The Daring Bakers’ September 2014 Challenge – Koláče

The Daring Bakers’ September 2014 Challenge – Koláče

Zářijová výzva Odvážných pekařů mě naplnila velkou radostí. Hostovala ji totiž Chez Lucie a nechala její účastníky upéct koláče. Na výběr jich dala několik – Chodské, Moravské a Pražské.

The September Daring Bakers’ challenge was brought to us by Lucie from Chez Lucie. She challenged us to make a true Czech treat – Kolaches!

Koláče samozřejmě byly součástí mého dětství. Děda pochází z Hané, a tak ty Moravské, dvojctihodné (nazývané i moravské vdolky) u nás byly celkem na denním pořádku. Ty Chodské já taky moc ráda, a taky už jich mám pár za sebou. Ale ty Pražské… ty jsem do této doby nepekla. A to i přes to, že je má moje mamka moc ráda a že jsem si už dávno odfotila recept z kuchařky Kouzlo kuchyně Čech a Moravy, kterou jsem koupila dědovi.

Pražské koláče

Takže jakmile jsem uviděla výzvu, bylo jasno. Budou Pražské koláče! Snad poprvé v životě jsem dávala do těsta majonézu a překvapilo mě, jakou mělo pěknou strukturu.

Suroviny:

na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g majonézy
  • 30 g cukru
  • 1 malé vejce
  • 15 g čerstvého droždí
  • 75 ml mléka
  • špetka soli
  • a jedno vejce nebo trocha mléka na potření

na drobenku:

  • 50 g polohrubé mouky
  • 50 g másla
  • 50 g cukru (krystal nebo krupice)
  • půl lžičky skořice

na krém:

  • 500 ml mléka
  • 100 g cukru
  • vanilkový extrakt
  • 75 g pudinkového prášku (cca 2 sáčky)
  • 125 g změklého másla
  • 75 ml smetany ke šlehání

Postup:

Mouku vysypeme do mísy a uprostřed uděláme důlek. Nadrobíme do něj droždí, přidáme lžičku cukru a tři lžičky vlažného mléka.

Příprava kvásku

Vidličkou promícháme a lehce posypeme moukou.

Kvásek před kynutím

Mísu přikryjeme utěrkou na 10-15 minut a necháme vzejít kvásek.

Připravený kvásek

Přidáme zbytek surovin (majonézu, cukr, vejce, sůl a mléko) a vyhněteme hladké těsto.

Příprava těsta

Dáme ho do pomoučněné mísy, přikryjeme potravinovou fólií a necháme hodinu kynout.

Připravené těsto

Po vykynutí budeme dělat buď jeden velký koláč, nebo několik menších.

Nakynuté těsto

Já jsem těsto rozdělila na 12 dílů, každý jsem vytvarovala do kuličky a potom dlaní a prsty trochu roztáhla a zplácla.

Připravené bochánkyVytvarované těsto necháme ještě asi 30 minut na plechu s pečícím papírem kynout. Mezitím připravíme drobenku – všechny ingredience prsty smícháme a stvoříme tak drobivou skořicovou směs. Troubu necháme rozehřát na 160°C.

Příprava drobenky

Koláče potřeme rozšlehaným vajíčkem nebo mlékem a důkladně posypeme drobenkou.Koláče před pečenímPečeme ve vyhřáté troubě 15-20 minut, dozlatova, a necháme vychladnout na mřížce.

Upečené koláče

A jdeme na krém. 125 ml mléka prošleháme v misce s pudinkovými prášky. Zbytek dáme spolu s cukrem a vanilkovým extraktem do hrnce a zahřejeme k bodu varu. Přilijeme mléko s pudinkem a vaříme za stálého míchání 1-5 minut (podle návodu na obalu).

Uvařený pudink

Pudink pak dáme do šlehací mísy a při nízkých otáčkách necháme vychladnout. Přimícháme máslo.

Pudink s máslemVyšleháme šlehačku a zamícháme ji do pudinkovo-máslové směsi.

Pudinkový základ se šlehačkou

Koláče rozřízneme a naplníme krémem.

Plnění koláčů krémem

Můžeme ihned podávat…

Pražský koláč

… anebo necháme vychladit v lednici a propojit tak chutě.

Pražský koláčKoláče mizely velmi snadno a všem chutnaly, takže posílám obrovské díky Lucii!

 


Related Posts

Karamelové větrníky

Karamelové větrníky

Navzdory tomu, že současnému období kralují především jahody, přináším recept na něco trošku jiného. Jahody se u nás samozřejmě zpracovávají, ať už ve formě ovocných knedlíků, tvarohových noků s jahodovým přelivem, jahodové pěny, koláčů apod., ale musela jsem také upéct slíbené karamelové větrníky. Nafouknuté odpalované těsto, vanilkový […]

Svatební speciál: Jak na svatební koláčky

Svatební speciál: Jak na svatební koláčky

Nestává se často, aby se vám vdávala jediná ségra. Ta moje se vdává tohle léto a s oznámením se, jak je to tady zvykem, roznášely i svatební koláčky. Když jsem je před nějakou dobou zkoušela doma sama z malé dávky, dala jsem jejich fotku na Instagram. Měla poměrně hodně […]



4 thoughts on “The Daring Bakers’ September 2014 Challenge – Koláče”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít