(Sladko)bramborové hranolky

Saláty na večeři někdy přestanou stačit. Prostě si člověk musí dát něco nezdravého. Smaženého. S domácí tatarkou. Co spolehlivě zažene podzimní depku a ošklivé počasí. A v člověku zažehne myšlenky na to, že druhý den vyjde těch sedm pater pěšky (bohužel/naštěstí jen do té doby než se druhý den probere…).

Takže tentokrát to odnesly brambory – ty obyčejné i sladké. Připravit k nim domácí majonézu/tatarku je díky tyčovému mixéru dílem okamžiku. Ručně jsem ji šlehala metličkou ve stylu Julie Child jednou, zvládla jsem, ale na tyčový mixér prostě nedám dopustit. Bohužel jak jsem tak koukala na fotky, už je na nich brzké stmívání dosti znát, a foťáku se nějak nechtělo ostřit… snad se to do příště spraví :)

Suroviny:

  • brambory – obyčejné i sladké
  • olej na smažení (vyberte dle preference, já použila slunečnicový)
  • 1 dobré čerstvé vejce (nejlépe domácí)
  • 150-250 ml oleje (slunečnicový, olivový – dle chuti), množství podle velikosti vejce
  • lžička pikantní hořčice
  • sůl, pepř, cukr
  • na případné dochucení majonézy cibulka a okurka či trochu netradičně sušená rajčata a parmazán

Postup:

Majonézu připravuju díky Kláře z kopce. Po shlédnutí jejích videí o majonéze musí být každému hned jasno co a jak :) Vejce spolu s olejem a hořčicí dáme do vyšší úzké nádoby, můžeme přidat sůl a pepř (a špetku cukru, pokud je hořčice hodně kyselá a strávníci jsou na sladší chuť majonézy zvyklí).

Tyčový mixér dáme na dno nádoby a zapneme. Chvíli ho necháme běžet a pak pomalu táhneme směrem nahoru. Majonéza v tu chvíli bude skoro hotová. Pokud je ještě řídká, přidáme trochu oleje a znovu promixujeme.

Majonézu ochutnáme a dochutíme. Pokud chceme, uděláme z ní tatarku. Na klasickou můžeme přidat např. Worcester, cibulku, kyselou okurku a kapary, já ale tentokrát přidala na drobounko pokrájená sušená rajčata a parmazán. Dala jsem ji vychladit do lednice.

Brambory jsem oloupala a rozkrájela na hranolky, nechala jsem je ve studené vodě okoupat. Mezitím jsem nalila olej do kastrůlku a rozpálila ho na 150°C. Brambory jsem čistou utěrkou co nejlépe osušila a dala je smažit na 5 min.

Sladké brambory zvládnou ke změknutí i kratší čas než je pět minut.

První pětiminutovka jim zaručí skoro uvaření a hranolky tak budou ve středu měkké. Nechala jsem je trochu okapat a olej rozpálila na 175°C.

Kdybych nevlastnila teploměr, nastavila bych plotýnky na stupeň 4 a potom na stupeň 6.

Do napodruhé rozpáleného oleje jsem dala hranolky na dalších asi pět minut – aby krásně zezlátly a byly zvrchu křupavé.

Pak už jsem je jen nechala okapat na papírových utěrkách, osolila a narovnala do kornoutku z pečícího papíru.

Přidala k nim tatarku a sladkou chilli omáčku.

Dvoje hranolky tak byly na světě. Až později jsem zjistila, že bych mohla ty ze sladkých brambor posypat skořicí a muškátovým oříškem a byly by nasladko… Takže třeba příště :)

20 comments

  1. Mmm, domácí tatarka, tu bych mohla pořád a ke všemu. Já jí ale vždycky mám takovou řidší, asi dávám málo oleje…

  2. :)) myslím, že za takovouhle večeři tě bude každý chlap milovat !! A domácí hranolky a tatarka to je prostě mňamka

  3. Bezva nápad, ale hlavně super nálada posledních dvou fotek :-) Je fakt, že teď už je to s denním světlem bída, ale Tys to vyřešila :D Dala bych si hned.
    P.
    :-)

  4. Fuuu, hranolky som nejedla roky rokúce, o tatárskej ani nehovorím.
    Myslím, že hranolky boli asi mojím prvým vlastnoručne vyrobeným “jedlom” počas letných prázdnin, keď som bola na základke. Alebo to už bolo na strednej? (och, ta paměť! :-) Ošúpala som si vždy jeden najväčší zemiak, nakrájala a šup s ním do fritézy. Osoliť, k tomu prešovskú tatarku a obed bol hotový. Vtedy mi toto jedlo chutilo, dnes by som si ho nedala :-)

    1. Tak vida, mne takove chute jeste stale zustaly (a asi se jich ani bohuzel nezbavim…) :) Jednou za cas se proste zhresit musi :))

  5. Teda ty vypadají perfektně! Domácí majonézu mám moc ráda, musím vyzkoušet i tvé ochucení s parmezánem a sušenými rajčaty, alespoň si na chvíli připomenu léto :-) Přiznám se, že sladké brambory jsem ještě nezkoušela, je asi čas to napravit.
    Já se chystám na “hranolky” z dýně, ale v troubě. A úplně souhlasím s tím úvodem, vždycky když opravdu udeří podzim, mám chuť na něco nezdravého a tučného. No nic, jdu si pro čokoládovou pralinku, než se tady uslintám :-)

  6. Já se přiznávám, že jsem během posledních dvou měsíců měla na hranolky tak pekelnou chuť, že jsem si je dvakrát usmažila. Domácí, s domácí tatarkou (a mám rozbitej tyčák, takže hezky ručně), úplně tě chápu;)

    1. Rucne, fujtajbl! :D Je fakt, ze nemit mixer, asi bych se do toho metlickou pustila znovu taky. Mela bych se naucit byt trochu linejsi i v tom jidle :))

  7. S domácí tatarkou/majonézou je to věčný boj, tatínek si dělá do bramborového salátu jenom domácí majonézu a vždy má dvojnásobek než potřebuje. Nejdřív je tam málo oleje, pak moc atd. až je toho dvakrát tolik =).
    Pžiznám se, že domácí smažené hranolky jsem ještě nedělala, maximálně pečené v troubě. Ale vše vypadá velmi pěkně a s chutí bych si dala =)

    1. Taky je vetsinou peceme v troube – tentokrat jsem se teda trochu odvazala. Ale trouba je pro me rozhodne jednodussi :)

  8. Tak tomu rikam poradna kuchyne :) Konecne vyborny recept. Vytisknu ho a dam pritelkyni, aby udelala taky neco jineho nez testoviny “aldente” :D

  9. Krásné! Ze sladkých brambor jsem ještě nic dělat nezkoušela, ale asi by se to stejně doma nesetkalo s úspěchem (nedávno jsem opekla máslovou tykev a doufala, že se chytne, protože mě chutnala moc, ale jen zbyla na talíři:(). To narovnání do kornoutků je velmi efektní! Veronika

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *