The Daring Bakers’ March 2012 Challenge – Lions, Tigers, and Bears, oh my!

The Daring Bakers’ March 2012 Challenge – Lions, Tigers, and Bears, oh my!

Březnová výzva Odvážných pekařů se nesla v duchu pečení domácího pečiva. Normálně doma pečivo často nechystám (a pořád ještě nemám svého domácího miláčka, kvásek), takže tahle výzva pro mě byla zajímavým zpestřením. Sara a Erica (Baking JD’s) nás vyzvaly k upečení čehosi, co by mělo být příznačné pro oblast San Francisca a to je Tygří chléb.

Tygří, žirafí, želví a já nevím jaká zvířata by to ještě mohlo připomínat, ale vždy jde o pečivo, na kterém je nanesena vrstva polevy z rýžové mouky, která mu dodá rozpraskání a typický vzor. Říká se jí Dutch Crunch Topping – čili holandská křupavá poleva. S receptem na ni jsme dostali i dva další – na měkké bílé housky a na rýžový chléb, který mě ale moc nelákal.

Takže to vyhrály housky a protože bylo další částí výzvy stvořit sandwich z upečeného pečiva, tak i Philadelphia cheese steak.

Měkké bílé pečivo

Množství těsta je uvedené na 6 sendvičových housek, já zkusila jak ty, tak bagetky. Na normální spotřebu bych možná doporučila udělat těch kousků 8, přece jenom bylo pečivo poměrně velké.

Suroviny:

  • 1 lžíce (7 g) suchého droždí
  • 60 ml vlažné vody
  • 1 hrnek vlažného mléka
  • 1 a 1/2 lžíce cukru
  • 2 lžíce oleje
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • až 4 hrnky mouky

Postup:

Ve velké míse, ve které chceme míchat těsto, smícháme droždí, vodu, mléko a cukr. Necháme 5 minut odležet, směs začne lehce pěnit. Přidáme olej, sůl, 2 hrnky mouky a začneme míchat v těsto. Postupně po čtvrt hrnku přidáváme mouku, až zpracujeme hladké těsto. Pokud jsme ho zpracovávali v robotu, tak ho ještě asi čtyři minutky pořádně prohněteme na vále.

Hotové těsto přendáme do olejem vymazané mísy a překryjeme potravinovou fólií. Necháme asi hodinu kynout, nebo až těsto zdvojnásobí svůj objem.

Vykynuté těsto si rozdělíme na 6-8 dílů a zlehka vytvarujeme housky nebo bagetky (radši si neberte příklad ze mě, tvarování jsem opravdu moc času nedala). Dáme na plech s pečícím papírem a necháme 15 minut odpočívat, mezitím připravíme polevu.

Dutch Crunch Topping

(na jednu dávku bílého pečiva výše stačí polovina)

  • 2 lžíce sušeného droždí
  • 1 hrnek vlažné vody
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 a 1/2 hrnku rýžové mouky

Všechny suroviny pořádně promícháme a necháme 15 minut odpočinout. Směs by měla být rozíratelná, ale ne tekutá, aby na pečivu držela. Já jsem musela přidat asi půl hrnku rýžové mouky, abych dosáhla lepší konzistence.

Rýžovou hmotu naplácáme na pečivo a můžeme dát rovnou do vyhřáté trouby (plech, který šel do trouby rovnou, měl u mě hezčí rozpraskání než ten, který odpočíval) na 190°C, pečeme asi 20-30 minut, do zlatava. Pečivo necháme vychladnout a můžeme podávat.

A protože součástí výzvy bylo vytvořit z pečiva i nějaké sendviče, tak jsem se rozhodla pro variaci na Philadelphia cheese steak. Nikdy jsem ho neochutnala, jen se mi líbil na obrázku a ve videích.

Takže na něj jsem si připravila kousek hovězího masa (pečeně z kýty), červenou cibuli a suroviny na cibulovou marmeládu (hnědý cukr, sůl, pepř, tymián a balsamico) papriky a sýr (nemám používaný Provolone, smůla) . Postupovala jsem více či méně podle tohoto videa.

Maso jsem osolila a opepřila, opekla na pánvi (pět minut z každé strany) a zabalila do alobalu. Nechala jsem ho vystydnout a dala do lednice. Mezitím jsem připravila cibulovou marmeládu, ve videu šlo asi hlavně jen o zkaramelizované nebo osmažené cibule, ale my ji máme moooc rádi, takže jsem ji narychlo připravila, jako tady.

Papriky jsem rychle ogrilovala v troubě, nechala zapařit a sloupla z nich slupku. Připravené bagetky jsem rozkrojila a dala na ně sýr (pařený sýr Šuhaj), rozpekla v troubě. Maso jsem nakrájela na tenoučké plátky, dala na rozpálenou pánev, lehce osolila a přidala k nim cibuli. Směs jsem takto ohřála a dala na bagety, doplnila paprikou.

A steak sandwich byl na světě :)

Tahle výzva byla skvělá, zábavná a chutná :)


Related Posts

Dokonalý hamburger, část III.

Dokonalý hamburger, část III.

A konečně je to tu – housky bychom měli nachystané, slaninu dovnitř hamburgerů taky, zbývá už jen to nejpodstatnější. Koupit maso, zeleninu, nachystat omáčky a můžeme brzy skládat hamburger podle naší chuti. V hamburgeru je samozřejmě to nejdůležitější maso. Dbala jsem doporučení, která jsem dostala z několika […]

The Daring Bakers’ February 2013 Challenge – Crisp Crackers and Flatbreads (a Chilli Con Carne k tomu)

The Daring Bakers’ February 2013 Challenge – Crisp Crackers and Flatbreads (a Chilli Con Carne k tomu)

Na poslední chvíli, ale přece – tak by se dalo charakterizovat moje zapojení do poslední pekařské výzvy. Jejím tématem byly křupavé sušenky nebo chlebové placky. Asi tak by šel snadno přeložit název Crisp Crackers and Flatbreads. Vybrala jsem si z nabídky připravených receptů chlebové placky a udělala […]



20 thoughts on “The Daring Bakers’ March 2012 Challenge – Lions, Tigers, and Bears, oh my!”

  • Tak už mám hlad a to jsem po obědě, chlebík určitě o víkendu zkusím, jsem na něj moc zvědavá..jen ještě koupím rýžovou mouku

    • Ja jsem kdyz tak ryzovou mouku koupila v Globusu (v regale, kde jsou bio a dia vyrobky a podobne veci :)), uz jsem malem ani nedoufala :)

  • Tak tomu říkám parádnická výzva! Tý jo, máš to fakt nádherné, moc se ti ten popraskaný vzor povedl! Tohle fakt musím vyzkoušet, snad se mi to povede alespoň tak z poloviny jako tobě.
    To je fakt bomba, kam já se hrabu se svejma nudnejma bagetama …

  • Tak tohle jednou udělat doma, tak to budou chtít na sváču do školy pořád! Tak nevím, jestli by nebylo pro mě lepší tento receptík zatajit!!!! 8-))))

  • Meg, prosím tě, jakou jsi použila rýžovou mouku? Já byla ve Zdravé výživě, koupila rýžovou mouku a nějak jsem ji nestudovala. A dneska jsem pekla. Že něco není v pořádku mi bylo jasné hned, jak jsem začala míchat tu rýžovou hmotu. Vůbec nebyla hladká jako na fotce, musela jsem přidat strašně moc vody navíc a použít mixér, aby ta konzistence byla trochu podobná té tvé. Tak jsem mrkla na sáček s moukou a je tam napsáno -instantní- Takže myslím, že v tom bude asi ten zádrhel. Povrch nepopraskal, ale nafoukl se do bublin, takže bulky vypadají úplně přesně jako takové ty sýrové z obchodu. Ale dobré jsou, to jo. Jen ten efekt není tak dokonalý jako na tvých fotkách :)

    • Jaj, takze to byla nejaka ta ryzova moucka co bobtna? (bohuzel jsem se s tim jednou setkala v ramci makove naplne…) Prave koukam na sacek, doslovne se tu pise Krupicka jemna ryzova, vyrobce EXTRUDO Becice – obrazek TADY. Jeste to zitra za svetla vyfotim a prihodim k receptu. Diky tedy za vyzkouseni a reakci, skoda!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít