The Daring Bakers’ August 2012 Challenge – Filled Pâte à Choux Swans

The Daring Bakers’ August 2012 Challenge – Filled Pâte à Choux Swans

Srpnová výzva odvážných pekařů naplnila svoje poslání, jak ho vnímám já – stvořit něco na první pohled zajímavého, nevšedního, dobrého… Takže dámy a pánové, přivítejme spolu ladné labutě z nadýchaného odpalovaného těsta. Přesným zadáním tedy bylo odpalované těsto, naplněné krémem, v jakémkoliv tvaru, ale protože v ukázkovém receptu byly použity labutě, naprostá většina účastníků se pustila právě do nich.

Vanilkový krém

Přepisuji tu recept, který by měl stačit na plnou dávku níže uvedeného těsta. Já sama jsem se pustila do poloviční dávky, protože jsem chtěla dělat ještě ovocný sníh – a pak mi to vyšlo na použití dvou žloutků a dvou bílků.

Suroviny:

  • 1 lžíce želatiny
  • 115 g cukru
  • 2 lžíce mouky
  • 4 žloutky
  • 240 ml mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 240 ml smetany ke šlehání

Postup:

V kastrůlku smícháme želatinu, mouku a cukr, dobře promícháme. Přidáme mléko a žloutky a zahříváme, dokud směs nezhoustne. Poté můžeme přes síto přecedit do misky a zamíchat do směsi vanilku. Přikryjeme (nejlépe potravinovou folií přímo na základ krému) a necháme vychladit. Smetanu vyšleháme dotuha a zlehka smícháme se žloutkovým krémem. Pokud nebudeme krém hned používat, dáme ho do lednice.

Labutě z odpalovaného těsta

Uvedený recept na těsto mluvil o množství asi 36 labutí, ale tolik jsem jich z jedné dávky neudělala (spíš tak 20-25, ale kdybych se možná víc snažila o menší tvary, dalo by se).

Suroviny:

  • 115 g másla
  • 240 ml vody
  • špetka soli
  • 140 g hladké mouky
  • 4 vejce

Postup:

V kastrůlku zahřejeme máslo, vodu a sůl, až se máslo rozpustí. (Teď by se měl podle receptu kastrůlek odstavit z plotny, ale já to dělám podle domácího receptu následovně…) Ke směsi vsypeme mouku a mícháme, až se spojí a zanechává povlak na dně. Troubu předehřejeme na 190°C.

Odstavíme z tepla a po jednom přidáváme vejce, vždy až po úplném zapracování. Vezmeme si sáček s úzkou špičkou a nastříkáme na plech s pečícím papírem labutí krky.

Dáme péct dozlatova a snažíme se co nejmíň otevírat troubu, aby těsto nesplasklo.

Na plech taky nastříkáme labutí těla. No, radši si ze mě příklad neberte.

Taky je upečeme dozlatova. A hned jak to půjde, je rozřízneme v půli, aby odešla pára a naběhnuté těsto zbytečně nezvlhlo.

Po zchladnutí rozřízneme vrchní část ještě napůl a na spodní nastříkáme krém, zapíchneme do něj krk a přidáme křídla.

Ještě zlehka posypeme moučkovým cukrem.

Ovocný sníh

Druhou půlku labutí jsem se rozhodla udělat s ovocným sněhem. Takový, jaký se dělá do trubiček čili kremrolí, vařený, jen s přídavkem propasírovaného ovoce.

Suroviny:

  • 2 bílky
  • 14 dkg cukru
  • ovoce dle chuti (já měla mraženou lesní směs, ale pokud máte čerstvé, závidím vám)

Postup:

Bílky s cukrem jsem šlehala nad parou, dokud nebyl sníh pevný a veškerý cukr byl rozpuštěn. Ovoce jsem trochu rozvařila a pak přes sítko propasírovala do sněhu a znovu zašlehala.

Naplnila jsem labutě (a trochu sněhu, co zbyla, jsem nastříkala na dětské piškoty a polila čokoládou – na klasické indiánky by to ale chtělo sníh pevnější).

Někomu zase opět více chutnal vanilkový krém a někomu ovocný sníh.

Ale ovocný sníh možná přece jen trošku vyhrál.

Tahle výzva mě tedy rozhodně bavila, labutě jsou příjemnou změnou oproti klasickým větrníčkům a zase až taková práce navíc s nimi není. Takže moc díky Kat z The Bobwhites!


Related Posts

Karamelové větrníky

Karamelové větrníky

Navzdory tomu, že současnému období kralují především jahody, přináším recept na něco trošku jiného. Jahody se u nás samozřejmě zpracovávají, ať už ve formě ovocných knedlíků, tvarohových noků s jahodovým přelivem, jahodové pěny, koláčů apod., ale musela jsem také upéct slíbené karamelové větrníky. Nafouknuté odpalované těsto, vanilkový […]

Klasické žloutkové věnečky s bílkovou polevou

Klasické žloutkové věnečky s bílkovou polevou

Vzhledem k tomu, že mám nyní doma na zkoušení krásného robota Kenwood Major Titanium, vytasila jsem se na něj s receptem, kde se dá tento robot využít hned třikrát. Z rodinného archívu jsem vytáhla recept na žloutkové věnečky, který mi na blogu zatím chyběl a já nechápu, jak jsem […]



36 thoughts on “The Daring Bakers’ August 2012 Challenge – Filled Pâte à Choux Swans”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít