The Daring Bakers’ January 2014 Challenge: Tree Cake (Baumkuchen)

Baumkuchen

První, lednová, výzva Odvážných pekařů roku 2014 a já ji dokončila den předem! Cítím se skvěle, protože jsem toho měla v poslední době moc, ale nakonec jsem přeci jen sebrala síly a pustila se do pečení. Navíc by mě to určitě nedalo spát, protože i když tahle výzva nebyla zas tolik náročná, tak byla zajímavá (alespoň pro mě).

Baumkuchen, čili stromový dort. Vrstvený dort, který se otáčí nejlépe na ohni jak trdelník a postupně se polévá vrstvami těsta. Poté se celý válec nakrájí a vznikají tak dortové prstence. (Pro ilustraci jedno z videí na YouTube). Tohohle ale doma samozřejmě každý nedocílí, takže je tu jiná varianta. Vrstvit dort horizontálně a případně na něj pustit gril v troubě z vrchu.

Tento dort je prý dost populární v Evropě (hmm), přičemž měl údajně vzniknout v německém Salzwedelu. Taky má připomínat maďarské svatební dorty, ze kterých se vyvinuly trdelníky (Kürtőskalács). V současnosti se těší oblibě hlavně v Japonsku, kde i díky prstenovitému tvaru tvoří právě součást svateb.

Přiznám se, že jsem pojem Baumkuchen slyšela prvně. Takže jsem se těšila, že vyzkouším něco neznámého. Nedávala jsem průchod kreativitě a držela jsem se poskytnutého receptu. A ještě jsem vynechala marcipán, jinak bych ho nemohla dát ochutnat všem okolo :)

The January 2014 Daring Bakers’ challenge was hosted by Francijn of “Koken in de Brouwerij”. She challenged us all to bake layered cakes in the tradition of Baumkuchen (tree cake) and Schichttorte (layered cake).

Suroviny:

  • 6 vajec
  • špetka soli
  • 120 g krupicového cukru
  • (150 g marcipánu, nedávala jsem)
  • 200 g změklého másla
  • 100 g moučkového cukru
  • vanilkový extrakt
  • 100 g hladké mouky

na dokončení:

  • 2-3 lžíce marmelády (meruňková, pomerančová, broskvová, …)
  • (pomerančový likér, dvě lžíce, vynechala jsem)
  • 150 g hořké čokolády
  • lžíce kokosového oleje

Postup:

Bílky začneme šlehat se špetkou soli. Postupně přidáváme krupicový cukr, až vyšleháme tuhý sníh.

Sníh z bílků

Máslo vyšleháme s cukrem, vanilkou a případným rozdrobeným marcipánem. Postupně přidáváme po jednom žloutky. (Tady je krásně vidět, že jsem měla mozek vypnutý, v míse na šlehání šest žloutků, přidala jsem k tomu rovnou máslo … naštěstí se to nesrazilo a povedlo se vyšlehat.)

Máslo, cukr, žloutky...

Pak postupně přidáváme mouku a bílky, po troškách.

Míchání těsta

Bílky zamícháme zlehka, snažíme se směs nezbavit vzduchu.

Skoro hotové těsto

Troubu rozehřejeme na 230°C anebo si v ní zapneme gril s horkovzduchem (u mě na 200°C). Dortovou formu vyložíme papírem na pečení a potřeme ho máslem. Pokud si chceme pomoct, aby na stěnách chvíli držel, “přilepíme” ho také máslem. (Ale po chvíli v troubě povolí.)

Dortová forma

Na dno formy dáme trochu těsta, do tenké vrstvy rozetřeme špachtlí. Snažíme se moc neopatlat boky formy/papíru, protože by se tam kapky těsta hodně pálily.

První vrstva těsta ve formě

A nastává období adrenalinu: formu dáme do trouby a pečeme/grilujeme asi 4 minuty, až je povrch těsta zlatavě hnědý. Takže to chce hodně hlídat, jednu vrstvu jsem málem spálila…

První ugrilovaná vrstva

A na tuto vrstvu natřeme další.

Druhá vrstva těsta

Upečeme. A znova – opakujeme, dokud máme těsto, já měla nakonec 9 vrstev. V receptu bylo doporučováno 10-12, ale měla jsem zase těsto bez marcipánu, takže o něco méně hmoty.

Upečený koláč

Až upečeme poslední vrstvu, dort necháme chvíli zchladnout ve formě. Poté ho vyndáme, zbavíme pečícího papíru a necháme vychladnout na mřížce.

Upečený baumkuchen

Popravdě jsem od grilování první vrstvy čekala, kdy mi chytí pečící papír a já budu hasit požár v troubě. Naštěstí to vydržel.

Baumkuchen

Dort po vychladnutí skrojíme, aby měl čisté hrany. Rozehřejeme si marmeládu a pokud je třeba, propasírujeme ji přes síto, případně dochutíme likérem. Touto směsí potřeme povrch dortu. Necháme chvíli zaschnout.

Dort s marmeládou

Rozehřejeme čokoládu a vmícháme do ní kokosový olej.

Čokoláda s kokosovým olejem

Dort jí polijeme, nejlépe na mřížce a případnou steklou čokoládu použijeme na dorovnání míst.

Polévání dortu čokoládouA necháme zatuhnout.

BaumkuchenZatuhlý dort pak nakrájíme a odhalíme krásné letokruhy.

Baumkuchen

Byla jsem překvapená, jak snadno mi tenhle dort zachutnal. Nemá v sobě žádný krém, zato je krásně cítit po másle a čokoláda mu dodá vše potřebné.

BaumkuchenNavíc byla vážně zábava ho dělat, prvně v životě jsem grilovala dort! :) Rozhodně se nebudu bát ho zopakovat. Díky Francijn!

42 comments

  1. Super koláč, viď? já jsem o něm už sice předtím slyšela, ale dělala jsem ho poprvé a jsem nadšená, stejně tak, jako ty. teď jsem akorát dojedla poslední kousek.

  2. Skvely! Konecne se nemuzu vymlouvat, ze nepecu buchty, protoze mame jen malou troubu, ktera prakticky pece jen z vrchu :D. O vikendu urcite vyzkousim!

  3. Vypadá výborně! Princip teda vůbec nechápu, přijde mi, že ty spodní vrstvy pak musí být vysušené, ale očividně to tak není! Určitě taky zkusím.

    1. Nevím, jak by to dopadlo při klasickém pečení, ale takhle se vážně nic nevysušilo, když se to dělalo v podstatě zvrchu :)

  4. Ten vypadá úžasně neobyčejně. Pokud se zadaří, bude to pro mě taky lednová výzva – zkusím o víkendu. Tedy, jestli seženu ten kokosový olej :-(

    1. Jé, držím palce, omlouvám se, že jsem neodpověděla dřív. Přesně tak, kupuju v DMku, dá se použít i na tělo, do vlasů apod (pokud by nebylo využití jen do jídla). Samozřejmě, to není zas tak podstatná součást – kokosový olej “změkčí” tu čokoládu, jde pak lépe krájet. Kdybych ho doma neměla, klidně bych sáhla do lednice pro máslo, nebo polila jen čokoládou a krájela nahřátým nožem :)

  5. Páni, to vypadá opravdu báječně!! Určitě ho vyzkouším, jen doufám, že se mi povede tak, jako tobě :) . Jinač kokosový olej se dá koupit např. v DM drogerii.

  6. Děkuji moc Michaeli K. za info o oleji…už jsem dneska sháněla, kde nic tu nic. Zítra půjdu na jisto.

    1. DM je tedy jasná, ale kdyby náhodou, není to zas až tak podstatná součást receptu, pomáhá hlavně konzistenci – viz výše :) Držím palce!

  7. No teda, grilovaný dort! Zní a vypadá to skvěle, ještě jsem o takové dobrotě neslyšela, tak díky za rozšíření obzorů.

  8. Aby nebyl chutný, když je na deset deka mouky skoro celé máslo a šest vajec :)
    Tu polevu z čokolády s máslem jsme dělal nedávno, je taky správně měkká, akorát na krájení (v poměru 1:1).
    Trdelník jsem zkoušela taky nedávno, čili tomu rozumím tak, že se to dalo upéct bez trouby na ohni – to by tomu vrstvení smysl dávalo.
    Ale vypadá hezky a bude to zábavné pečení, někdy zkusím.

    1. Přesně tak, má důvod být chutný :)) Trdelník mám v plánu už hrozně dlouho, přijdu se inspirovat :)

  9. Meg už jsem díky tobě vyzkoušela spousty receptů, jsi obrovská šikulka. Tuhle výzvu jsem dělala předevčírem, do těsta jsem přidala i marcipán, který jsi ty vynechala a musím říct, že to byla naprosto dokonalé. Klasicky se nedožil večera, ze stolu prakticky okamžitě zmizel:-)

  10. Je fakt úžasný. Koláč jsem neznala,ale od přečtení jsem ho dělala už 2x , tak je výborný, posledně ani nestihal zastuhnout čokoláda a už z něj manžel užďiboval!

  11. Našla jsem konečně odvahu a pustila se do něj, vrstev jsem měla jen 7, ale myslím, že na první pokus dobrý :-). Děkuji moc za dokonale napsaný postup, bez něj bych to nezvládla. Chuťově úplně úžasný! :-))))

    1. Jé, díky! Já ho budu muset zopakovat, všem chutnal, ale znovu jsem se do něj ještě nepustila. Díky za připomenutí :)

  12. Dobry den,recept vypada uzasne.Premyslim o “ugrilovani” dortu pro brachu a jeho pritelkyni k narozeninam,kdyz bych chtela tento dort pojmout jako dvoupatrovy,s tim,ze zakladna bude forma o prumeru 26cm a druhe patro bude o neco mensi,kolikrat si myslite,ze mam znasobit davku?Dekuju

    1. Dobrý den, omlouvám se, ale to je nutné vyzkoušet, případně si to nějak propočítat, já jsem dort pekla jen jednou, tak jak je to zobrazené v receptu.

  13. Dobry den,kdyz bych udelala trojitou davku ,aby byl pekne vysoky nebudou vrstvy prilis tezke?Libi se mi ta predstava dvoupatroveho dortu jemne ozdobeneho cokoladovymi listky.Dekuju

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *