The Daring Bakers’ August 2012 Challenge – Filled Pâte à Choux Swans

Srpnová výzva odvážných pekařů naplnila svoje poslání, jak ho vnímám já – stvořit něco na první pohled zajímavého, nevšedního, dobrého… Takže dámy a pánové, přivítejme spolu ladné labutě z nadýchaného odpalovaného těsta. Přesným zadáním tedy bylo odpalované těsto, naplněné krémem, v jakémkoliv tvaru, ale protože v ukázkovém receptu byly použity labutě, naprostá většina účastníků se pustila právě do nich.

Vanilkový krém

Přepisuji tu recept, který by měl stačit na plnou dávku níže uvedeného těsta. Já sama jsem se pustila do poloviční dávky, protože jsem chtěla dělat ještě ovocný sníh – a pak mi to vyšlo na použití dvou žloutků a dvou bílků.

Suroviny:

  • 1 lžíce želatiny
  • 115 g cukru
  • 2 lžíce mouky
  • 4 žloutky
  • 240 ml mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 240 ml smetany ke šlehání

Postup:

V kastrůlku smícháme želatinu, mouku a cukr, dobře promícháme. Přidáme mléko a žloutky a zahříváme, dokud směs nezhoustne. Poté můžeme přes síto přecedit do misky a zamíchat do směsi vanilku. Přikryjeme (nejlépe potravinovou folií přímo na základ krému) a necháme vychladit. Smetanu vyšleháme dotuha a zlehka smícháme se žloutkovým krémem. Pokud nebudeme krém hned používat, dáme ho do lednice.

Labutě z odpalovaného těsta

Uvedený recept na těsto mluvil o množství asi 36 labutí, ale tolik jsem jich z jedné dávky neudělala (spíš tak 20-25, ale kdybych se možná víc snažila o menší tvary, dalo by se).

Suroviny:

  • 115 g másla
  • 240 ml vody
  • špetka soli
  • 140 g hladké mouky
  • 4 vejce

Postup:

V kastrůlku zahřejeme máslo, vodu a sůl, až se máslo rozpustí. (Teď by se měl podle receptu kastrůlek odstavit z plotny, ale já to dělám podle domácího receptu následovně…) Ke směsi vsypeme mouku a mícháme, až se spojí a zanechává povlak na dně. Troubu předehřejeme na 190°C.

Odstavíme z tepla a po jednom přidáváme vejce, vždy až po úplném zapracování. Vezmeme si sáček s úzkou špičkou a nastříkáme na plech s pečícím papírem labutí krky.

Dáme péct dozlatova a snažíme se co nejmíň otevírat troubu, aby těsto nesplasklo.

Na plech taky nastříkáme labutí těla. No, radši si ze mě příklad neberte.

Taky je upečeme dozlatova. A hned jak to půjde, je rozřízneme v půli, aby odešla pára a naběhnuté těsto zbytečně nezvlhlo.

Po zchladnutí rozřízneme vrchní část ještě napůl a na spodní nastříkáme krém, zapíchneme do něj krk a přidáme křídla.

Ještě zlehka posypeme moučkovým cukrem.

Ovocný sníh

Druhou půlku labutí jsem se rozhodla udělat s ovocným sněhem. Takový, jaký se dělá do trubiček čili kremrolí, vařený, jen s přídavkem propasírovaného ovoce.

Suroviny:

  • 2 bílky
  • 14 dkg cukru
  • ovoce dle chuti (já měla mraženou lesní směs, ale pokud máte čerstvé, závidím vám)

Postup:

Bílky s cukrem jsem šlehala nad parou, dokud nebyl sníh pevný a veškerý cukr byl rozpuštěn. Ovoce jsem trochu rozvařila a pak přes sítko propasírovala do sněhu a znovu zašlehala.

Naplnila jsem labutě (a trochu sněhu, co zbyla, jsem nastříkala na dětské piškoty a polila čokoládou – na klasické indiánky by to ale chtělo sníh pevnější).

Někomu zase opět více chutnal vanilkový krém a někomu ovocný sníh.

Ale ovocný sníh možná přece jen trošku vyhrál.

Tahle výzva mě tedy rozhodně bavila, labutě jsou příjemnou změnou oproti klasickým větrníčkům a zase až taková práce navíc s nimi není. Takže moc díky Kat z The Bobwhites!

36 comments

  1. Já jsem je také dělala. Ten ovocný sníh je skvělý. Všichni dělali vanilkový krém a ty si měla i něco jiného. Pecka :))

  2. Tak jsem se zase poučila a někdy ten vypařený sníh do něčeho vyzkouším. Jako malá jsem indiány měla docela ráda, tak předpokládám, že by to s tím ovocem mohla být docela dobrá akce ve stylu “zpátky do minulosti”.

    1. Ja jsem si “vyzebrala” recept na kremrolky a prave odtamtud mam snih :) Na klasicke indianky se jeste teprve chystam :)

  3. Máš je fakt nádherný! Odpalované těsto dělám vcelku ráda, ale na labutě jsem si ještě netroufla. Ale ty je máš tak nádherný, že je určitě brzy prubnu (až bude mít někdo narozky, dostane místo dortu hejno labutí :-)) a hádej, s čím je naplním? … ovocným sněhem, protože s tím vypadají naprosot luxusně. fakt bomba, smekám!

  4. Nadherne! Jedna labut jako druha a moc se mi libi ten lehky cukrovy poprasek – dodava to labutim takovy nezny vzhled. Ja jsem tentokrat nedopadla uplne nejlip, nevyslehala se mi slehacka (blbej Kunin), ale tata to snedl a vypadal stastne :-)

    1. Ja mam nejradsi ty slehacky v papirovych krabickach :) Ale s novym mixerem se nam snad jeste nepovedlo, aby se nejaka nevyslehala :)

  5. Uz som obdivovala u Katky a Lucky a teraz u teba. Mas ich velmi vydarene a ten farebny sneh ma oslovil tiez. Sikulka, odviedla si skvelu pracu.

    1. Jakmile budu doma, tak se podívám, jestli mám druhou půlku pytlíku v mrazáku – myslím, že to byla asi půlka 400g pytlíku s ovocem. Ale vážně to nemůžu říct na 100%, ještě se radši mrknu :)

  6. Krajšie labuťky ako tie tvoje Meg som ešte nevidela. Tie mám na mojom vianočnom zozname už dlho (aj keď viem, že labuť nie je zrovna symbolom Vianoc, no neodolám).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *