieho Olivera

Když jsem nedávno připravovala velký tác sushi, koupila jsem si na jeho přípravu i uzeného lososa. Ten nakonec stačil v menším množství a tak jsem přemýšlela, co bych si tak z toho zbylého mohla připravit. Zabrousila jsem na stránky s recepty Jamieho Olivera a během chvilky jsem měla jasno: Potatoes cakes […]



18 thoughts on “The Daring Cooks‘ March 2013 Challenge – Let’s Get Cheesy! (And Paneer Tikka Masala with Naan)”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít