The Daring Bakers’ January 2012 Challenge – Scones

I když jsem původně neměla v plánu účastnit se poslední výzvy Odvážných pekařů, neodolala jsem. Podívala jsem se na recept a zjistila jsem, že splnit lednovou výzvu nebude vůbec složité. Název doslova zněl: Back to Basics: Scones (a.k.a Biscuits). Na první pohled pro mě dost nicneříkající, ale po rychlém pročtení zadání a internetu jsem zjistila, že se jedná o druh pečiva, který se podává k snídani nebo k odpolednímu čaji.

Tuto výzvu připravil Audax a dal si s ní opravdu záležet. V původním znění najdete spoustu tipů a triků na to, jak zpracovat těsto, abyste docílili zamýšlené konzistence. Já jsem se držela základního receptu, s tím, že jsem do těsta přidala brusinky. Rovnou jsem těsto připravila z dvojnásobné dávky, aby bylo pro celou rodinu, takže jsem měla ve výsledku 16 kousků.

Suroviny (na cca 8 menších kousků) :

  • 140 g hladké mouky
  • 10 g prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 30 g másla
  • 120 ml mléka
  • brusinky (přidala jsem oproti dodanému receptu)

Postup:

Chvíli před samotným pečením si ukrojíme máslo a dáme ho ztuhnout do mrazáku.

Troubu si předehřejeme na 240°C. Mouku, pečící prášek a sůl si třikrát přesejeme do mísy. K sypké směsi přidáme máslo – já jsem ho nastrouhala a pak konečky prstů zapracovala zlehka do moučné směsi (spolu s brusinkami), ale jen tak, aby tam i vločky másla zůstaly viditelné. Přilijeme většinu mléka a smícháme v lepivé těsto – pro dokonalou ilustraci je tu ODKAZ na video. Případně zapracujeme zbytek mléka a vyklopíme těsto na pomoučněnou pracovní desku.

Lehce posypeme i vrch těsta moukou a VELMI JEMNĚ zpracujeme – není potřeba ho hníst, spíš jen párkrát přeložit a otočit. Těsto nakonec roztáhneme tak, aby bylo asi 2 cm vysoké a buď ho rozkrájíme na čtverce, nebo použijeme kulaté vykrajovátko. Vykrájené scones jsem dala na plech s pečícím papírem a vršky potřela mlékem. Pekly se asi deset minut. Díky brusinkám měly lehounce nasládlou chuť, tu bylo ale třeba něčím podpořit, takže jsme si je ještě vlažné dali s máslem a jahodovou marmeládou.

Scones jsou typem pečiva, se kterým si můžete dělat, co se vám jen zlíbí. Je snadné a rychlé je připravit, navíc jsem je ochutnala prvně a rozhodně toho nelituju. Ať už nasladko, tak i naslano by šlo vymyslet nespočet variací a způsobů podávání.

18 comments

  1. Scones su vyborne….prvykrat som sa nevedela rozhodnut kam ich zaradit…pecivo? kolac? a nakoniec som sa rozhdla, ze jednoducho scones :)

  2. Vždycky jsem zvědavá, čím mě vy odvážné pekařky při další výzvě navnadíte, takže jsem moc ráda, že se můžu podívat i na tvou variantu scones. Brusinky mám moc ráda, dneska jsem koupila balíček, v lednici je navíc stylově i brusinková marmeláda, takže mi asi nezbývá nic jiného, než vyzkoušet tvou variantu :-)
    Vypadají nádherně, hned bych si ještě jeden teplý kousek zakousla :-)

    1. Teda, s brusinkovou marmeladou, tak tomu rikam predstava :) Nejlepsi byly jeste teple, pak jsem si jeden vychladly kousek prihrivala v mikrovlnce :D

  3. Hm, u nás by sa im hovorilo “pagáče”. Nápad s brusnicami – super. Ja by som preferovala miesto prášku do pečiva droždie, ale výzva je výzva! Pevné zdravíčko v tomto roku a veľa príjemných odvážnych výziev.

    1. Jo, ja jsem taky vzdycky spis pro drozdi, ale pak bych zase musela trosku upravovat pomery surovin a navic takhle to bylo hooodne rychle :) Diky moc :)

  4. Věřím, že s těma brusinkama musely být naprosto bezkonkurenční! Taky je tam příště zkusím přidat. A to nakrájemé (nastrouhané?) máslo je velice efektní :) Teď si ještě konečně musím najít čas a nahodit článek s výzvou taky na blog :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *