The Daring Bakers’ July 2014 Challenge: Surprise! cakes

The Daring Bakers’ July 2014 Challenge: Surprise! cakes

S červencovou výzvou Odvážných pekařů jsem si splnila dávný sen – upéct si domácí punčový dort. Naším zadáním tentokrát bylo upéct dort, který v sobě skrývá překvapení a to pro mě punčový dort tak nějak vždy znamenal. Žluto-červená náplň, evokující punč s rumovou příchutí, v sobě tak nějak pro dítě nesla znamení zakázaného ovoce. O obsahu alkoholu v kupovaném dortu si moc iluzí nedělám, a tak jsem ráda, že jsem si ho konečně upekla sama.

Vzpomněla jsem si, že jsem na recept narazila v kuchařce Kouzlo kuchyně Čech a Moravy. Uviděla jsem korpus ze 12 vajec a tak jsem se rozhodla udělat ten, který mám nejčastěji vyzkoušený – podle Pavlíny Berzsiové. Pak jsem se podívala na suroviny na punčový rozvar. 750 g cukru, které by měly přijít jen do náplně. Já vím, že punčák byl vždycky hodně sladký, ale tohle bylo i na mě trochu moc, dala jsem polovinu… Nakonec dort zdobili čokoládovou polevou – a já chtěla růžovou :D Takže jsem nakonec recept z této kuchařky moc nevyužila, no.

Takže jsem na internetu hledala obrázky punčových dortů a nakonec jsem se inspirovala polevou TADY.

For the July Daring Baker’s Challenge, Ruth from The Crafts of Mommyhood challenged us to bake a cake. But not just any cake; she asked us to add in a special surprise for our eyes as well as our taste buds!

Suroviny:

korpus – suroviny jsou na jednu 26cm formu, nutno upéct dva:

  • 6 vajec (x2)
  • 180 g krupicového cukru (x2)
  • 200 g hladké mouky (x2)
  • 50 g rozehřátého másla (x2)
  • vanilkový extrakt

„punčový“ rozvar:

  • 600 ml vody
  • 375 g cukru
  • 150 ml rumu
  • žluté a červené barvivo (gelové)

k dokončení:

  • marmeláda
  • 3 hrnky moučkového cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 lžíce rumu
  • horká voda
  • růžové barvivo

Postup:

Troubu předehřejeme na 170°C. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Pokud se bojíme, že by se korpus ve formě i tak chytil, na dno můžeme dát kolečko z pečícího papíru.

Papírem vyložená pečící forma

Žloutky promícháme v misce s vanilkovým extraktem.

Žloutky s vanilkou

Z bílků ušleháme pevný sníh, během šlehání postupně přisypáváme cukr. Nakonec do něj zamícháme žloutky.

Sníh se žloutky

Ke žloutkům postupně přidáme mouku a zchladlé máslo.

Příprava těsta na korpus

Těstem naplníme dortovou formu a pečeme 35 – 45 minut podle trouby, až je špejle zabodnutá do korpusu nelepivá. Takto upečeme i druhý korpus a necháme je vychladnout – nejlépe v pak v lednici do druhého dne.

Pečení korpusu

Svaříme cukr s vodou na rozvar.

Voda s cukrem

Po odstavení z tepla přidáme rum a rozdělíme sirup na dvě části.

Cukrový sirup s rumem

Jednu obarvíme na červeno a druhou na žluto.

Barvení sirupů

Jeden z korpusů prořízneme na dvě části a z těch pak pomocí vykrajovátek či talířů nebo jiných dortových forem vyřízneme soustředné kruhy. Já jsem z každého vyřízla 4 části.

Rozkrájení korpusu

Ty jsem pak rozkrájela, aby se s nimi lépe manipulovalo, a polévala je rozvarem.

Obarvení na žluto

Obě části korpusu necháme rozvarem nasáknout.

Obarvení na červeno

Mezitím rozehřejeme marmeládu.Rozehřátá marmeláda

Potřeme jí druhý rozříznutý korpus na obou řezných stranách.

Korpus natřený marmeládou

Do dortové formy vložíme spodní část korpusu s marmeládou a naskládáme na něj barevné kousky korpusu. Na ně druhé patro s opačnými barvami.

Skládání korpusů

Dort přiklopíme posledním korpusem, marmeládou dovnitř a vložíme do lednice. Na dort položíme prkénko, které zatížíme – třeba hrncem s vodou. Necháme dort do druhého dne uležet.

Zatížený dort

Dort si připravíme na tác a vložíme pod něj pár kousků (pečícího) papíru, abychom pak podložku snadněji uklidili.

Dort na pečícím papíru

V misce utřeme hrnek a půl moučkového cukru, 2 lžíce citronové šťávy, ždibec růžového barviva a horkou vodu po lžících, abychom dosáhli požadované hustoty.

Cukrová poleva

A polijeme vršek dortu.

Růžová poleva na dortu

Hrnek a půl cukru, kakao, rum a případnou vodu utřeme v hustou kakaovou polevu.

Příprava kakaové polevy

Část polevy dáme do sáčku s ustřiženou špičkou a do růžové polevy nakreslíme spirálu.

Spirála z polevy

Vezmeme párátko a tahy ze středu / od středu na střídačku vytvoříme vzor.

Pavučina na dortu

Zbylou kakaovou polevou potřeme boky dortu (ano, vím, kdybych ho ořízla, vypadal by líp, ale neměla jsem čas…) a vytáhneme z pod něj papír. Chtěla jsem mít čistý tác – a akorát mi tatínek vynadal, kde jsou zbytky polevy, které tam normálně ulpívají… :D

Dort potřený polevou

Polevu necháme chvíli zaschnout a pak už si můžeme užívat obdivné povzdechy ostatních, když se do dortu prvně zakrojí.

Rozkrojený dort

Konečně jsem si splnila dávný sen, díky za skvělou výzvu! :)

Punčový dort


Related Posts

Duhový dort

Duhový dort

Je mi 26, ale stále ve mně dříme duše dítěte. Neumím si jinak vysvětlit to nadšení, které mě pokaždé chytlo, když jsem uviděla rainbow cake a jeho barvičky. Čím jasnější, tím lepší. A tak jsem si pořád plánovala, že si ho udělám na narozeniny. Nakonec jsem ho […]

Trojitý čokoládovo-pěnový dort / Triple Chocolate Mousse Cake

Trojitý čokoládovo-pěnový dort / Triple Chocolate Mousse Cake

Ku příležitosti narozenin jsem se rozhodla upéct čokoládový dort. Pořád jsem přemýšlela, jaký by to měl být – Schwarzwald, Sachr, nebo snad pařížský? Nakonec jsem si vzpomněla na tříbarevný dort, který jsem viděla u Lucy. Takže jsem nakoupila spoustu čokolády a šlehačky a pustila se do něj. Mimochodem, […]



22 thoughts on “The Daring Bakers’ July 2014 Challenge: Surprise! cakes”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít