Rukolové pesto na dva způsoby

by Meg

Po včerejším přečtení si příspěvku u Vandy prostě nemůžu odolat a musím sem přidat svůj nejnovější objev – rukolové pesto. V hlavě mi “strašilo” už docela dlouho spolu s ostatními, ale tohle byl poslední impuls k vyzkoušení. Sice se mi hromadí spousta příspěvků a fotek, ale už snad brzy dám vše v pc do pořádku a pěkně postupně budou přibývat články tu na blogu. Zatím tedy rychlá aktualita.

Rukolové pesto

Základ receptu jsem převzala od Vandy, ale ubrala jsem mírně na česneku, místo piniových oříšků jsem dala kešu a nakonec přihodila trochu bazalky.

Suroviny:

  • dvě hrsti rukoly
  • dvě lžíce olivového oleje
  • hrst parmazánu
  • citronová (limetková) šťáva
  • kešu oříšky
  • česnek
  • trocha bazalky, sůl, pepř

Postup:

Do mixéru (nástavce na ponorný mixér, jde to krásně i jím) jsem dala rukolu, olej, limetkovou šťávu, sýr, malý stroužek česneku a kešu oříšky. Směs jsem trochu opepřila.

Před mixovánímKešu oříšky jsem použila, aby svou nasládlostí trochu vyvážily štiplavost rukoly a česneku.

DochuceníPo rozmixování jsem ochutnala a přidala ještě trochu sýra, ořechů a asi čtyři lístky bazalky, která se mi konečně začíná rozrůstat na okně.

Rukolové pestoA pesto bylo hotovo. Misku jsem zakryla a dala ji do lednice, kde si počkala na využití do těstovin a na bruschetty.

Papardelle s rukolovým pestem

Není nic jednoduššího, než když přijdete večer ze zumby, si dát vařit trochu těstovin, během doby, než se uvaří, si připravíte i malou misku salátu a rychlá a lehká večeře je na světě.

Suroviny:

  • oblíbené těstoviny
  • rukolové pesto
  • trocha rukoly, parmazánu, olivového oleje na dochucení
  • směs listových salátů a rajčata jako příloha

Postup:

Dáme vařit těstoviny – samozřejmě do velkého množství hodně osolené vody. Pokud se bojíte odhadnout množství, většinou bude doporučené množství na obale napsáno. Ale vodu se nebojte osolit víc. Doba vaření taky podle uvedeného času, i když pokud chceme těstoviny tzv. al dente, tak bychom je měli začít zkoušet o trochu dřív – ale velmi to záleží na výrobci.

Po uplynuté době jsem těstoviny slila (nechala jsem pár lžic vody z vaření v hrnci) a přidala k nim asi lžíci až dvě rukolového pesta  – to podle chuti.

Ochucení těstovin

Přimíchala jsem do nich ještě trochu rukoly. Na talíři ozdobila sýrem a pokapala několika kapkami olivového oleje.

Papardelle s rukolovým pestem

A protože jsem si během doby vaření těstovin připravila malý salát z mixu listových salátů a rajčat, dala jsem si k nim i ten.

Papardelle s rukolovým pestem

Bruschetty s pestem

No a protože jsem si těstoviny na večeři dala sama, tak jsem hledala pro pesto další využití. Nebylo to těžké, chlebové bagety na mě v regále koukly záhy a tak jsem jen dokoupila pár nezbytností.

Sice se původně název bruschetta používal pro opečený chléb s rajčaty, bazalkou a olivovým olejem, ale postupem času se toto označení vžilo pro jakýkoliv opečený a obležený chléb/bagetu.

Suroviny:

  • pečivo, nejlépe tmavé, já měla pšenično-žitné bagety
  • Schwarzwaldská nebo parmská šunka
  • zralá rajčata
  • mozarella
  • rukolové pesto

Postup:

Bagety jsem nakrájela na plátky a nasucho je opekla v topinkovači. Natřela jsem na ně pesto a ozdobila buď šunkou nebo rajčaty a mozarellou.

Bruschetty s rukolovým pestemRukolovému pestu zdar! Rozhodně jsem ho nedělala naposledy, a mám takový pocit, že brzy vyzkouším zase nějaký jiný druh, protože je to prostě návykové :)

You may also like

18 comments

Lucie 01. 06. 2013 - 6.07

miluji každé pesto, i to rukolové. Dokáže udělat z jídla malý zázrak :-) Obě varianty vypadají parádně!

Reply
Meg 02. 06. 2013 - 18.45

Díky :)) Ta s bagetou chutnala všem :)

Reply
Madla 01. 06. 2013 - 12.01

Taky jsem blázen do pesta, před týdnem jsem dělala koprovo-mandlov pesto a bylo perfektní. To rukolové musím taky vyzkoušet. A ty tvoje fotky jsou úžasné, Meg!

Reply
Meg 02. 06. 2013 - 18.50

Koprovo-mandlové? Páni, kopr jsem dřív nejedla skoro vůbec, takže netuším, jestli bych ho zvládla :) Děkuju!

Reply
Kaya 02. 06. 2013 - 7.44

Rukolu jsem si letos vysadila na balkóně ze semínek a daří se jí skvěle, tak už asi vím, do čeho jí dát :)

Reply
Meg 02. 06. 2013 - 18.53

No, já letos rukolu nějak neukočírovala a zahynula mi na záhonku. Naštěstí se dá v pohodě koupit :)

Reply
Pitrsonek 02. 06. 2013 - 14.17

Parádní, za chvíli jedu do obchodu nakoupit suroviny jen ten mixér postrádám .-/
Jak dloho asi vydrží pesto v lednici aby bylo stále použitelné?

Děkuji za články.

Reply
Meg 02. 06. 2013 - 18.56

Já díky :) Nemám zkušenosti s delším uschováním, přece jenom jsme ho snědli do dvou dnů. Ale podle mě 5-7 dnů by mohlo být v pohodě, případně povrch uzavřít vrstvou olivového oleje. Doufám, že se zadaří :)

Reply
Markéta 10. 06. 2013 - 19.53

Na tento blog se chodím už nějakou dobu kochat nádhernými fotkami. Rukolové pesto jsem ale musela vyzkoušet a výsledek byl úžasný! Bylo výborné. Už teď se těším, až vyzkouším něco dalšího z tvých receptů.

Reply
Meg 11. 06. 2013 - 11.24

Díky, tohle mě moc těší, ať se daří dál!

Reply
Kristina 21. 06. 2013 - 20.09

To je skvělý nápad, mám chuť hned to vyzkoušet! Je stejně tak výrazné jako to bazalkové?

Reply
Meg 27. 06. 2013 - 14.45

Já bych řekla, že může být i výraznější, jde o to, jak komu voní rukola :)

Reply
Esmé 23. 06. 2013 - 16.58

Rukole jsem za posledních několik měsíců opravdu přišla na chuť a tenhle nápad s pestem budu rozhodně realizovat! Doposud se mi osvědčila například v kombinaci s červenou řepou a kozím sýrem. Mimochodem, musím opravdu pochválit profesionální fotky! :-)

Reply
Meg 27. 06. 2013 - 14.46

Děkuji mnohokrát :) Myslím, že rukola a řepa a kozí sýr je opravdu perfektní kombinace, např. ve formě carpaccia :)

Reply
Marcel 30. 06. 2013 - 15.46

Skvostný recept. Rukolu, bazalku, pesto… miluju. Udělal jsem velkou sklenici a všichni doma chodíme ujídat. Kešu ořechy sice nebyly po ruce, ale krásně je nahradily mandle. Díky za příjemný zážitek z pokrmů Vašeho webu… vše je plné chutí. Tohle pesto bude stálicí naší lednice.

Reply
Meg 30. 06. 2013 - 17.07

Páni, díky, tohle mě těší :)

Reply
Katka 30. 07. 2013 - 21.07

Krása! Vyzkouším to pesto, už se těším!

Reply
Meg 01. 08. 2013 - 6.53

Tak doufám, že bude chutnat, díky! :)

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc