Dokonalá ztracená vejce podle Hestona Blumenthala

Heston Blumenthal, nositel Řádu britského impéria, třemi Michelinskými hvězdami ověnčený anglický kuchař. Znáte ho? Pokud ne, přicházíte o hodně. U jeho videí prostě někdy nezůstane nic jiného než sedět s otevřenou pusou. A některé věci v jeho podání jsou prostě k neuvěření. Více viz odkazy na konci článku.

Po shlédnutí How to cook like Heston, část Vejce, jsem si říkala, že musím všechno vyzkoušet. Takže jsem začala a hodila do hrnce s 80°C vodou talíř. A na konci procesu jsem měla dokonalé ztracené vejce… Video ke shlédnutí je zde: http://www.youtube.com/watch?v=Pux9JRiGRHY.

Vezmete si prostě co nejčerstvější vejce a ještě ho necháte trochu odkapat, aby se zbavilo vodnaté části bílku.

Připravíte si hrnec s vodou, dáte do něj obráceně talířek a vodu necháte na 80°C – vajíčko do ní přesunete a necháte vařit – no prostě pobývat ve vodě 4 minuty.

Nejdřív jsem se lekla, vajíčko se mi začalo nekontrolovatelně sesouvat ke kraji hrnce, ale po chvíli se nechalo pomalu přesvědčit, aby pěkně zůstalo na talířku. Já si už předtím připravila věci na toast, takže jsem opekla chleba.

A připravila na talířek.

Přidala rajče.

Sýr.

List salátu.

A nakonec vajíčko. Sůl. Pepř. A pažitku.

Jediná věc, co zbývala, bylo rozříznout vajíčko.

A světe div se, ono to vyšlo. Při téhle přípravě (narozdíl od vejce hozeného do víru vroucí vody) není bílek převařený, je měkký, ale udělaný dostatečně, zato žloutek je vážně krémový… no prostě dokonalost sama. Heston Blumenthal rozhodně ví, co dělá.  A už se nemůžu dočkat, až toho vyzkouším daleko víc.

Další videa:

Určitě toho naleznete i víc, a pokud se vám něco zalíbí, nebo jste už třeba i něco vyzkoušeli, určitě dejte vědět!

41 comments

      1. tak se prave cpu chtestem se ztracenym vejcem a je to dokonalost sama.. sice se mi vajicko trosku sesunulo, takze tvar nic moc, ale ta chut! Diky moc za recept

  1. Toto som nikdy neskusala, vzdy sa mi to zdalo tazke…. od teba to vyznieva ako hodit ho tam pravou zadnou a je to hotovo :) Super prispevok.

  2. Tý vado, tohle vypadá dokonale blbuvzdorně! Jsem ujetá na ztracená vejce (až mi to někdy doma vyčítají), takže tenhle trik určitě vyzkouším (akorát nevím, jak budu odhadovat těch 80 stupňů, bo kuchyňský teploměr doma nemám :-()

  3. Ztracené vejce jsem dělala třikrát… jednou bez jakéhokoliv “studia”, to byla katastrofa. Pak jsem si přečetla 2 tipy, jeden dělat vejce ze začátku v naběračce a druhý hodit ho do víru. U obou tvar vydržel, ale bílek byl strašně nasáklý vodou a vejce mi vůbec nechutnalo. Zkusím to tedy ještě napočtvrté :)

  4. To je piplačka, jsem to vyzkoušel a bílek byl všude možně rozházenej po hrnci jen ne u žloutku. :D Ale něco tam zůstalo, bych se zase moc podcenil. :) Nakonec to vypadalo podobně jak na videu a fotkách od tebe jen bylo méně bílku a při vyndávání se mi to lehce roztrhlo. :)

    1. Jej, a vejce bylo cerstve? Nejlepe ho hodit pred pripravou syrove do studene vody a jestli klesne, tak se nebat ho pouzit. Ale diky za ozkouseni :))

      1. Bylo čerstvé, zkoušel jsem ho hodit do vody. Navíc jsem vzal vejce co se zrovna přineslo od slepic. :) Možná máme jen špatné slepice. :D

        1. Anglicky na wikipedii pisou, ze vejce ma byt aspon 12 hodin od sneseni, jinak se oddeli bilek od zloutku

  5. Nádhera, miluji tekutý žloutek!!!!!!!!!!!!! A ta poslední fotka – ty barvy lákají k sežrání (promiň,jinak to napsat nejde). Slintám a to mám jít spát, nemožné!

  6. Tak jsem si lehce zanadávala… Těšila jsem se na ztracená vejce, na Tvých obrázcích vypadá nádherně.. Jenže první čtyři se mi různě roztékaly a utíkaly z talířku. Jak děláš, že se talířek vlivem tepla nenakloní a vejce ti tak nesjede na bok? A jak ho pak z talířku dostáváš, protože mě se přichytilo a když jsem se ho snažila z talířku sundat, rozbilo se… A poslední, asi nejdůležitější otázka: jak to sníst aniž by mi všechno z toustu spadlo a já měla vejce po celém obličeji?:) (přítel říkal, že tohle už nemám nikdy dělat, protože ho frustruje, že mu to utíká…:))

    1. Tak to me moc mrzi :( Talirek mi v hrnci drzi moc pekne – pasuje do nej tak akorat, sice se mi jednou svezlo vejce ke strane, ale zase se mi povedlo ho nahnat zpet :) Na talirek se mi taky nikdy nechytlo – leda me napada, davat ho dolu pomaleji, aby stihl ten spodek trochu zatuhnout a nenalepil se na talirek. A co se tyce jezeni – no ztracena vejce, to je proste pri jidle zabava :D ale mozna v nejhorsim by byl na miste pribor :)

    2. Udělal jsem podle návodu 4 vejce. Kamarád, co jedno dostal, měl při prvním kousnutí všechno na zemi. Problém byl salát a rajče. Já jsem to jedl bez rajčete a šlo to. Musí se jíst opatrně.

  7. Prosím, je voda okyselená octem nebo osolená? Nebo se vejce pouští do čisté vody? Děkuji. Lidka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *