The Daring Bakers’ April 2012 Challenge – Armenian Nazook & Nutmeg Cake

The Daring Bakers’ April 2012 Challenge – Armenian Nazook & Nutmeg Cake

Dubnová výzva a arménské recepty. Když jsem si přečetla název, nejenže jsem vůbec nevěděla, oč se jedná, ale taky jsem se bála, aby se nejednalo o něco, na co zase nebudu moct sehnat suroviny. Můj strach byl zažehnán, Jason si pro nás připravil dva celkem jednoduché recepty, co se týče postupu i surovin, takže jsem se pustila do obou.

Nazook

První přišel na řadu nazook – křehké roládky z máslového těsta, plněné drobenkou. Tradičně se plní právě vanilkovou drobenkou, ale byli jsme vyzváni, ať toho zkusíme klidně víc. V podstatě cokoliv sladkého, kromě čokolády (podle Jasonovy tety). No, když někomu zakážete čokoládu…

Video s postupem přípravy najdete ZDE.

Suroviny:

těsto (na 4 záviny):

  • 420 g prosáté mouky (použila jsem hladkou)
  • 7 g sušeného droždí
  • 225 g zakysané smetany
  • 225 g másla pokojové teploty

náplň (na 4 záviny):

  • 210 g hladké mouky
  • 340 g cukru (použila jsem třtinový)
  • 170 g másla
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
Pokud chcete mít více náplní, můžete zkusit oříšky, mandle, kokos, nějaké sušené ovoce… anebo třeba i tu čokoládu.

Postup:

Ze všech surovin zpracujeme hladké, nelepivé těsto, které zabalíme do folie a dáme na 3-5 hodin do lednice.

Suroviny na náplň proměníme v drobenku. Já jsem množství na náplň vydělila čtyřmi a udělala vanilkovou náplň jen ze čtvrtiny. Do dalších částí jsem pak mouku nahradila kokosem a mandlemi. Jo a taky čokoládou a lískovými oříšky.

Těsto vyndáme z lednice a rozdělíme na čtyři díly. Každý se snažíme vyválet do tvaru obdélníku a rozdělit na něj náplň.

Těsto pak smotáme do rolády a potřeme rozšlehaným vejcem. Rozkrájíme a dáme na plech s pečícím papírem. Pečeme v troubě rozehřáté na 175°C, asi 30 minut, do zlatova.

Takhle dopadla základní varianta – vanilková. Mimochodem, asi taky nejvíc oblíbená.

Tady už je varianta s kokosem – něco pro mě.

Mandlový nazook.

A „zakázaná“ varianta – s čokoládou a lískovými oříšky. Jo, vážně to trochu chutnalo po Nutelle :)

Nazook se tedy určitě povedl. Vypadal zajímavě, byly to malé kousky, takže si člověk může sníst trochu – jako drobné sladké bezvadné.

Arménský koláč s muškátovým oříškem

Po prvním úspěchu jsem se pustila i do druhého receptu. Koláč všichni chválili a tak jsem se do něj pustila s nadšením. Dala jsem do něj muškátový oříšek a špetku skořice. A tmavý muscovado cukr. Ve výsledku je koláč možná až moc voňavý, ale i tak dobrý. Video ZDE.

Suroviny:

  • 1 hrnek mléka
  • 1 lžička sody
  • 280 g mouky (použila jsem půl na půl hladkou a polohrubou)
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 hrnky hnědého cukru (400g ! dala jsem 200g tmavého muscovada a sladký je teda dost)
  • 170 g másla
  • 1 – 1  a 1/2 strouhaného muškátového oříšku
  • 1 vejce
  • sekané oříšky nebo plátky mandlí na ozdobu

Postup:

Troubu předehřejeme na 175°C. Sodu vmícháme do mléka. Do mísy dáme mouku, prášek do pečiva, cukr a máslo a zpracujeme sami nebo v robotu na drobenku. Půlku této směsi natlačíme do dortové formy (23 cm).

Do zbylé drobenky zamícháme vejce a muškátový oříšek (já přidala i špetku skořice). Přidáme mléko se sodou a smícháme v hladkou směs. Tu nalijeme do formy na první část drobenky a povrch posypeme oříšky nebo jako v mém případě, plátky mandlí.

Pečeme v troubě 30-40 minut. Tedy tak to aspoň bylo v originálním receptu, já možná pekla i těch 50 minut, než byla špejle vytažená z koláče čistá.

Pak už jen stačilo nechat koláč vychladnout a nakrájet a chutnat.

Má křupavou spodní vrstvu, vláčný vnitřek a na vrchu křupavost zase doladí mandle. Příště bych spíš použila klasický třtinový cukr, ale i tak byl ve výsledku dobrý a voňavý. Pokud byste se báli toho množství muškátového oříšku, zkuste to klidně jen se skořicí, i tak vám bude chutnat.


Related Posts

Čokoládové macarons

Čokoládové macarons

Od té doby, kdy jsem poprvé uviděla všemi možnými barvami hrající macarons, jsem je toužila vyzkoušet. Nikdy jsem ještě neochutnala kupované, zato jsem četla, jak je všichni opěvují. Ovšem myšlenku je doma upéct doprovázelo jedno ohromné ALE – totiž jejich pověst.

Trojitý čokoládovo-pěnový dort / Triple Chocolate Mousse Cake

Trojitý čokoládovo-pěnový dort / Triple Chocolate Mousse Cake

Ku příležitosti narozenin jsem se rozhodla upéct čokoládový dort. Pořád jsem přemýšlela, jaký by to měl být – Schwarzwald, Sachr, nebo snad pařížský? Nakonec jsem si vzpomněla na tříbarevný dort, který jsem viděla u Lucy. Takže jsem nakoupila spoustu čokolády a šlehačky a pustila se do něj. Mimochodem, […]



25 thoughts on “The Daring Bakers’ April 2012 Challenge – Armenian Nazook & Nutmeg Cake”

  • Tvoje varianty nazooku jsou moc dobré. Na mě to bylo moc máslové, ale zároveň návykové :-). No a dort byl taky skvělý, krásně křupal a hezky voněl. Určitě se octne v mých oblíbených receptech.

  • Nazook vyskusane, super lahka priprava a uzasna chut, plnila som zakladom plus mandle. Maju iba jednu chybu, neda sa od nich odist, su naozaj super, chrumkave, vonave, no skratka mnam :)

  • Uf, konečně jsem si našla čas napsat post a omrknout výtvory ostatních. :) Moc se mi líbí Tvoje verze nazooků, obzvlášť ta kokosová a i zakázaná nuttelová. Je super, že jsi toho stihla tolik!

  • Ale čokoláda se nesmí, to se řekne :-) Ty jsi sladká divoška, Meg, roládičky i koláč vypadají perfektně, moc se mi líbí ty plátky mandlí na ozdobu, jak jsou někde mandle,tak to je moje a ještě ke všemu můj oblíbený mušktový oříšek, je to jasný, až se trochu ochladí, tak se do něj pustím :-)
    A ty roládky – fakt boží a dokonce se čtyřmi náplněmi, doufám, že si tě doma dostatečně hýčkají, když je tak rozmazluješ :-) Zbožňuju moučníky s máslovým těstem (na rozdíl od máslových náplní :-(), takže určo vyzkouším i roládky.

    • Neee, prosiiim, nerikej to na me :D Diky ti moc :) Verim, ze ty zas vymyslis neco, cim to uplne ozvlastnis a bude to vynikajici :)

  • Meg, prosím tě, kolik roládek ti zhruba vyšlo z té jedné dávky? Přijde mi moje třída na poslední zvonění na snídani a už vymýšlím, čím je pohostím. Chci mít i něco sladkého a tohle se mi zatím jeví jako dobrá varianta.

    • Tak abych to vzala celkove – testo – 4 zaviny po 10-12 kusech kazdy, zalezi, jak se nakraji :) Ale jsou fakt docela male pak. Ja chci byt v tve tride!!!

      • :))) Někdy není o co stát!
        Počet je fajn, že jsou malé neva, sladké jsem chtěla stejně jen tak na zakousnutí. A tyhle by šly udělat i ráno, tak by je měli teplé. Ale možná se mi taky nebude chtít, udělám den předem nějaké oblíbené dvě buchty na plechu a bude :) Po prohýřené noci jim to asi stejně bude jedno. Příští víkend otestuju Nazook a podle toho jak mi to půjde se rozhodnu. Zatím moc díky za informace Meg, měj se fajn! :-)

  • Tak už je i ochutnáno a chvály byly ze všech stran. Dělala jsem jen z půlky dávky a jen vanilkovou náplň. Vanilkový extrakt doma nebyl, tak jsem dala dva vanilkové cukry místo 40 g cukru a opravdu je to moc dobré!!! :-)

  • Ahoj, na tyhle stránky jsem se dostala náhodou, že jsem sháněla karamelové věnečky. Jsem úplně nadšená ze všeho co tady je!!! už se moc těším až to všechno vyzkouším! zatím jsem udělala nazook a jsem nadšená, moc dobré, budu tuhle stránku doporučovat všem kolem :)) strašně jednoduchý recept, moc mně to bavilo a výsledek je nejlepší, když manžel řekne, že to není dobré, ale výborné :)) Děkuji !!!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít