Brokolicové muffiny

V lednici druhá brokolice a momentální nálada udělat brokolicové muffiny. Takže jsem se pustila do hledání receptů – první mě zaujal obrázkem a stylem provedení, ale odradil množstvím másla, takže jsem použila TENTO RECEPT, ovšem s mírnou úpravou. Neměla jsem nivu a vynechala jsem i ořechy a brokolici jsem nezapracovávala přímo do těsta.

Suroviny:

  • 250 g hladké mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • lžička soli
  • 250 ml podmáslí (doma jsem měla jen zakysanou smetanu, doplnila mlékem)
  • 2 vejce (já měla tři malá)
  • 80 g rozpuštěného másla
  • 100 g strouhaného sýra
  • pepř
  • hlavička brokolice

Postup:

Nejprve jsem si chvíli předvařila brokolici, asi 3-5 minut, a hned jsem ji dala zchladit do studené vody.

V míse jsem promíchala mouku s práškem do pečiva, sůl, pepř a nastrouhaný sýr (dejte jaký máte rádi, např. ementál). Přilila jsem k nim promíchané tekuté ingredience (zakysanou smetanu s mlékem, vejce a rozpuštěné máslo). Vše jsem rychle zpracovala vařečkou. Mouky jsem odsypala určitě o trochu víc, protože jsem vážila tak nějak od oka :)) Použila jsem asi půl na půl špaldovou a pšeničnou celozrnnou mouku.

Těsto se mi zdálo na přendání do formiček dosti husté, tak jsem ho ještě trochu zředila mlékem.

Do formičky jsem dala asi lžíci těsta, vložila růžičku brokolice a zakryla těstem.

Těsto mi nakonec vyšlo na 15 muffinů – ze silikonových formiček šly samy krásně ven, zato z papírových košíčků o poznání hůře (ty bych radši příště vymazala a vysypala).

Pekly se při 20°C asi dvacet minut, dozlatova.

Muffiny měly chlebový nádech a brokolice uvnitř byla vítaným překvapením. Dali jsme si k nim zeleninový salát s vařeným kuřecím masem (zakápnutý olivovým olejem a balzamikovým octem). Kupodivu se po nich jen zaprášilo :)

18 comments

  1. Tý jo, to je super nápad! vypadají úžasně a navíc jsou zdravé, takže je to jasné, příští nákup bude ve znamení brokolice :-)

  2. Dobrý nápad, hned napoprvé se parádně povedly, i když všechny přísady šly od ruky. Příště ale zkusím dát brokolici přímo do těsta, k tomu kousek masa a uvidíme, jak to dopadne :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *