The Daring Bakers’ February 2012 Challenge – Quick Breads

by Meg

Cílem únorové výzvy Odvážných pekařů byly tzv. “Quick Breads”, čili rychlé chlebíčky. Mohly být ve tvaru bochníků, nebo muffinů, sladké či slané, jen jejich příprava neměla přesáhnout hodinu a půl. Tím se také eliminovala příprava za pomocí droždí.

Výzvu tentokrát hostovala Lis a nechala nám tedy obrovskou volnost, co se týče zpracování výzvy. Já jsem nakonec upekla jen jeden, ale řekla bych, že se docela povedl :)

Čokoládový mramorovaný chlebíček

Recept jsem vybrala ze seznamu chlebíčků na joyofbaking – vyhrál to tenhle mramorovaný.

Suroviny:

  • 115 g nasekané tmavé čokolády (já dala jednu tabulku)
  • 120 ml mléka
  • 195 g mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 60 ml zakysané smetany nebo bílého jogurtu
  • 113 g másla
  • 170 g krystalového cukru
  • 2 velká vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup:

Troubu předehřejeme na 160°C. Formu na chlebíček vymažeme máslem a vysypeme moukou. Na dno formy ještě můžeme vystřihnout pečící papír, aby se nám chlebíček dobře vyklopil.

Čokoládu rozehřejeme nad parou spolu se 60 ml mléka a dáme stranou. V misce promícháme mouku s práškem do pečiva a solí. Ve druhé misce smícháme zakysanou smetanu se zbylými 60 ml mléka a vanilkovým extraktem.

Máslo s cukrem vyšleháme do pěny a po jednom zašleháme i vejce. Přidáme část moučné směsi, pak zakysanou smetanu a zbytek mouky. Dobře promícháme a půlku těsta dáme stranou, zamícháme do ní čokoládovou směs.

Obě části těsta dáme na střídačku do připravené formy – já dala půlku čokoládové směsi, pak světlou a zbytek čokoládové a lehce jsem projela formu špejlí.

Chlebíček pečeme v předehřáté troubě asi 50-55 minut, dokud špejle, kterou píchneme do těsta, nevyjde čistá. Necháme zchladnout asi 10 minut a potom vyklopíme z formy. Jakmile vystydne, můžeme se pustit do konzumace jen tak, nebo s máslem, nebo dokonce nějakou sladkou pomazánkou :)

You may also like

12 comments

Martina 27. 02. 2012 - 19.47

Vypadá úžasně.

Reply
Meg 29. 02. 2012 - 10.24

Diky :) Ty tvoje se moc povedly :)

Reply
Lucie 27. 02. 2012 - 20.08

Moc pekny, hned bych si dala :-)

Reply
Meg 29. 02. 2012 - 10.24

Dik, ja chci ten tvuj slanej :D

Reply
HaF 27. 02. 2012 - 21.01

Vypadá to velmi chutně a moc pěkně!

Reply
Meg 29. 02. 2012 - 10.24

Diky, dobre to bylo :))

Reply
Madla 28. 02. 2012 - 10.25

hezky se ti povedl, to mramorování je fakt pěkné.
Ale jinak si říkám, že to je docela nudné zadání pro Odvážné pekaře. když si vezmu, co s jakými náročnými výzvami jste se musely poprat, tak tohle je orpavdu slabý čajíček (neber to jako rýpání, prosím, tvoje realizace se mi moc líbí).

Reply
Meg 29. 02. 2012 - 10.25

Jojo, neboj, neni to zadne rypani, taky jsem si rikala, ze proste na “odvazne” pekare je to dost pri zemi :)

Reply
Karoleenah 28. 02. 2012 - 23.04

Jů, mramorovanej, to mě vůbec nenapadlo! Vypadá krásně. :)

Reply
Meg 29. 02. 2012 - 14.58

Díky :))

Reply
Jana 29. 02. 2012 - 22.40

Vypada moc pekne. Taky jsem na mramorovy koukala, ale nakonec to vyslo na mrkvovy muffiny (taky z joyofbaking.com)

Reply
Meg 01. 03. 2012 - 19.29

Jéé, bezva, jdu se mrknout :)

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc