The Daring Bakers’ April 2013 Challenge – Savarin

by Meg

Dubnovou výzvou Daring Bakers se stal Savarin. Už kdysi dávno jsem ho viděla v nějaké kuchařce a moc se mi líbil, takže jsem se celkem zaradovala. Savarin je vlastně taková bábovka, namočená do sirupu, který často obsahuje alkohol. Podává se s krémem nebo šlehačkou a s ovocem. Vzhledem k tomu, že bylo úkolem použít zadaný recept na těsto, tak jsem strávila pečením skoro celý den – těsto se vždycky trochu připravilo, a dalo se kynout. Zase.

Natalia of Gatti Fili e Farinachallenges us to make a traditional Savarin, complete with soaking syrup and cream filling! We were to follow the Savarin recipe but were allowed to be creative with the soaking syrup and filling, allowing us to come up with some very delicious cakes!

Takže jsem se tedy pustila do plnění výzvy včera a to je důvodem, proč o ní píšu až dnes. Prostě to faaakt hodně trvalo. A výsledek? Krásný pohled, chuťově už zase žádný zázrak. A pokud k tomu připočteme, jak se mi úžasně “zadařilo” – ale o tom později…

Savarin

Pokud byste se do něj z nějakého vlastního masochistického důvodu chtěli pustit, tak si pořádně pročtěte kynoucí časy a čas na namáčení a raději ho dělejte vážně dřív.

Suroviny:

  •  cca 350 g chlebové mouky (já použila klasickou 00, a ani jsem nevážila – viz dále)
  • 2 lžíce vlažné vody (nakonec jsem dala 4-5)
  • 6 vajec, žloutky a bílky zvlášť
  • půl balíčku sušeného droždí (nebo 15 g čerstvého)
  • 4 lžičky cukru
  • 75 g másla
  • 1 lžíce pomerančové a citronové kůry (nedávala jsem)
  • 1 lžička soli
  • kousek másla na vymazání formy a plochy pro přípravu těsta

Postup:

V malé misce smícháme 2 lžíce vody, 3 lžíce mouky a droždí, přikryjeme potravinovou fólií a necháme 60 minut vzejít. No, to je podle mě celkem dlouho, ale budiž. Aby se to vůbec dalo nějak rozumně smíchat, musela jsem přidat vodu.

KvásekPo cca 30 minutách hodíme do robotu bílky a asi 2 hrnky mouky, zapracujeme dohromady, přikryjeme fólií a necháme odpočinout. Po třiceti minutách už uplyne hodina pro kvásek, takže ho přihodíme do mísy k bílko-moukovému základu spolu s další lžící mouky.

Základ těstaV tuhle chvíli také můžeme přidat citrusovou kůru. Když se začne těsto odtahovat od stěn mísy, přidáme jeden žloutek. Jakmile se zapracuje, přidáme lžíci mouky.

Pak zase přidáme žloutek, cukr, a po zapracování lžíci mouky. Můžeme lehce zvýšit rychlost.

Žloutek, sůl… a lžíci mouky.

A znovu kolo žloutek a lžíce mouky, až vám dojdou žloutky. Těsto začne být elastické a tvořit trochu nitky. Přidáme změklé máslo a potom zase lžíci mouky. Necháme těsto zapracovávat, až je pružné a při natáhnutí se moc nepřetrhne a prosvítá přes něj světlo (“window pane test”).

Těsto před kynutímMísu s těstem přikryjeme potravinovou fólií a necháme 2-3 hodiny kynout, až ztrojnásobí objem.

Vykynuté těstoMáslem si potřeme pracovní desku, stejně tak ruce.  Těsto vyklopíme na desku a popřekládáme a propracujeme. Pak ho překryjeme folií na cca 15 minut.

Těsto zase kyne

Mezitím si vymažeme máslem formu, ve které budeme “bábovku” péct. (Naše klasická forma na bábovku by byla určitě na tohle množství malá, použila jsem jiný nástavec do dortové formy). Taky si pomastíme stěrku na těsto a to naše obrátíme a vytvarujeme do hladké koule. Uprostřed palcem vytvoříme díru a vložíme ho do formy.

Těsto před dalším kynutímHádejte co! Zase ho přikryjeme potravinovou fólií a dáme na hodinku do tepla kynout.

Konečeně vykynutoFormu vložíme do trouby vyhřáté na cca 170°C a pečeme asi 40 minut dozlatova. A necháme vychladnout.

Upečeno

Mandlovo-limetkový sirup

  • 1 litr vody
  • 1 limetka
  • asi 250 g cukru – podle chuťových preferencí
  • asi 1 dcl Amaretta – podle chuti

Vodu svaříme s cukrem, kůrou a šťávou z limetky. Pokud chceme nealko verzi, tak Amaretto hned od začátku, jinak ho přidáme až potom, co stáhneme sirup z tepla.

Sirup

Vychladnutou bábovku dáme do dostatečné mísy/hrnce a polejeme sirupem, necháme ho pěkně vsáknout. S tímhle jsem měla trošku problém, nemohla jsem najít dostatečnou nádobu, jen něco nižšího, nakonec jsem bábovku otáčela, ale měla jsem strach, aby se mi neroztrhla. Poté je nejlepší savarin opatrně přemístit na mřížku, aby mohla přebytečná tekutina odkapat.

Meruňková poleva

  • 2 lžíce meruňkové zavařeniny
  • 2 lžíce vody

Zavařeninu s vodou svaříme a výslednou směsí potřeme savarin.

 Krém Chantilly

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • lžíce až dvě moučkového cukru (pokud by byl váš domácí vanilkový, tak to je nejlepší varianta)

Šlehačku ušleháme do tuha s cukrem (případně můžeme ochutit vanilkovou esencí). Savarin s ní naplníme a ozdobíme čerstvým ovocem.

Savarin

Co byla nejdůležitější věc, kterou jsem se včera naučila? Nejenže jsem zvyklá kontrolovat čichem vajíčka a maso a tak podobně… Od teď to asi budu dělat i se šlehačkou. Prosím pěkně, až potom, co byl celý savarin hotový, nazdobený…  jsme zjistili, že šlehačka je vlastně úplně fuj – smrděla rybinou a byla fest hnusná. Jenže při šlehání to do mého zacpaného nosu prostě nepřešlo a já jsem ji neochutnala, než jsem ji naplácala na savarin.

SavarinNo od příště kontrolovat budu. (Pro zvědavé: ovoce jsme omyli, šlehačku vybrali, “postižené” části koláče odkrojili.)

Savarin

Ale co celkové hodnocení Savarinu? Strukturou připomínal Challu (jen ještě o něco nadýchanější a sušší – samozřejmě to zmizelo s namočením do sirupu). Většina rodiny se shodla na tom, že kdyby se přidalo kandované ovoce, tak by to chutnalo jako kupované Panettone. S tím jsem musela souhlasit. Ale že bych se do toho jen tak pouštěla znovu? Asi ne… Ale na efekt krásný :)

Savarin

You may also like

20 comments

Martina 28. 04. 2013 - 11.45

Opravdu moc krásný a výstavní kousek.

I přesto, že jsem se na něho chystala i já, tak se mi to nepovedlo stihnout. No, ale asi si to pořádně rozmyslím. Na celodenní přípravu a čekat, až mi něco vykyne, na to nemám chuť. A už jsem také četla na více stránkách, že chuťově to není prostě ono.

Reply
Meg 28. 04. 2013 - 20.17

No, jestli nemáš čas nazbyt, tak se do toho fakt snad radši nepouštěj :)

Reply
Terezka 28. 04. 2013 - 12.44

Krásně se ti povedl a při čtení jsem se smála pod fousy, stejné myšlenkové pochody jsem u něj měla :)
Já věděla už dopředu, že se mi do toho nechce, takže proto rovnou poloviční dávka. a pro zvědavé…krém patissiere jsem naplnila do trychtýřku, ten jsem dala doprostřed do otvoru Savarinu a po nafocení letěl Savarin do koše a krém jsme si dali s pomerančovými filátky :)

Reply
Meg 28. 04. 2013 - 20.25

Ha :D Tak teda my jsme ho snědli, žádná hrůza, ale nix extra též ne. Pěkně jsi to udělala :D

Reply
Lenka 28. 04. 2013 - 17.37

Koukám, že nejsem sama v negativním hodnocení této “buchty”. Myslela jsem si, že to bude něco jako punčák, ale je to podstatně horší!!!

Reply
Meg 28. 04. 2013 - 20.26

Punčák já miluju :D Ale tohle… no kdyby se to ochutilo jako na punčák, hmmm :D

Reply
Kača 28. 04. 2013 - 18.39

Gratuluji k Savarinu! Vzhledově moc pěkný!

Já se do něj pustila a říkala jsem si, jestli taková piplačka, co s tím byla, se vyplatí alespoň na chuti. Jsem moc ráda, že máš stejný názor. Byla to prostě pitomá buchta!:(

Nicméně, u nás moc chutnal slepičkám!:)

Reply
Meg 28. 04. 2013 - 20.27

Díky :) No mamka mi ještě řekla, že se to dalo – ale že to nestálo za tu námahu. Nebo že by to chtělo to kandované ovoce a podobně :D Tak to se slepičky pěkně měly :D

Reply
Vanda 01. 05. 2013 - 5.11

Meg! Závístí pukám nad krásou tvých stránek! Jsi šikula. A Savarin by rozhodně byl můj kamarád, vypadá fantasticky. Už aby byly ty hromady ovoce na něj!

Reply
Meg 11. 05. 2013 - 22.36

Díky ;) :D No nevím, jestli by byl. Hlavně to chce alkohol! Kdo ho nedal, nadával moc :D

Reply
Veronika 02. 05. 2013 - 8.51

Vypadá nádherně, ty fotky jsou skvělé, ale jak tak čtu na blozích různých odvážných pekařů, ta námaha za to až tak nestála:( Zvláštní jak někdy tyhle složité recepty dopadají špatně…

Reply
Meg 11. 05. 2013 - 22.36

Jo, přesně tak. Někdy se to prostě nepovede, no. Mně teda doma řekli, že by to chtělo kandované ovoce :D

Reply
Madla 03. 05. 2013 - 14.43

Teda ale vzhledově je moc krásný a ten mandlovo-limetkový sirup určitě do něčeho vyzkouším, úplně jsi mě navnadila!

Reply
Meg 11. 05. 2013 - 22.38

Věřím, že ty bys z toho něco vykouzlila :)

Reply
Veronika (Z ghetta blog) 09. 05. 2013 - 22.45

I já jsem si oddychla, že skoro všichni na Savarin nadávají! Sice to teď fakt flákám, ale téhle výzvy litovat nebudu, mně to totiž už podle receptu přišlo divný, navíc jsem měla mlhavou vzpomínku, že jsem to jedla kdysi v Itálii a už tehdy mi to nechutnalo. Nicméně potvrzuji, vypadá opravdu nádherně a i to je důkazem toho, jak fotky někdy klamou :)

Reply
Meg 11. 05. 2013 - 22.45

Klidně tuhle výzvu flákej :)

Reply
Hanka 11. 05. 2013 - 14.47

Ahoj, jsem na tomlhe webu poprvé (moc pěkný) a ráda bych věděla, co jsou to ty výzvy – challenge? Nenašla jsem tady o tom žádné informace, pochopila jsem, že každý měsíc se vaří jeden recept. Taky ráda vařím a chtěla bych to vyzkoušet. Můžete mi napsat více informací, prosím?
Mimochodem – dostala jsem se sem tak, že jsem hledala recept na boeuf bourgognon, Vaše fotky vypadají krásně, vyzkouším to :)
Děkuji a přeju krásný den a hodně úspěchů nejen v kuchyni!

Reply
Meg 11. 05. 2013 - 22.53

Ahojda, díky ;) Výzvy jsou zveřejňované v mezinárodní komunitě Daring Kitchen (http://thedaringkitchen.com/) Každý měsíc je vydána kuchařská a pekařská výzva, na uvedených stránkách se dá zaregistrovat a zažádat o členství (pekařů a/nebo kuchařů). Všechno by tam mělo být vysvětleno, ale případné další dotazy zodpovím :)
Jsem moc ráda, že se tu líbí, díky a taktéž přeji krásný den!

Reply
Hanka 14. 05. 2013 - 11.55

Moc děkuji za odpověď, na stránky jsem koukala, ale musím říct že Tvoje (nebo Vaše?) jsou mnohem přehlednější. A ten Wellington vypadá krásně, to bude stát za pokus :)

Reply
Meg 14. 05. 2013 - 12.12

Není zač, případné další věci osvětlím, ať už tu, přes FB stránku nebo e-mail (megritta.cz). Wellington byl moc fajn, ale přiznávám, že mi teploměr vážně přišel vhod (netrpělivě bych to vytáhla dřív :D ). Díky :)
Jo a takhle na internetu se snáze tyká, takže klidně tak ;)

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc