The Daring Cooks’ February 2012 Challenge – Patties

Únorovou výzvu hostili Lisa a Audax a řekla bych, že se jim zadání vážně povedlo. Téma znělo Flipping Frying Patties!!! a úkolem bylo vytvořit smažené nebo pečené placičky/karbanátky, jaké vás jen napadnou. K dispozici bylo pár zajímavých receptů, a já dva z nich vyzkoušela.

Bramborové rösti

Aneb bramboráčky trochu jinak  – tento recept byl uveřejněný přímo s výzvou a i když něco podobného děláváme, tak jsem neodolala a udělala je znova. Na rozdíl od klasických bramboráků neobsahují česnek a majoránku a bývají křupavější.

Suroviny (na dvě velké placky):

  • 1 kg brambor
  • 1 lžička soli
  • 1-2 lžičky čerstvě namletého pepře (to já vážně jen odhaduju :D)
  • 1 velké vejce
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu nebo mouky
  • olej na usmažení

Postup:

Brambory nastrouháme a zbavíme vody (například vymačkáme v čisté utěrce). Přidáme ostatní suroviny a smícháme.

Rozehřejme si pánev s olejem a půlku směsi na ni dohladka rozetřeme. Snížíme teplotu (“medium”) a smažíme asi 8-10 minut po první straně (občas zkontrolujeme, sami nejlépe známe náš nevypočitatelný sporák a pánev), dozlatova. Pomocí talíře pak otočíme a druhou stranu usmažíme dalších 6-8 taky dozlatova.

Takhle jsem usmažila jednu velkou placku a zbytek malých:

 

Hash browns

Pokud jste se někdy vyskytli v nejmenovaných řetězcích rychlého občerstvení, už jste mohli narazit na bramborové placičky, které jsou z vrchu křupavé a uvnitř měkké, nadýchané a mají v sobě kousky brambor. Ano, mluvím o hash browns. Nevím proč, ale ve spojitosti s výzvou jsem si na ně ihned vzpomněla a chtěla je zkusit. Bylo mi jasné, že asi nedosáhnu stejné textury jako u těch prodávaných, ale chtěla jsem to risknout, takže jsem zagooglila a výsledkem bylo toto video nadšeného příznivce grilování :)

Suroviny:

  • 4 brambory, předvařené, ne úplně do měkka
  • 1 vejce
  • 2 lžíce sušeného mléka (odtučněného)
  • 1/3 hrnku mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • špetka pepře
  • 1 lžíce změklého másla
  • olej na smažení

Postup:

Vychladnuté brambory si nakrájíme na menší kostičky a smícháme se zbytkem surovin – přitom směs mačkáme obrácenou stranou lžíce (viz video), ale tak, aby nám některé kostičky zůstaly vcelku a zachovaly tak strukturu. Směs rozválíme mezi dvěma kusy pečícího papíru a dáme zamrazit.

Zmrzlou hmotu vykrájíme dle našeho přání a rozpálíme si olej. Musíme sami zkusit stupeň rozpálení, tak, aby se daly placičky smažit asi dvě minuty bez spálení :)). Necháme je okapat a zchladnout a pak ještě asi půl minuty dosmažíme dozlatova.

Vzhledově mají do kupovaných ještě docela velký kus, ale chuťově byly vážně křupavé na povrchu i měkké uvnitř a byly příjemným překvapením.

Francouzský cibulový Salisbury Steak

Hned, jak jsem tento recept ve výzvě uviděla, jsem věděla, že ho musím vyzkoušet. Karbanátek z mletého hovězího masa, s cibulovou omáčkou a servírovaný na toustu zapečeném se sýrem? To se nedá ani váhat!

Suroviny:

  • 600 g mletého předního hovězího
  • 1/4 hrnku pokrájené petržele
  • 2 lžíce nasekané jarní cibulky
  • lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • hladká mouka
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 hrnky (140 g) cibule na plátky
  • 1 lžička cukru
  • 1 stroužek česneku, nasekaný
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 hrnky hovězího vývaru
  • 60 ml suchého červeného vína
  • sůl, sušené tymiánové lístky (cca půl lžičky)
  • nasekaná petrželka a parmazán na ozdobu
sýrové toasty:
  • toastový chléb, bageta nebo veka
  • 2 lžíce změklého másla
  • trochu rozmačkaného česneku
  • špetka papriky
  • 1/4 hrnku strouhaného sýra (já použila ementál a goudu)

Postup:

Mleté hovězí maso smícháme s petrželkou, nasekanou cibulkou, solí a pepřem. Vytvarujeme oválné placičky, které obalíme v mouce. Rozehřejme olej (“medium-high heat”) a osmažíme po obou stranách dozlatova.

Masové placičky vyndáme z pánve/hrnce a dáme do něj cibuli a cukr. Asi pět minut restujeme, pak přidáme česnek a rajčatový protlak, minutku smažíme, nebo až začne směs zlátnout/hnědnout. Poprášíme lžící mouky a další minutku necháme zasmažit.

Přilijeme vývar, víno, lehce osolíme a přidáme sušený tymián. Do hrnce vrátíme maso a přivedeme omáčku k varu, trochu snížíme teplotu, přiklopíme a necháme zlehka bublat asi 20 minut.

Mezitím si připravíme sýrové toasty – předehřejeme si troubu a plátky chleba potřeme směsí másla, česneku, papriky. Dáme je na plech s pečícím papírem a posypeme strouhaným sýrem. Zapečeme, až je chleba křupavý, nebo až se sýr dobře rozpeče. Já jsem je zapekla v troubě na funkci grilu.

Co se týče toastového chleba – upekla jsem domácí, podle receptu na francouzskou bylinkovou briošku, kterou jsem dělala v chlebíčkové formě k cibulové polévce na zářijovou výzvu DC – rozhodně můžu tu trochu práce doporučit, recept viz odkaz. K polévce měl úžasný úspěch a tak mi bylo jasné, že i k hovězímu steaku bude vynikajícím společníkem.

Hotové steaky servírujeme na sýrovém toastu, přelité omáčkou, posypané petrželkou a doplněné parmazánem (v mém případě Gran Moravia).

Z tohoto “steaku” jsme byli nadšení, byl vynikající a sýrový toast jako příloha je vítaná změna. Celkově bych řekla, že výzva byla povedená, umožnila každému si vybrat, co chtěl a fantazii se meze nekladly.

8 comments

  1. Koukám že si tento měsíc pěkně činila. ;-) já stihnul “jen” dva recepty. A ten Salisbury Steak si budu muset někdy udělat. Vypadá luxusně…

  2. Tý jo, asi budu muset překonat svůj strach ze smažení (zvládnu tak akorát palačinky nebo řízek) a něco s tebou prezentovaných dobrot vyzkoušet. Mě hrozně lákají ty prostřední brambroáčky Hash browns, vypadají více než skvěle! jsi borec!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *