Pečená dýně Hokkaidó s medovo-česnekovou zálivkou, sýrem a brusinkami

Pečená dýně Hokkaido s medovo-česnekovou zálivkou

Dneska jsem se byla projít na trzích a i když toho tam byla k vidění spousta, upoutal mě zástup dýní Hokkaidó. Ty mám obzvlášť ráda, protože ač mají slupku za syrova poměrně tvrdou, nemusí se z nich loupat a varem nebo pečením krásně změkne. Pečenou zeleninu miluju snad v každé podobě, dýně nevyjímaje. A tak jsem si ji upekla, s česnekem a rozmarýnem, a přidala k ní pár dalších drobností, které pečenou dýni pozvedly na úplně novou úroveň.

Suroviny:

k pečení:

  • 1 dýně Hokkaidó
  • stroužky z půl až celé palice česneku
  • snítky rozmarýnu
  • olivový olej
  • sůl, pepř

na zálivku:

  • 2-4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce medu
  • 1/2 lžíce hořčice
  • upečený česnek
  • upečený rozmarýn
  • sůl, pepř

k podávání:

  • pražená dýňová semínka
  • sýr typu feta, balkánský, nebo třeba jako jsem měla já, pevná domácí lučina
  • sušené brusinky

Postup:

Dýni umyjeme a rozkrojíme, lžící z ní vydlabeme semínka. Troubu rozehřejeme na 200°C.

Příprava dýně

Poté dýni rozkrájíme na měsíčky, které uložíme na plech s pečícím papírem, přidáme stroužky česneku ve slupce a rozmarýn. Vše pokapeme olivovým olejem, osolíme a opepříme.

Dýně před pečením

Pečeme, dokud dýně nezačne zlátnout a hlavně dokud spolu s česnekem nezměkne.

Upečená dýně

Upečené stroužky česneku vybereme z plechu, vymáčkneme ze slupky a přidáme k nim olivový olej, med, hořčici a pár lístečků rozmarýnu. Osolíme, opepříme a rozmixujeme dohladka na zálivku. Případně dochutíme dle potřeby.

Příprava zálivky

Dýni pokapeme zálivkou a posypeme opraženými dýňovými semínky.

Pečená dýně Hokkaido s medovo-česnekovou zálivkou

Přidáme sýr a brusinky, případně na ozdobu čerstvý rozmarýn.

Pečená dýně Hokkaido s medovo-česnekovou zálivkou

A můžeme vychutnávat skvělé podzimní jídlo, které dokonale zasytí i zahřeje.

4 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *