Pečené bramborové plátky s česnekovým máslem

Pečené bramborové plátky s česnekovým máslem

Možná, že tentokrát nepřináším pro nikoho nový recept, spíš takovou vzpomínku. Když jsem kdysi tyto bramborové plátky pekla a fotku dala na instagram, spousta lidí mi pak psala, že je taky dříve dělávali, ale už je to hrozně dávno a skoro na ně zapomněli. Pro mě jsou tyto brambory opravdu hodně vzpomínkové. Když jsem byla malá, pekl nám je táta (který vlastně normálně vůbec nevaří) a míchal je právě s máslem, které bylo utřené s česnekem a solí.

Pokud sem chodíte častěji, možná už jste si všimli, že často mluvím o svém největším kuchařském vzoru, dědečkovi. Tím je pro mě děda Slávek, se kterým jsme odmala celá rodina bydlela. Ale ani druhý děda to nikdy neměl do kuchyně daleko. S radostí nám na každé nedělní setkání, když jsme k babičce a dědovi chodili na návštěvu, chystal něco dobrého. A když jsem ho jako malá viděla chystat tyhle pečené brambory, hned jsem hlásila, že nám je taky táta dělá. A děda Jirka mi řekl, že největším tajemstvím k dobrým pečeným bramborám je potřít je sádlem. Od té doby se této rady prostě držím, protože si myslím, že obzvlášť v této úpravě dodá sádlo bramborám skvělou zlatou barvu i trochu chuti.

Děda Jirka tu s námi bohužel od letošního září není… ale ve vzpomínkách je samozřejmě napořád. A tyhle brambory jsou jedna z věcí, která mi ho připomene ještě o něco víc.

Suroviny:

  • brambory
  • kousek sádla
  • kousek změklého másla
  • sůl
  • česnek

Postup:

Brambory dobře omyjeme a pokud mají šerednou slupku, i oškrábeme. Nakrájíme je na plátky, zhruba 2-3 mm silné.

Brambory na plátky

Bramborové plátky během krájení dáváme do misky s vodou, aby nehnědly.

Brambory ve vodě

Když máme všechny brambory nakrájené, vodu z misky slijeme a brambory osušíme v papírových utěrkách.

Osušení brambor

Do misky si dáme kousek sádla a rozpustíme ho (např. v mikrovlnné troubě).

Sádlo

Do suché misky nasypeme bramborové plátky a přelijeme je rozpuštěným sádlem, dobře vše dohromady promícháme, aby byl každý kousek aspoň trochu pokrytý tukem.

Polití brambor sádlem

Plátky rozložíme na plech vyložený pečícím papírem a dáme péct do trouby vyhřáté na 200°C. Dozlatova se budou péci asi 20 – 30 minut, podle toho, jak komu peče trouba.

Brambory na plechu

Mezitím si nachystáme česnekové máslo. Změklé máslo dáme do misky, přidáme prolisované stroužky česneku a sůl dle chuti. Pořádně spolu dohladka promícháme / utřeme.

Máslo s česnekem a solí

Dozlatova upečené plátky brambor vyndáme z trouby.

Upečené brambory

Jednotlivé porce můžeme dát do misky a smíchat s česnekovým máslem dle chuti.

Brambory s česnekovým máslem

A podáváme. Můžete si je dát samostatně, s pořádnou porcí česnekového másla, jako já, když na mě jde nějaké nachlazení. Anebo si je dejte jako přílohu k čemukoliv, k čemu byste si dali normalní pečené brambory.

Pečené bramborové plátky s česnekovým máslem


Related Posts

(Sladko)bramborové hranolky

(Sladko)bramborové hranolky

Saláty na večeři někdy přestanou stačit. Prostě si člověk musí dát něco nezdravého. Smaženého. S domácí tatarkou. Co spolehlivě zažene podzimní depku a ošklivé počasí. A v člověku zažehne myšlenky na to, že druhý den vyjde těch sedm pater pěšky (bohužel/naštěstí jen do té doby než se druhý den […]

Kachní prsa s granátovo-vinnou omáčkou a smetanovými bramborami (a Dvě Deci)

Kachní prsa s granátovo-vinnou omáčkou a smetanovými bramborami (a Dvě Deci)

Když jsem před nějakou dobou obdržela e-mail, zda bych nechtěla vyzkoušet novou službu, týkající se vína, neváhala jsem. Dvě Deci mě oslovily svým nadšením a já věděla, že tomu nelze odolat. Víno mám moc ráda, a i když spíš preferuji bílé, tak z červeného zase moc ráda vařím (a potom […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít