The Daring Bakers’ January 2012 Challenge – Scones

The Daring Bakers’ January 2012 Challenge – Scones

I když jsem původně neměla v plánu účastnit se poslední výzvy Odvážných pekařů, neodolala jsem. Podívala jsem se na recept a zjistila jsem, že splnit lednovou výzvu nebude vůbec složité. Název doslova zněl: Back to Basics: Scones (a.k.a Biscuits). Na první pohled pro mě dost nicneříkající, ale po rychlém pročtení zadání a internetu jsem zjistila, že se jedná o druh pečiva, který se podává k snídani nebo k odpolednímu čaji.

Tuto výzvu připravil Audax a dal si s ní opravdu záležet. V původním znění najdete spoustu tipů a triků na to, jak zpracovat těsto, abyste docílili zamýšlené konzistence. Já jsem se držela základního receptu, s tím, že jsem do těsta přidala brusinky. Rovnou jsem těsto připravila z dvojnásobné dávky, aby bylo pro celou rodinu, takže jsem měla ve výsledku 16 kousků.

Suroviny (na cca 8 menších kousků) :

  • 140 g hladké mouky
  • 10 g prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 30 g másla
  • 120 ml mléka
  • brusinky (přidala jsem oproti dodanému receptu)

Postup:

Chvíli před samotným pečením si ukrojíme máslo a dáme ho ztuhnout do mrazáku.

Troubu si předehřejeme na 240°C. Mouku, pečící prášek a sůl si třikrát přesejeme do mísy. K sypké směsi přidáme máslo – já jsem ho nastrouhala a pak konečky prstů zapracovala zlehka do moučné směsi (spolu s brusinkami), ale jen tak, aby tam i vločky másla zůstaly viditelné. Přilijeme většinu mléka a smícháme v lepivé těsto – pro dokonalou ilustraci je tu ODKAZ na video. Případně zapracujeme zbytek mléka a vyklopíme těsto na pomoučněnou pracovní desku.

Lehce posypeme i vrch těsta moukou a VELMI JEMNĚ zpracujeme – není potřeba ho hníst, spíš jen párkrát přeložit a otočit. Těsto nakonec roztáhneme tak, aby bylo asi 2 cm vysoké a buď ho rozkrájíme na čtverce, nebo použijeme kulaté vykrajovátko. Vykrájené scones jsem dala na plech s pečícím papírem a vršky potřela mlékem. Pekly se asi deset minut. Díky brusinkám měly lehounce nasládlou chuť, tu bylo ale třeba něčím podpořit, takže jsme si je ještě vlažné dali s máslem a jahodovou marmeládou.

Scones jsou typem pečiva, se kterým si můžete dělat, co se vám jen zlíbí. Je snadné a rychlé je připravit, navíc jsem je ochutnala prvně a rozhodně toho nelituju. Ať už nasladko, tak i naslano by šlo vymyslet nespočet variací a způsobů podávání.



18 thoughts on “The Daring Bakers’ January 2012 Challenge – Scones”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít