První chřestování

Musím na vás vybalit jedno ohromné tajemství, co už tak strááášně dlouho tížilo mou duši… Do nedávna jsem byla chřestem nepolíbená. Takže když konečně nastala sezona chřestu, a objevil se v obchodech, moje srdce zaplesalo radostí i strachem a já koupila první balíček zeleného a bílého nadělení. Už dlouho jsem samozřejmě viděla recepty a obrázky a bylo toho tolik, že jsem nevěděla co vybrat.

Nakonec jsem se rozhodla pro přístup “od každého trochu”. Musela jsem přece vyzkoušet vařený chřest s holandskou omáčkou. A pak jsem viděla chřest u Cuketky s miso máslem. A u Chez Lucie, podle Hanky Michopulu.

Podle rad jsem chřest ještě před přípravou nechala vykoupat v hodně studené vodě, protože jsem nevěděla, jak dlouho už pobyl v regálu. Ale naštěstí vypadal celkem dobře – a taky pak dobře chutnal :) Taky jsem ho oloupala – bílý kousek od hlavičky a zelený zhruba ve spodní třetině, a odkrojila konce.

Pustila jsem se do první úpravy – chřest jsem hodila na rozpálenou grilovací pánev a v obyčejné pánvi jsem rozpustila máslo, smíchala s miso pastou. Co bych tu rozepisovala – detailní návod najdete přímo u zdroje – viz http://www.cuketka.cz/?p=6407. Grilovaný chřest, rozkouskovaný, pak v másle doplnila nasekaná pažitka. A sušená šunka, nějak jsem nemohla odolat.

Byla to bašta, všichni užírali :)) Ale v podstatě se jednalo jen o takový předkrm, protože hlavní využití většiny chřestu teprve mělo přijít – připravila jsem vodu na vaření chřestu a suroviny na holandskou omáčku. Zase se vůbec není třeba rozepisovat a zase použiji stejný zdroj – podle mě rychlý a jednoduchý recept na chřest s holandskou omáčkou zde – http://www.cuketka.cz/?p=113. Ruce mi neomdlévaly, a během chvilky bylo hotovo, nevím, daleko víc problémů by udělala ručně šlehaná majonéza :)

Ještě jsme přidali Gran Moravii a byla to mňamka :) Chuťově tedy u mě vítězil chřest zelený, ale ještě jsme neskončili. Připravila jsem ančovičkové máslo a ztracená vejce – podle Lucie. A ještě jsem přidala Schwarzwaldskou šunku. A no… klidně i tu holandskou omáčku… :D

Na talíři totální mišmaš, ale v puse jaká dobrota! Rozhodně rozhodnutí využít chřest nelituju a těším se na další dobroty :)

10 comments

  1. Jeden balíček bílého chřestu jsem dnes přihodila do nákupního košíku… takže mi od tebe docela přišla vhod rada, že se loupe celý :-) vždycky jsem totiž brávala jen ten zelený (který dneska v obchodě neměli). Už se těším na nějakou tu chřestovou ňamku :-)

  2. Já jsem zas nepolíbená domácím vařením chřestu tak třeba na to konečně taky dojde..klidně bych ochutnala tvé pokusy hned teď –mňam

    1. Byla to fakt moc mnamka – jsem rada, ze jsem ochutnala miso variantu, protoze mi zbylo z pripravy bucku. Ale i ten s holandskou omackou stal za hrich :))

  3. Krásné chřestové hrátky – jednoduché a sexy! Já si až te´d uvědomila, že naprostou klasiku – chřest s holandskou na blogu nemám – to je ostuda! U nás zatím byla chřestová klasika – chřest zapečený se šunkou a parmezánem a chřestovo-bramborová hrášková polévka.
    A další svazek bílého chřestu je v lednici. Kde jsi sehnala chřest zelený? Já ať koukám, kam koukám, tak nacházím jenom chřest bílý.

    1. Jeee, ty tvoje jidla zni skvele! Ja dneska v Globusu nenasla nic… Ale oba chresty jsem kupovala v Albertu minule :)

  4. Zrovna před chvílí jsem si chřest přinesla domů. Bílý. Chystala jsem se na polívku, ale když čtu o tom na másle … no a škoda, že nebyl zelený, no.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *