The Daring Bakers‘ January 2013 Challenge – Gevulde Speculaas

The Daring Bakers‘ January 2013 Challenge – Gevulde Speculaas

Po delší době jsem se zase pustila do plnění výzvy Odvážných pekařů a skončilo to úspěchem. Trochu mi ještě připomněla Vánoce – a to omamnou vůní směsice koření, kterou si každou mohl namíchat podle vlastních preferencí. Určitě jste už někdy slyšeli slovo speculaas – minimálně ve spojitosti s tenkými skořicovými sušenkami. Tak tentokrát se jednalo o Gevulde Speculaas – plněnou variantu.

Gevulde speculaas jsou plněné mandlovou vrstvou, chcete-li marcipánem, a vrch je zdobený mandlemi. Maličkato tak mohou připomínat české perníčky a jejich speciální variantu – Miletínské modlitbičky. (U nich je ale základem perníkové těsto, na něm náplň z ořechů, poté plátek z bílků, cukru a skořice, vše doplněno cukrovou polevou a mandlí. Kdysi v nich prý býval právě marcipán.)

Tuto výzvu pro nás připravila Francijn z Koken in de Brouwerij a díky ní si můžeme vyzkoušet tento tradiční holandský moučník úplně od základu. Součástí přípravy bylo i namíchání si vlastní směsi koření, z toho čtyři druhy byly povinné a zbytek podle chuti každého z nás.

Speculaas koření

povinné:

  • skořice – 40-60% celkového množství koření
  • mletý hřebíček: 1-2 díly
  • muškátový květ: 1/2 – 1 díl
  • zázvor: 1/2 – 1 díl

volitelné:

  • bílý pepř: 1/2 – 1 díl
  • kardamom: 1/2 – 1 díl
  • koriandr: 1/2 – 1 díl
  • anýz: 1/2 – 1 díl
  • muškátový oříšek: 1 – 2 díly

Všechny druhy koření kromě skořice smícháme. Já použila povinný hřebíček, muškátový květ i zázvor (nastrouhala jsem čerstvý, sušený jsem doma neměla) a z volitelných jsem dala pepř, koriandr a muškátový oříšek. Tuto směs jsem zvážila a přidala jsem stejné množství skořice.

Koření Speculaas

Pak jsem šla připravovat těsto.

Speculaas

  •  250 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 150 g hnědého cukru (dala jsem část tmavého Muscovada)
  • špetka soli
  • 2 lžíce koření Speculaas
  • 175 g másla

Všechny suroviny jsem dala do mísy robotu – dobré je použít změklé máslo rozkrájené na kostky.

Suroviny na speculaas

Nechala jsem vypracovat hladké těsto.

TěstoTo jsem potom zabalila do potravinové fólie a nechala odpočinout v chladu (dvě hodiny v lednici nebo tak 20 minut v mrazáku).

A přišel čas připravit náplň.

Mandlová náplň

  • 125 g loupaných mandlí
  • 125 g krystalového cukru
  • 1 velké vejce
  • 1 lžička citronové kůry

Mandle jsem umlela na mlýnku na ořechy, pak je promíchala s cukrem a ještě promixovala v cutteru (sekací nástavec na ponorný mixér). Pak jsem dala směs do robotu, přidala vejce a citronovou kůru.

Příprava náplně

Robot všechno zpracoval do měkké pasty.

Mandlová náplň

Gevulde Speculaas

Připravila jsem si formu 21 x 21 cm a vyndala těsto z chladu. Formu jsem vymazala máslem, těsto rozdělila na dva díly a rozválela je na velikost formy.

Těsto ve formě

První část těsta jsem pomazala vejcem a naplácala na ní mandlovou hmotu. Ta se také potřela vejcem.

Náplň ve forměA na ni druhá část těsta. Znovu potřít vejcem a ozdobit půlenými mandlemi.

Speculaas před pečenímPeklo se při 180°C asi 40 minut, až bylo těsto krásně zlatavé.

Upečené SpeculaasPak jsem nechala moučník ve formě úplně vychladnout (to je asi tak jediné, k čemu je to počasí venku dobré). Měla jsem strach, jestli mi půjde vyklopit, protože jsem to nechtěla krájet ve formě, ale naštěstí stačilo jen opatrně oddělit boky od formy a vše se vyklopilo v jednom kuse. A mohla jsem krájet.

Gevulde SpeculaasA taky si udělat kávu a konečně ochutnat.

Gevulde Speculaas

Speculaas připomínají svou kořeněnou chutí perníčky, vylepšené mandlovou náplní, a pokud vám výše vyjmenované druhy voní a chutnají, tak rozhodně neváhejte a pusťte se do nich! :)


Related Posts

Čokoládové macarons

Čokoládové macarons

Od té doby, kdy jsem poprvé uviděla všemi možnými barvami hrající macarons, jsem je toužila vyzkoušet. Nikdy jsem ještě neochutnala kupované, zato jsem četla, jak je všichni opěvují. Ovšem myšlenku je doma upéct doprovázelo jedno ohromné ALE – totiž jejich pověst.

Biskupský chlebíček

Biskupský chlebíček

[singlepic id=138 w=320 h=240 float=right] Dneska jsem vyzkoušela upéct biskupský chlebíček podle Kuchařské pohotovosti. Recept je celkem nenáročný, jediný zádrhel je možné najít v určení 0,2 kg vajec, ale to jsem odhadla a zde je popis:



22 thoughts on “The Daring Bakers‘ January 2013 Challenge – Gevulde Speculaas”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *