The Daring Bakers’ December 2013 Challenge: Let’s Make Whoopie!

The Daring Bakers’ December 2013 Challenge: Let’s Make Whoopie!

Když jsem se tak podívala na seznam svých splněných kuchařských a pekařských výzev, zastyděla jsem se. Obzvlášť u těch pekařských, kdy poslední splněná je z července… Nastal čas to napravit. Ta prosincová byla naštěstí jednoduchá (možná natolik, že se do ní ani někomu nechtělo). Ale já ji rozhodně uvítala. Při všem tom pečení cukroví a předvánočním shonu se tyhle měkké sušenky upekly raz dva. A dokonce měly i úspěch na vánočním večírku.

Šlo o tzv. whoopie pies – americké sušenky nebo koláčky nebo dortíky, prostě malé kousky měkkého těsta, většinou typu čokoládového dortu a spojené krémem. Jak tenhle název vznikl? Můžou za ně prý Amišové – jejich ženy pekly tyhle dezerty a dávaly je svým mužům sebou do obědových krabiček. Když je  muži objevili, zvolali prý: „Whoopie!“. Měly se péct z přebytků dortového těsta. (wikipedia)

The December Daring Bakers‘ Challenge had us all cheering – the lovely and talented Bourbonnatrix of Bourbonnatrix Bakes was our hostess and challenged us to make fun, delicious and creative whoopie pies! Delicious little cake-like cookies sandwiching luscious filling in any flavors we chose… What else is there to say but „Whoopie!“

Recept na těsto jsem použila zadaný ve výzvě, krém jsem s vánoční náladou udělala s tvarohem a vaječným koňakem.

Suroviny:

těsto:

  • 115 g másla
  • 200 g hnědého cukru
  • 1 lžička rozpustné kávy
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 3/4 lžičky soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 vejce
  • 45 g holandského kakaa
  • 285 g hladké mouky
  • 240 ml mléka

krém:

  • 115 g másla
  • 200 g cukru
  • 250 g jemného tvarohu
  • vaječný koňak dle chuti
  • vanilkový extrakt

Postup:

Troubu předehřejeme na 180 °C. V míse vyšleháme máslo s cukrem, přidáme kávu, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a vanilku. Přidáme vejce a znovu vyšleháme do hladka.

Máslo utřené s cukremPřisypeme kakao a zamícháme.

Přidání kakaaStřídavě přidáváme mouku a mléko, až vznikne hladké těsto.

Přidání moukyNa plech tvoříme hrudky buď lžící na zmrzlinu anebo pomocí cukrářského sáčku bez špičky nebo se širokou kulatou špičkou.

Budoucí whoopies na plechuBacha, poměrně dost nabudou, takže je potřeba mezi nimi nechat dost místa. Pečeme je 15-16 minut. Necháme zchladnout na plechu.

Upečené whoopiesZměklé máslo vyšleháme s cukrem do pěny a po troškách přidáváme tvaroh. Je nutné, aby byl také vyndaný z lednice předem, aby se krém nezdrcnul. Podle chuti přidáme vaječný koňak.

Příprava krémuSušenky pak krémem spojujeme.

Whoopie PiesWhoopie! Tyhle „sušenky“ nebo dortíky měly až nečekaný úspěch, takže se nebudu bát je opakovat :)


Related Posts

Likérové špičky

Likérové špičky

Taky vám vždycky tak moc chutnaly „bombičky“ neboli likérové špičky? Jednu dobu jsem žádné jiné cukroví z cukrárny nechtěla. Musely být hlavně hodně čokoládové a mít dobrou, tekutou likérovou náplň… Jenže na takové jsem v poslední době už málokde narazila. A tak se mi usadil brouk v hlavě. Když jsem pak […]

Tiramisu cheesecake

Tiramisu cheesecake

Před časem jsem se zakoukala do cheesecaku u Marianny (halusky-in-ireland) – konkretne slo o Tia Maria Cheesecake. Tia Maria je kávový likér, ale už i to, že dortík vzhledem tak připomíná tiramisu, mi vnuklo myšlenku použití doma se nacházejícího Amaretta. Náhrada tedy vznikla v podobě likéru a v použití o trochu více surovin, […]



16 thoughts on “The Daring Bakers’ December 2013 Challenge: Let’s Make Whoopie!”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít