Glazované mrkve s pestem z mrkvové natě

Glazované mrkve s pestem z mrkvové natě

Také si občas koupíte svazkovou mrkev a pak si říkáte, že je škoda tu nať vyhazovat? Pokud je krásně svěží zelená, bez uvadlých stonků, je snad úplně nejlepší ji rozmixovat na pesto a jídla z mrkve s ním pak doprovodit. Třeba tyhle mrkve glazované.

Suroviny:

na malou skleničku pesta:

  • nať ze svazkové mrkve
  • olivový olej (5 lžic a více)
  • hrst kešu ořechů (případně vlašské nebo třeba slunečnicová semínka)
  • 30 – 50 g sýru Pecorino (nebo Grana Padano, Grand Moravia, parmazán)
  • sůl, pepř

na mrkev (2 porce):

  • mladé, menší mrkve (např. z jednoho svazku)
  • olivový olej, máslo (cca lžíce)
  • silný domácí vývar (cca 50 ml, nebo zmražená kostka)
  • lžíce medu
  • sůl, pepř

Postup:

Z mrkve ořežeme nať a dobře ji omyjeme.

Proplachování mrkvové natěOtrháme z ní lístky a osušíme je – nejlépe v odstředivce na salát.

Osušené lístky z mrkvové natěOsušené lístky mrkvové natě dáme do mixéru / sekáčku, přidáme 5 lžic olivového oleje, kešu ořechy a sýr. Já jsem dala kešu ořechy, protože ty narozdíl od jiných může můj přítel jíst. Jinak bych se nebála ani vlašských či slunečnicových semínek. Vše společně rozmixujeme, pokud je směs příliš hustá, ještě přidáme olej. Osolíme a opepříme dle chuti.

Mrkvová nať, kešu ořechy a sýr PecorinoPesto dáme do uzavíratelné sklenice / dózy a do lednice. Tam vydrží několik dnů, až týden. Pokud ho chceme uchovávat déle, je lepší ho zamrazit do formiček na led a pak si postupně odebírat.

Pesto z mrkvové natěMrkev očistíme, případně oškrábeme.

Omytá a oškrábaná mrkevPovaříme ji asi 7 minut v osolené vodě.

Předvaření mrkveNa pánvi rozhřejeme asi lžíci tuku – já dávám napůl olivový olej s máslem. Mrkev na něm opečeme.

Restování mrkvePřidáme vývar.

K mrkvi přidáme vývarA med.

K mrkvi přidáme i medMrkve na pánvi občas pootočíme a tekutinu necháme vyvařit na sirup a zlehka zkaramelizovat. Vše zlehka osolíme a opepříme.

Mrkve svařímeMrkve přendáme na talíř a takto samotné už je můžeme používat, třeba jako přílohu k masu.

Glazované mrkveSamozřejmě k nim ale můžeme přidat ono mrkvové pesto.

Glazované mrkve s pestem z mrkvové natěAnebo, pokud ještě zbyde výborný výpek v pánvi, přidáme do něj lžíci pesta a promícháme. Tím pak mrkve polijeme.

Glazované mrkve s pestem z mrkvové natěTakto připravená mrkev se dá jíst jen tak, samotná, jako lehká večeře. Anebo si k ní můžete přidat dobrý kus masa a najíte se naprosto parádně :) K mému překvapení mi přítel mrkev ohromně chválil, takže ji nevynáším do nebes jen já :)


Related Posts

Pečená řepa ala carpaccio s ochuceným tvarohem

Pečená řepa ala carpaccio s ochuceným tvarohem

Venku uz zase tak nádherně svítí sluníčko, že si to přímo říká o něco lehkého, zeleninového, co by připomnělo tu letní atmosféru. Dobře, ty teploty by mohly stoupnout ještě o trochu, ale já mám z takového počasí náladu o 100% lepší :) Přece je ale potřeba využít hlavně sezónní […]

The Daring Bakers’ March 2013 Challenge – Hidden veggies

The Daring Bakers’ March 2013 Challenge – Hidden veggies

Tento měsíc patřil podle Odvážných pekařů zelenině. Zelenině ukryté v sladkém. Určitě máte doma ve svých nebo zděděných kuchařkách recept na mrkový dort. Nebo buchtu z cukety. Nebo jste dokonce už někdy dělali red velvet cake s červenou řepou. Tahle výzva sedí na vše jmenované, museli jste prostě […]



6 thoughts on “Glazované mrkve s pestem z mrkvové natě”

  • Skvělý nápad :) Už jsem uvařila jako přílohu a potvrzuji, že je to super; dalšími ochutnávači byli dva chlapi!

  • dneska jsem též vařila. Ale protože jsem měla pouze domácí pampeliškový med, tak jsem k mrkvičce přidala špetku mletého zázvoru a místo pesta– to u nás nikdo nechce– hrstičku mraženého bílého mangoldu. Rovněž z vlastní zahrádky. Na pánvičce se rozsypal na malé kousíčky, takže vzhledem trochu to pesto připomínal. Je to skvělé jídlo, paní Meg, děkuji za vaše skvělé nápady. Už jsem podle vašich receptů vařila a pekla a vždy chutnalo. Nada

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *