The Daring Bakers‘ January 2014 Challenge: Tree Cake (Baumkuchen)

The Daring Bakers‘ January 2014 Challenge: Tree Cake (Baumkuchen)

První, lednová, výzva Odvážných pekařů roku 2014 a já ji dokončila den předem! Cítím se skvěle, protože jsem toho měla v poslední době moc, ale nakonec jsem přeci jen sebrala síly a pustila se do pečení. Navíc by mě to určitě nedalo spát, protože i když tahle výzva nebyla zas tolik náročná, tak byla zajímavá (alespoň pro mě).

Baumkuchen, čili stromový dort. Vrstvený dort, který se otáčí nejlépe na ohni jak trdelník a postupně se polévá vrstvami těsta. Poté se celý válec nakrájí a vznikají tak dortové prstence. (Pro ilustraci jedno z videí na YouTube). Tohohle ale doma samozřejmě každý nedocílí, takže je tu jiná varianta. Vrstvit dort horizontálně a případně na něj pustit gril v troubě z vrchu.

Tento dort je prý dost populární v Evropě (hmm), přičemž měl údajně vzniknout v německém Salzwedelu. Taky má připomínat maďarské svatební dorty, ze kterých se vyvinuly trdelníky (Kürtőskalács). V současnosti se těší oblibě hlavně v Japonsku, kde i díky prstenovitému tvaru tvoří právě součást svateb.

Přiznám se, že jsem pojem Baumkuchen slyšela prvně. Takže jsem se těšila, že vyzkouším něco neznámého. Nedávala jsem průchod kreativitě a držela jsem se poskytnutého receptu. A ještě jsem vynechala marcipán, jinak bych ho nemohla dát ochutnat všem okolo :)

The January 2014 Daring Bakers‘ challenge was hosted by Francijn of „Koken in de Brouwerij“. She challenged us all to bake layered cakes in the tradition of Baumkuchen (tree cake) and Schichttorte (layered cake).

Suroviny:

  • 6 vajec
  • špetka soli
  • 120 g krupicového cukru
  • (150 g marcipánu, nedávala jsem)
  • 200 g změklého másla
  • 100 g moučkového cukru
  • vanilkový extrakt
  • 100 g hladké mouky

na dokončení:

  • 2-3 lžíce marmelády (meruňková, pomerančová, broskvová, …)
  • (pomerančový likér, dvě lžíce, vynechala jsem)
  • 150 g hořké čokolády
  • lžíce kokosového oleje

Postup:

Bílky začneme šlehat se špetkou soli. Postupně přidáváme krupicový cukr, až vyšleháme tuhý sníh.

Sníh z bílků

Máslo vyšleháme s cukrem, vanilkou a případným rozdrobeným marcipánem. Postupně přidáváme po jednom žloutky. (Tady je krásně vidět, že jsem měla mozek vypnutý, v míse na šlehání šest žloutků, přidala jsem k tomu rovnou máslo … naštěstí se to nesrazilo a povedlo se vyšlehat.)

Máslo, cukr, žloutky...

Pak postupně přidáváme mouku a bílky, po troškách.

Míchání těsta

Bílky zamícháme zlehka, snažíme se směs nezbavit vzduchu.

Skoro hotové těsto

Troubu rozehřejeme na 230°C anebo si v ní zapneme gril s horkovzduchem (u mě na 200°C). Dortovou formu vyložíme papírem na pečení a potřeme ho máslem. Pokud si chceme pomoct, aby na stěnách chvíli držel, „přilepíme“ ho také máslem. (Ale po chvíli v troubě povolí.)

Dortová forma

Na dno formy dáme trochu těsta, do tenké vrstvy rozetřeme špachtlí. Snažíme se moc neopatlat boky formy/papíru, protože by se tam kapky těsta hodně pálily.

První vrstva těsta ve formě

A nastává období adrenalinu: formu dáme do trouby a pečeme/grilujeme asi 4 minuty, až je povrch těsta zlatavě hnědý. Takže to chce hodně hlídat, jednu vrstvu jsem málem spálila…

První ugrilovaná vrstva

A na tuto vrstvu natřeme další.

Druhá vrstva těsta

Upečeme. A znova – opakujeme, dokud máme těsto, já měla nakonec 9 vrstev. V receptu bylo doporučováno 10-12, ale měla jsem zase těsto bez marcipánu, takže o něco méně hmoty.

Upečený koláč

Až upečeme poslední vrstvu, dort necháme chvíli zchladnout ve formě. Poté ho vyndáme, zbavíme pečícího papíru a necháme vychladnout na mřížce.

Upečený baumkuchen

Popravdě jsem od grilování první vrstvy čekala, kdy mi chytí pečící papír a já budu hasit požár v troubě. Naštěstí to vydržel.

Baumkuchen

Dort po vychladnutí skrojíme, aby měl čisté hrany. Rozehřejeme si marmeládu a pokud je třeba, propasírujeme ji přes síto, případně dochutíme likérem. Touto směsí potřeme povrch dortu. Necháme chvíli zaschnout.

Dort s marmeládou

Rozehřejeme čokoládu a vmícháme do ní kokosový olej.

Čokoláda s kokosovým olejem

Dort jí polijeme, nejlépe na mřížce a případnou steklou čokoládu použijeme na dorovnání míst.

Polévání dortu čokoládouA necháme zatuhnout.

BaumkuchenZatuhlý dort pak nakrájíme a odhalíme krásné letokruhy.

Baumkuchen

Byla jsem překvapená, jak snadno mi tenhle dort zachutnal. Nemá v sobě žádný krém, zato je krásně cítit po másle a čokoláda mu dodá vše potřebné.

BaumkuchenNavíc byla vážně zábava ho dělat, prvně v životě jsem grilovala dort! :) Rozhodně se nebudu bát ho zopakovat. Díky Francijn!


Related Posts

Duhový dort

Duhový dort

Je mi 26, ale stále ve mně dříme duše dítěte. Neumím si jinak vysvětlit to nadšení, které mě pokaždé chytlo, když jsem uviděla rainbow cake a jeho barvičky. Čím jasnější, tím lepší. A tak jsem si pořád plánovala, že si ho udělám na narozeniny. Nakonec jsem ho […]

Čokoládové macarons

Čokoládové macarons

Od té doby, kdy jsem poprvé uviděla všemi možnými barvami hrající macarons, jsem je toužila vyzkoušet. Nikdy jsem ještě neochutnala kupované, zato jsem četla, jak je všichni opěvují. Ovšem myšlenku je doma upéct doprovázelo jedno ohromné ALE – totiž jejich pověst.



42 thoughts on “The Daring Bakers‘ January 2014 Challenge: Tree Cake (Baumkuchen)”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít