Brokolice vařená v páře s maltézskou omáčkou a pomerančovým bulgurem

Brokolice vařená v páře s maltézskou omáčkou a pomerančovým bulgurem

Pokud vás nebaví pořád dokola zpracovávat brokolici do polévky nebo zapékanou se sýrem, vyzkoušejte tuto variantu s maltézskou omáčkou. Maltézská omáčka je v podstatě ochucená holandská omáčka, do níž patří krvavé pomeranče. Ty mají zrovna teď sezónu, ale pokud je neseženete, klidně použijte i ty normální. Čím sladší, tím více vám bude omáčka chutnat.

Jako přílohu můžete zvolit bulgur (= předvařená, nalámaná pšenice), kuskus, nebo třeba i vařené brambory. Já do bulguru zamíchala kousky pomerančů a do omáčky přidala jen šťávu z nich. Pokud byste například chtěli tuto omáčku uvařit k rybě, doporučila bych uvařit filet z nějaké jemné ryby na páře nebo ho upéct a omáčku k němu podávat. V tomto případě bych pak kousky pomerančů přidala do omáčky a k rybě podávala třeba vařené brambory.

Suroviny:

Uvedené množství postačí na 4-6 porcí, podle toho, jak velké porce jste zvyklí večeřet / obědvat. Pokud máte hodně kyselé pomeranče, do omáčky nemusíte dávat všechnu šťávu, aby sama omáčka nebyla ve výsledku moc kyselá.

bulgur:

  • 250 g bulguru
  • cca 600 ml vody
  • kousek másla
  • snítka tymiánu
  • sůl, pepř
  • filety ze třech krvavých pomerančů
  • mletá sladká paprika

brokolice s omáčkou:

  • šťáva ze třech filetovaných pomerančů
  • 3 žloutky
  • 150 g másla
  • sůl, pepř
  • cca 1 kg brokolice

Postup:

Bulgur připravíme podle návodu – já ho většinou na začátek dobře propláchnu.

Bulgur k propláchnutí

Zalijeme ho vodou v určeném poměru (pro mě cca 600 ml vody na 250 g bulguru), přidáme trochu soli, kousek másla a větvičku tymiánu. Přivedeme k varu a vaříme cca 15 minut, poté z něj vytáhneme větvičku tymiánu a necháme přiklopený dojít. Dá se takto uvařit i v rýžovaru nebo multifunkčních hrncích, které mají funkci na vaření rýže, pokud máte rádi bulgur měkčí.

Vaření bulguru

Mezitím, co se vaří bulgur, vyfiletujeme pomeranč. Na prkénku z něj okrájíme slupku, nevadí, že na ní zůstanou kousky dužiny, později z nich vymačkáme šťávu.

Filetování pomerančůPomeranč vezmeme do jedné ruky a do druhé menší ostrý nůž, kterým vedeme řezy podle slupek jednotlivých dílků, abychom z nich vykrojili čisté dílky. Vše děláme nad miskou, která zachytí šťávu.

Filetování pomerančů

Takto vypadají dílky pomeranče. Z okrájených slupek také vymačkáme šťávu do misky.

Filetování pomerančů

Brokolici omyjeme a rozdělíme na jednotlivé růžičky, které dáme vařit na páru. Mělo by jim stačit cca 20 minut, pro jistotu ji radši po této době ochutnejte.

Brokolice připravená k vaření

Uvařený bulgur dochutíme solí, pepřem a mletou sladkou paprikou. Vmícháme do něj vyfiletované kousky pomeranče, nakrájené na půlky. Mísu překryjeme alobalem, aby bulgur ještě chvíli vydržel teplý.

Ochucení bulguru

Připravíme si suroviny na omáčku – žloutky, pomerančovou šťávu, kterou přecedíme, a máslo. To rozehřejeme, abychom ho mohli do omáčky pomalu nalévat.

Suroviny na omáčkuŽloutky s pomerančovou šťávou dáme do ohnivzdorné misky nad vodní lázeň. Začneme je spolu šlehat.

Žloutky s pomerančovou šťávou

Směs začne pěnit a poté i houstnout, ochutíme ji solí a pepřem.

Našlehané žloutky

Do houstnoucí směsi po troškách přiléváme rozpuštěné máslo.

Pomalé přilévání másla do omáčky

Výsledná omáčka je hladká a hustá a je vidět, že hezky kryje rubovou stranu lžíce. Ještě ji ochutnáme a případně doladíme solí a pepřem.

Hotová maltézská omáčka

Brokolici rozdělíme na talíře a přelijeme ji omáčkou.

Brokolice s maltézskou omáčkou

Podáváme k ní ochucený bulgur.

Brokolice vařená v páře s maltézskou omáčkou a pomerančovým bulgurem


Related Posts

The Daring Cooks‘ May 2013 Challenge: En Croute (Vepřové „Wellington“ a chřest s holandskou)

The Daring Cooks‘ May 2013 Challenge: En Croute (Vepřové „Wellington“ a chřest s holandskou)

Květnová výzva Odvážných kuchařů u mě zabrnkala na tu správnou strunu. Když jsem si přečetla, že naším úkolem je stvořit jídlo zabalené do těsta a upéct ho, začalo mi pomalu svítat, co bych mohla zkusit. A když jsem jako uvedený příklad viděla Beef Wellington, bylo jasno.

Brokolicové muffiny

Brokolicové muffiny

V lednici druhá brokolice a momentální nálada udělat brokolicové muffiny. Takže jsem se pustila do hledání receptů – první mě zaujal obrázkem a stylem provedení, ale odradil množstvím másla, takže jsem použila TENTO RECEPT, ovšem s mírnou úpravou. Neměla jsem nivu a vynechala jsem i ořechy a brokolici jsem nezapracovávala přímo […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít