První chřestování

by Meg

Musím na vás vybalit jedno ohromné tajemství, co už tak strááášně dlouho tížilo mou duši… Do nedávna jsem byla chřestem nepolíbená. Takže když konečně nastala sezona chřestu, a objevil se v obchodech, moje srdce zaplesalo radostí i strachem a já koupila první balíček zeleného a bílého nadělení. Už dlouho jsem samozřejmě viděla recepty a obrázky a bylo toho tolik, že jsem nevěděla co vybrat.

Nakonec jsem se rozhodla pro přístup “od každého trochu”. Musela jsem přece vyzkoušet vařený chřest s holandskou omáčkou. A pak jsem viděla chřest u Cuketky s miso máslem. A u Chez Lucie, podle Hanky Michopulu.

Podle rad jsem chřest ještě před přípravou nechala vykoupat v hodně studené vodě, protože jsem nevěděla, jak dlouho už pobyl v regálu. Ale naštěstí vypadal celkem dobře – a taky pak dobře chutnal :) Taky jsem ho oloupala – bílý kousek od hlavičky a zelený zhruba ve spodní třetině, a odkrojila konce.

Pustila jsem se do první úpravy – chřest jsem hodila na rozpálenou grilovací pánev a v obyčejné pánvi jsem rozpustila máslo, smíchala s miso pastou. Co bych tu rozepisovala – detailní návod najdete přímo u zdroje – viz http://www.cuketka.cz/?p=6407. Grilovaný chřest, rozkouskovaný, pak v másle doplnila nasekaná pažitka. A sušená šunka, nějak jsem nemohla odolat.

Byla to bašta, všichni užírali :)) Ale v podstatě se jednalo jen o takový předkrm, protože hlavní využití většiny chřestu teprve mělo přijít – připravila jsem vodu na vaření chřestu a suroviny na holandskou omáčku. Zase se vůbec není třeba rozepisovat a zase použiji stejný zdroj – podle mě rychlý a jednoduchý recept na chřest s holandskou omáčkou zde – http://www.cuketka.cz/?p=113. Ruce mi neomdlévaly, a během chvilky bylo hotovo, nevím, daleko víc problémů by udělala ručně šlehaná majonéza :)

Ještě jsme přidali Gran Moravii a byla to mňamka :) Chuťově tedy u mě vítězil chřest zelený, ale ještě jsme neskončili. Připravila jsem ančovičkové máslo a ztracená vejce – podle Lucie. A ještě jsem přidala Schwarzwaldskou šunku. A no… klidně i tu holandskou omáčku… :D

Na talíři totální mišmaš, ale v puse jaká dobrota! Rozhodně rozhodnutí využít chřest nelituju a těším se na další dobroty :)

You may also like

10 comments

Bebe 03. 05. 2012 - 21.54

Jeden balíček bílého chřestu jsem dnes přihodila do nákupního košíku… takže mi od tebe docela přišla vhod rada, že se loupe celý :-) vždycky jsem totiž brávala jen ten zelený (který dneska v obchodě neměli). Už se těším na nějakou tu chřestovou ňamku :-)

Reply
Meg 04. 05. 2012 - 16.24

:)) urcite z nej byla velka dobrota :)

Reply
Jana 03. 05. 2012 - 22.08

Já jsem zas nepolíbená domácím vařením chřestu tak třeba na to konečně taky dojde..klidně bych ochutnala tvé pokusy hned teď –mňam

Reply
Meg 04. 05. 2012 - 16.29

Byla to fakt moc mnamka – jsem rada, ze jsem ochutnala miso variantu, protoze mi zbylo z pripravy bucku. Ale i ten s holandskou omackou stal za hrich :))

Reply
Jasněnka 05. 05. 2012 - 11.45

Mhhh, na takové souznění chutí bych se nechala pozvat…

Reply
Meg 08. 05. 2012 - 20.29

Uvar si, je to dobrota :)

Reply
Madla 07. 05. 2012 - 7.28

Krásné chřestové hrátky – jednoduché a sexy! Já si až te´d uvědomila, že naprostou klasiku – chřest s holandskou na blogu nemám – to je ostuda! U nás zatím byla chřestová klasika – chřest zapečený se šunkou a parmezánem a chřestovo-bramborová hrášková polévka.
A další svazek bílého chřestu je v lednici. Kde jsi sehnala chřest zelený? Já ať koukám, kam koukám, tak nacházím jenom chřest bílý.

Reply
Meg 08. 05. 2012 - 20.38

Jeee, ty tvoje jidla zni skvele! Ja dneska v Globusu nenasla nic… Ale oba chresty jsem kupovala v Albertu minule :)

Reply
Iri Novak 31. 05. 2013 - 16.07

Zrovna před chvílí jsem si chřest přinesla domů. Bílý. Chystala jsem se na polívku, ale když čtu o tom na másle … no a škoda, že nebyl zelený, no.)

Reply
Meg 02. 06. 2013 - 18.45

Taky jsem dělala polévku, což mi připomíná, že ji musím sepsat :))

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc