The Daring Cooks‘ February 2012 Challenge – Patties

The Daring Cooks‘ February 2012 Challenge – Patties

Únorovou výzvu hostili LisaAudax a řekla bych, že se jim zadání vážně povedlo. Téma znělo Flipping Frying Patties!!! a úkolem bylo vytvořit smažené nebo pečené placičky/karbanátky, jaké vás jen napadnou. K dispozici bylo pár zajímavých receptů, a já dva z nich vyzkoušela.

Bramborové rösti

Aneb bramboráčky trochu jinak  – tento recept byl uveřejněný přímo s výzvou a i když něco podobného děláváme, tak jsem neodolala a udělala je znova. Na rozdíl od klasických bramboráků neobsahují česnek a majoránku a bývají křupavější.

Suroviny (na dvě velké placky):

  • 1 kg brambor
  • 1 lžička soli
  • 1-2 lžičky čerstvě namletého pepře (to já vážně jen odhaduju :D)
  • 1 velké vejce
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu nebo mouky
  • olej na usmažení

Postup:

Brambory nastrouháme a zbavíme vody (například vymačkáme v čisté utěrce). Přidáme ostatní suroviny a smícháme.

Rozehřejme si pánev s olejem a půlku směsi na ni dohladka rozetřeme. Snížíme teplotu („medium“) a smažíme asi 8-10 minut po první straně (občas zkontrolujeme, sami nejlépe známe náš nevypočitatelný sporák a pánev), dozlatova. Pomocí talíře pak otočíme a druhou stranu usmažíme dalších 6-8 taky dozlatova.

Takhle jsem usmažila jednu velkou placku a zbytek malých:

 

Hash browns

Pokud jste se někdy vyskytli v nejmenovaných řetězcích rychlého občerstvení, už jste mohli narazit na bramborové placičky, které jsou z vrchu křupavé a uvnitř měkké, nadýchané a mají v sobě kousky brambor. Ano, mluvím o hash browns. Nevím proč, ale ve spojitosti s výzvou jsem si na ně ihned vzpomněla a chtěla je zkusit. Bylo mi jasné, že asi nedosáhnu stejné textury jako u těch prodávaných, ale chtěla jsem to risknout, takže jsem zagooglila a výsledkem bylo toto video nadšeného příznivce grilování :)

Suroviny:

  • 4 brambory, předvařené, ne úplně do měkka
  • 1 vejce
  • 2 lžíce sušeného mléka (odtučněného)
  • 1/3 hrnku mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • špetka pepře
  • 1 lžíce změklého másla
  • olej na smažení

Postup:

Vychladnuté brambory si nakrájíme na menší kostičky a smícháme se zbytkem surovin – přitom směs mačkáme obrácenou stranou lžíce (viz video), ale tak, aby nám některé kostičky zůstaly vcelku a zachovaly tak strukturu. Směs rozválíme mezi dvěma kusy pečícího papíru a dáme zamrazit.

Zmrzlou hmotu vykrájíme dle našeho přání a rozpálíme si olej. Musíme sami zkusit stupeň rozpálení, tak, aby se daly placičky smažit asi dvě minuty bez spálení :)). Necháme je okapat a zchladnout a pak ještě asi půl minuty dosmažíme dozlatova.

Vzhledově mají do kupovaných ještě docela velký kus, ale chuťově byly vážně křupavé na povrchu i měkké uvnitř a byly příjemným překvapením.

Francouzský cibulový Salisbury Steak

Hned, jak jsem tento recept ve výzvě uviděla, jsem věděla, že ho musím vyzkoušet. Karbanátek z mletého hovězího masa, s cibulovou omáčkou a servírovaný na toustu zapečeném se sýrem? To se nedá ani váhat!

Suroviny:

  • 600 g mletého předního hovězího
  • 1/4 hrnku pokrájené petržele
  • 2 lžíce nasekané jarní cibulky
  • lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • hladká mouka
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 hrnky (140 g) cibule na plátky
  • 1 lžička cukru
  • 1 stroužek česneku, nasekaný
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 hrnky hovězího vývaru
  • 60 ml suchého červeného vína
  • sůl, sušené tymiánové lístky (cca půl lžičky)
  • nasekaná petrželka a parmazán na ozdobu
sýrové toasty:
  • toastový chléb, bageta nebo veka
  • 2 lžíce změklého másla
  • trochu rozmačkaného česneku
  • špetka papriky
  • 1/4 hrnku strouhaného sýra (já použila ementál a goudu)

Postup:

Mleté hovězí maso smícháme s petrželkou, nasekanou cibulkou, solí a pepřem. Vytvarujeme oválné placičky, které obalíme v mouce. Rozehřejme olej („medium-high heat“) a osmažíme po obou stranách dozlatova.

Masové placičky vyndáme z pánve/hrnce a dáme do něj cibuli a cukr. Asi pět minut restujeme, pak přidáme česnek a rajčatový protlak, minutku smažíme, nebo až začne směs zlátnout/hnědnout. Poprášíme lžící mouky a další minutku necháme zasmažit.

Přilijeme vývar, víno, lehce osolíme a přidáme sušený tymián. Do hrnce vrátíme maso a přivedeme omáčku k varu, trochu snížíme teplotu, přiklopíme a necháme zlehka bublat asi 20 minut.

Mezitím si připravíme sýrové toasty – předehřejeme si troubu a plátky chleba potřeme směsí másla, česneku, papriky. Dáme je na plech s pečícím papírem a posypeme strouhaným sýrem. Zapečeme, až je chleba křupavý, nebo až se sýr dobře rozpeče. Já jsem je zapekla v troubě na funkci grilu.

Co se týče toastového chleba – upekla jsem domácí, podle receptu na francouzskou bylinkovou briošku, kterou jsem dělala v chlebíčkové formě k cibulové polévce na zářijovou výzvu DC – rozhodně můžu tu trochu práce doporučit, recept viz odkaz. K polévce měl úžasný úspěch a tak mi bylo jasné, že i k hovězímu steaku bude vynikajícím společníkem.

Hotové steaky servírujeme na sýrovém toastu, přelité omáčkou, posypané petrželkou a doplněné parmazánem (v mém případě Gran Moravia).

Z tohoto „steaku“ jsme byli nadšení, byl vynikající a sýrový toast jako příloha je vítaná změna. Celkově bych řekla, že výzva byla povedená, umožnila každému si vybrat, co chtěl a fantazii se meze nekladly.


Related Posts

Grissini

Grissini

Pokud ještě náhodou přemýšlíte, co stvořit k silvestrovskému pohoštění, tak hlasuju pro italské chlebové tyčinky – grissini. Neskutečně snadné pohoštění, které využijete jako předkrm nebo jako křoupání k vínu či pivu, obzvlášť pokud k nim vyhotovíte ještě nějaký ten dip na namáčení.

The Daring Cooks’ May 2012 Challenge – Boeuf Bourguignon

The Daring Cooks’ May 2012 Challenge – Boeuf Bourguignon

Májová výzva The Daring Kitchen tak trochu navázala na tu březnovou. I tentokrát jsme si mohli nechat lehce probublávat hrnec plný báječných chutí po několik hodin a pak si vychutnat naprosto skvělý výsledek. Tuto výzvu hostila Fabi a její zadání znělo Boeuf Bourguignon. Jedno z nejznámějších francouzských jídel, a dokonce verze […]



8 thoughts on “The Daring Cooks‘ February 2012 Challenge – Patties”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít