Švestkové knedlíky z odpalovaného těsta, plněné marcipánem a sypané mákem

Švestkové knedlíky z odpalovaného těsta, plněné marcipánem a sypané mákem

Začal nám podzim a všude kolem sebe vidím švestky. Na trzích i v práci, kam si je nosí kolegové na svačinu. Tak jsem ani já neodolala a i když sladká jídla moc nemusím, pustila jsem se do švestkových knedlíků. Na začátku jsem se sice rozmýšlela, jaký druh uvařit, jestli z tvarohového nebo spařeného těsta, nakonec to ale vyhrály nadýchané knedlíky z odpalovaného těsta.

Ovoce do knedlíků vždycky zbavuji pecek, a tak, aby zůstal co nejvíce zachovaný tvar ovoce, rozhodla jsem se nahradit pecku marcipánem. Pokud ho nemáte rádi, nebo jste alergičtí na mandle, klidně ho vynechejte, případně ho nahraďte malou kostkou cukru.

Suroviny:

  • 100 g másla
  • 500 ml mléka
  • špetka soli
  • 300 g hrubé mouky
  • 3 vejce
  • švestky
  • marcipán nebo kostky cukru

na dokončení:

  • mletý mák
  • moučkový cukr
  • máslo

Postup:

Máslo dáme spolu s mlékem a solí do hrnce a přivedeme k varu.

Zahřívání mléka s máslem

Přisypeme hrubou mouku.

Přisypeme mouku

Mícháme, až se utvoří těsto, které zanechá souvislý povlak na dně hrnce. Hrnec s těstem odstavíme a necháme zchladnout.

Odpalování těstaMezitím omyjeme a vypeckujeme švestky.
Vypeckované švestky

Každou naplníme buď kouskem marcipánu, nebo malou kostkou cukru.

Plněné švestkyDo zchladlého těsta zamícháme vejce, vždy po jednom, až se předchozí zcela zapracuje.

Těsto s vajíčkemNa vále vytvoříme hladké těsto, ze kterého ukrajujeme jednotlivé kousky, které zploštíme v dlaních.

Balení knedlíků

Do těsta naplněné švestky zabalíme.

Připravené knedlíkyHotové knedlíky vaříme ve vroucí vodě 8-10 minut.

Vaření knedlíků

Po vyndání z hrnce je propíchneme vidličkou, aby mohla odejít pára.

Uvařené knedlíky

Na talíři je posypeme mákem a cukrem a přelijeme je rozpuštěným máslem.

Švestkové knedlíky z odpalovaného těsta, plněné marcipánem a sypané makem

A můžeme si užívat sladkého pohlazení v zamračeném dni.

Švestkové knedlíky z odpalovaného těsta, plněné marcipánem a sypané makem


Related Posts

Karamelové větrníky

Karamelové větrníky

Navzdory tomu, že současnému období kralují především jahody, přináším recept na něco trošku jiného. Jahody se u nás samozřejmě zpracovávají, ať už ve formě ovocných knedlíků, tvarohových noků s jahodovým přelivem, jahodové pěny, koláčů apod., ale musela jsem také upéct slíbené karamelové větrníky. Nafouknuté odpalované těsto, vanilkový […]

The Daring Bakers‘ May 2013 Challenge – Swedish Prinsesstårta

The Daring Bakers‘ May 2013 Challenge – Swedish Prinsesstårta

Tentokrát se výzva Odvážných pekařů zase vyznamenala :) Květnová byla ve znamení švédského Princeznina dortu – pokud znáte malé zelené dortíčky z Ikey, tak to je přesně ono. Akorát ve velkém. Tři vrstvy piškotového těsta, s marmeládou, vanilkovým krémem a šlehačkou. A marcipánem. Lehká a skvělá dobrota.



3 thoughts on “Švestkové knedlíky z odpalovaného těsta, plněné marcipánem a sypané mákem”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *