The Daring Bakers’ June 2013 Challenge – Life of Pie

Červnová výzva Odvážných pekařů se trefila do noty. Myslím, že nejen mně, protože ohlasy byly jednoznačně kladné. Naším úkolem bylo udělat aspoň jeden ze čtyř koláčů a udělat i vlastní těsto.

Rachael from pizzarossa was our lovely June 2013 Daring Bakers’ host and she had us whipping up delicious pies in our kitchens! Cream pies, fruit pies, chocolate pies, even crack pies! There’s nothing like pie! :)

Můj první plán byl samozřejmě vyzkoušet všechny možnosti, nakonec jsem ale jako vždy neměla čas a byla jsem ráda, že to u mě vyhrál čokoládovo-karamelový koláč. Doma měl totiž nevídaný úspěch.

Suroviny:

Těsto:

  • 1 velký žloutek
  • 70 g moučkového cukru
  • 250 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 125 g studeného másla
  • 3 lžíce studené vody

Karamel:

  • 100 g krystalového cukru
  • 100 ml smetany ke šlehání (horké)

Čokoládová pěna:

  • 2 velká vejce
  • 100 ml plnotučného mléka
  • (nepovinně 75 g moučkového cukru, já dala jednu lžíci)
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 200 g dobré hořké čokolády

Postup:

Troubu předehřejeme na 180°C a koláčovou formu (cca 26 cm v průměru) vymažeme máslem. Já dávám na dno formy ještě kolečko z pečícího papíru, které taky potřu máslem, aby šel koláč snadněji vyndat.

V malé misce zašleháme žloutek a cukr se lžící vody, až bude světlejší a nadýchanější.

Žloutek s cukremNa vál prosijeme mouku se solí a přidáme na kostičky nakrájené máslo.

Mouka + másloVšechno máslo obalíme moukou a potom pomocí prstů zpracujeme v drobenku, skoro až do pískové konzistence. Uprostřed uděláme důlek a dáme do něj žloutkovou směs.

Těsto před zpracovánímA rychle zpracujeme hladké těsto. Pokud by se moc drobilo a nedrželo pohromadě, po troškách přidáme vodu.

Hladké těstoNa pomoučněné ploše těsto rozválíme na tak velký plát, aby nám pokryl koláčovou formu. Přeneseme jej do ní a okraje lehce začistíme. Těsto propícháme vidličkou.

Korpus před pečenímPřekrejeme pečícím papírem a zatížíme – kamínky, suchými luštěninami, závažím…

Zatížený korpusPečeme 9 minut, poté sundáme závaží a dopečeme dalších 6. Můžeme připravit karamel.

Cukr dáme do kastrůlku a při střední teplotě necháme rozehřát – až začne karamelizovat při krajích, občas promícháme.

Příprava karameluCukr všechen dohladka rozpustíme, až má krásnou barvu.

Budoucí karamelPomaličku přiléváme horkou smetanu a zamícháme. Pokud by se nám přece jen vytvořily z cukru hrudky, necháme karamel ještě provařit. Hladký karamel necháme zchladnout, pro lepší chuť do něj můžeme přidat špetku soli.

Hotový karamelMezitím se mi upekl koláč, takže jsem ho vyndala z trouby na zem a také nechala trochu vystydnout.

Upečený korpusKaramel nalijeme na korpus a připravíme čokoládovou pěnu:

V misce promícháme mléko s vejci a lžící cukru. V kastrůlku svaříme smetanu a odstavíme z tepla. Nalámeme do ní čokoládu a rozmícháme dohladka. Chvíli necháme vystydnout a pak zamícháme vaječnou směs, pro lepší chuť můžeme zase přidat špetku soli.

Korpus s karamelemNa karamel opatrně nalijeme čokoládovou pěnu.

Koláč před upečenímA pečeme asi třicet minut při 180°C. Povrch koláče se ještě bude mírně třást, ale už bude hotový. Je vidět, že naše nová trouba peče trochu víc, protože povrch koláče popraskal.

Upečený koláčKoláč necháme nejlépe přes noc vychladnout a zatuhnout.

Koláč s karamelem a čokoládouA krájíme :)

Koláč s karamelem a čokoládouVrstva karamelu je v něm moc fajn – dokonce přemýšlím, že příště bych zkusila 1,5 – 2 dávky.

Koláč s karamelem a čokoládouJe jemný, hutný, a když to nepřeženete s cukrem, tak není ani přehnaně sladký – záleží na použité čokoládě.

Koláč s karamelem a čokoládou

Ideální společník ke kávě do nepříliš horkého počasí. Úžasně povedená výzva! Doma chutnal všem bez výjimky a to se jen tak nestává … :)

55 comments

  1. Tak jsem zvědavá, který koláč bude u českých pekařek převažovat. Vypadá krásně, to zdvojnásobení karamelu zní velice rozumně :-)

  2. vypadá skvostně, také bych si ho z těch čtyř vybrala.miluju totiž karamel a vše co je poněm cítit.uf až jsem si ukápla na klávesnici (sliny)

    1. Díky, já myslím, že na něm nic není – a mrzí mě, že tak popraskal, musím asi v nové troubě pár stupňů vždy ubrat…

  3. Wau, kombinace sladkého karamelu (a kdyby byl ještě navíc slaný, to by bylo!) a hořké čokolády je moje nejoblíbenější. Takže se pokusím tenhle koláček taky brzy spáchat (jen doufám, že půjde i v bezlepkové verzi). A nádherné fotky, fakt!

    1. Díky Madli :) No karamel já vždy trochu solím, ale každý má tu hranici jinde. Tak jsem na případnou bezlepkovou verzi zvědavá :)

  4. Opravdová bomba, po koláči se jen zaprášilo. Udělala jsem malinko chybu, když jsem si okraj těsta málo vytáhla, čoko pěna se mně tam pak nevešla celá. Příště vytáhnu daleko víc a zbyde místo i na větší dávku karamelu.

    1. Organizovaná? Co to slovo znamená? :D Myslíš tu hodně rozbordelenou kuchyň, foťák od mouky? Tak to potom jó :D Díky, jdu mrknout :)

  5. Koláč vypadá super, vypadá to, že jsem další, co přemýšlí jak ho upéct bezlepkově. Milá Meg, zase jedna skvěle provedená inspirace!

    1. A jéje, nezačíná se nám tu ta bezlepkovost nějak množit? Tak kdyžtak potom dej vědět, jestli se zadařilo, držím pěsti!

  6. Dobrý den,

    Všimli jsme si, že máte spoustu chutných receptů na vašem blogu a chtěli bychom Vám představit naši novou webovou stránku http://www.vyhledejrecepty.cz/ kde si naši uživatelé mohou vybírat z více než 85 000 posbíraných receptů. Na stránce jsme vytvořili také žebříček Tob blogů, kde najdete všechny přidané blogy a můžete přidat i ten Váš. My zkopírujeme všechny recepty a uživatelé je pak mohou nalézt pomocí našeho vyhledávače. Nemusíte se obávat, vše Vám nabízíme zcela zdarma.

    Vyhledejrecepty.cz má své sesterské webové stránky na celém světě. Budeme velmi rádi když se stanete součástí této velké rodiny.

    V případě že máte nějaké otázky obraťte se na nás.

    S pozdravem,
    Tunde Zsoldosova

  7. Milá Meg, dopečíno jest, výsledek ohromujicí, i když byl neustále zásahy vyšší moci ohrožován (nebo mojí nešikovností) .
    tak kupříkladu. na karemel jsem zvolila příliš malý rendlík, takže po zalití horkou smetanou vzkypěný karamel přetekl ven a totálně zalepil sporák, takže z dvojité dávky byla opět jedna.
    dále, mám starou plechovou formu na koláč, která se strašně prohýbá, takže něž jsem stačila vložit koláč do trouby čokoládová hmota mě vytekla na zem, čehož okamžitě využilo dítě a začalo olizovat podlahu a následně se k ní přilepilo.
    a nakonec jsem zjistila, že mě nezvoní minutkovník (letos už druhý), takže kraje koláče byly lehce zahnědlé a na čokoládě krátery jak po zemětřesení….
    ….jenže já jsem žena statečná a koláč tak vynikající, že s velkým kastrolem, novou formou nakoláč, funkční minutkou a zavřeným ditětem v jiné místnosti se do něj dám znova :-)

    1. Obecně tento typ těsta se do lednice dává, ale ani v receptu to nebylo uvedeno a já to neudělala, v pohodě s ním šlo pracovat.

  8. Tak kolacek se mi pece v troube ale karamel jsem asi delala dele nez jsem mela, je nahorkly a trochu tmavsi. Nevadi to konzumaci? :) jinak skvele stranky

  9. Dotaz ohledně ingrediencí : Je nutné použit plnotučné mléko,nestačí polo ? Budu tohle péct poprvé,nechci udělat chybu hned na začátku :D Předem děkuji za odpověď :-)

    1. Polo bude fungovat taky :) Je to přepsané z originálního receptu, ale myslím, že už jsem ho z polotučného mléka pekla taky :)

  10. Několikrát jsem ho upekla a vždycky se povedl. Zkoušela jsem i se špaldovou moukou i s celozrnnou a vždy byl úúúúžasně dobrý, děkuji za recept.

  11. Delikátní, ta hořkost čokolády úžasně splývá s karamelem, jen přístě udělám 2 dávky karamelu. Nejdříve tím mamka opovrhovala, ale do druhého dne na tátu už nezbylo, ňam! :)
    PS.: nejlepší webovky s recepty))

  12. Tak dopečíno jest,a jsem nadšená! vypadá úžasně,a snad bude tak i chutnat!Tvé stránky jsou supr,těším se na další pečení:) díky za ně:)

  13. Kolač vypadá skvelě, zítra ho mám v plánu upéct. Omylem jsem klikla na nízké hodnocení a nejde to už napravit, tak snad to můžeš dát nějak do pořádku)) omlouvám se)).

  14. Milá Meg, máte nejlepší food blog, na který jsem zatím narazila. Tenhle koláč vypadá naprosto skvostně a chutně a myslím, že sklidím úspěch :) Blíží se mi významná událost, kde je očekáváno moje umění dezertů a tohle nebude nikdo čekat….ještě chci zkusit profiteroles, ale nerozumím si moc s odpalovaným těstem, tak radši dopředu nebudu hlásit, že budou, a budu doufat, že to dobře dopadne! :)
    Jen tak dál, postupně mám v plánu ukuchtit téměř celý Váš blog :)

    1. Jéé, děkuji moc :) Koláč je vážně super, už nevím, kolikrát jsem ho pekla. Odpalované těsto je jednoduché, není potřeba se ho tolik bát :) Díky!

      1. Koláč dopadl výborně, jen s tím těstem jsem se trochu prala a neměla jsem ho ve formě pravidelné, chuti to ale nevadilo. Příště přidám karamel, bylo ho tam opravdu málo, ale jinak dokonalá souhra chutí! Příště mám prý ale vynechat těsto, stačí karamel a čokoládová náplň :D Díky za inspiraci, budu pravidelnou návštěvnicí :)

  15. Dokonalé! Čokoláda a karamelem naprosto dokonalá chuť. Přidala jsem do čokolády ještě trochu chilli :-). Koláč všem chutnal a nezbyl ani kousek.

  16. Ahoj Meg, kolac jsem pekla vcera, dopadl uzasne, postupovala jsem podle tvych rad :) obri uspech, uz je cely snedeny! Dekuji za recept :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *