The Daring Bakers’ July 2011 Challenge – Fresh Frasier

Letošní léto je se svým počasím trošku (= dost) podprůměrné, ale to (mně) zas tolik nevadí, protože jsem jeho dost velkou část strávila v posteli… Bohužel ne lenošením, ale díky tomu, že jsem byla nemocná a tak jsem tak trošku (= vůbec) ani nestíhala výzvy Daring Kitchen. Vážně ale doufám, že je stihnu, i když po termínu, připravit a tady je první z nich.

Červencová výzva byla na téma Frasier – cílem bylo stvořit dort, který se skládá z piškotu, krému a ovoce a je sestaven tak, že jdou všechny vrstvy na první pohled krásně vidět. Rozhodla jsem se nehledat další varianty a použila jsem dodané recepty, jsou jen lehce upravené. Na záhoně se nám ještě objevilo pár jahod, bohužel ne na celý dort, tak jsem je zkombinovala s nektarinkami.

Korpus (forma cca 23 cm) (Basic Chiffon Cake):

  • 155 g hladké mouky
  • 4 g prášku do pečiva
  • 100 g cukru
  • špetka soli
  • 60 ml oleje
  • 4 žloutky
  • 95 ml vody
  • lžička vanilkového extraktu
  • kůra z nastrouhaného citronu (já měla limetku)
  • 4 bílky
Předehřejeme troubu na střední stupeň (160-175°C). Na dno rozkládací dortové formy dáme pečící papír, ale boky neřešíme. V receptu, který byl dodán, bylo napsáno, že se má péct ve formě o průměru 20 cm (taky tam bylo, že se má použít 170 gramů cukru – bleh; 3 žloutky a 5 bílků – no to taky ne… ), ale dost lidí si stěžovalo, že jim to těsto formu v troubě přeteklo. No použila jsem o něco větší formu a řekla bych, že to bylo akorát.

Ve větší míse smícháme mouku s práškem do pečiva, cukr (až na tři lžíce) a sůl. V menší misce smícháme olej, žloutky, vodu, vanilku a citronovou/limetkovou kůru. Obě směsi důkladně dohladka smícháme.

Vyšleháme bílky do tuha za postupného přidávání cukru. Opatrně zamícháme 1/3 bílků do těsta a potom i ten zbytek. Těsto přendáme do připravené dortové formy a pečeme 45 – 55 minut. Necháme vychladnout a potom nožem objedeme kraje formy, abychom korpus uvolnili.

Krém (Pastry Cream Filling):

  • 250 ml plnotučného mléka
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • 10 g škrobu
  • 55 g cukru
  • 1  větší vejce
  • 30 g másla
  • 4 g želatiny
  • lžíce vody
  • 250 ml smetany ke šlehání

Původní postup byl složitější (svařit mléko s vanilkou a solí; promíchat vejce s cukrem a škrobem, nalít do toho pomalu to mléko; pak to všechno vrátit do hrnka na sporák…), taaaakže trošku jinak: Mléko, vanilku, sůl, škrob, cukr a vejce dáme do hrnce, zamícháme a pomalu zahřejeme, až začne směs houstnout a skoro se vaří. Pak ji odstavíme z tepla, přes síto přelijeme do šlehací mísy a občas promícháme.

Až základ krému zchladne, po kouskách do něj zašleháme máslo. Krém dáme do misky a překryjeme potravinářskou folií, aby se dotýkala přímo povrchu a necháme v lednici.

Před sestavením dortu posypeme vodu želatinou a vyšleháme smetanu do tuha. Nad parou zahřejeme trochu krému a při cca 50°C do něj dáme želatinu a necháme rozpustit. Vmícháme do zbytku vychlazeného krému a opatrně do něj vmícháme šlehačku.

(Já jsem tento krém na svůj dort vlastně dělala ze tří dávek, protože podle toho, jak jsem tam plácla ovoce, byla vrstva s krémem docela vysoká…  Jo a protože jsme dostali úžasný javorový sirup dovezený z Kanady, tak jsem pár lžic do krému přidala na ovonění :) )

Cukrový sirup (Simple Syrup):

  • 75 g cukru
  • 80 ml vody
V kastrůlku smícháme vodu s cukrem a přivedeme k varu, necháme cukr rozpustit. Pak odstavíme a necháme zchladnout. V téhle chvíli můžeme sirup ochutit, já jsem přidala limetkovou šťávu a trochu javorového sirupu.

Sestavení dortu:

Korpus si rozřízneme na dvě části, jednu položíme na servírovací tác a obložíme bočním kruhem z dortové formy, kterou jsme potáhli potravinářskou folií (já si ještě musela vypomoci alobalem mezi dort a boky formy, aby byl dort pěkný). Pokapeme polovinou cukrového sirupu. Stěny formy obložíme rozkrojenými jahodami (popřípadě i nektarinkami) a mezi ně nastříkáme krém. Potřeme jím i korpus a přidáme nakrájené ovoce.

Na ovoce rozdělíme zbytek krému. V zadání byl dort zakončený vrstvou marcipánu, v tom případě by bylo třeba nechat si trochu krému na potření vrchní vrstvy dortu, ale já jsem dort jen zakončila druhou vrstvou piškotu, kterou jsem ze spodní strany pokapala sirupem. Před podáváním jsem dort pocukrovala.

Dort byl sice trochu složitější na přípravu, ale rozhodně zapůsobil vzhledem i chutí. Krém byl lehký a v kombinaci s ovocem ideální společník pro letní dny :)

P.S.: Určitě se nezapomeňte podívat na zpracovanou výzvu u Lucie a Slanečka :) 

10 comments

  1. Peknej :-) Uz jsem myslela, zes to zabalila a to by byla teda velka skoda! Ja uz jsem ho vyzkousela i s malinama a zmenenym korpusem a rozhodne budu opakovat :-)

    1. Díky, neboj, nic nebalím, jen nucená přestávka :D Jooo, až k nám zase přistane nějaké ovoce, tak asi zopakuju též :)

  2. Tvá nektarinkovo-jahodová verze vypadá úžasně! Jinak přeju rychlý návrat pevného zdraví a moc se těším na tvé další recepty.

    1. Díky, zdraví už je snad ok a já už se zase dostávám v kuchyni do formy (pomalu, ale jistě – moje dvě čerstvá říznutí to dokazují :D )

  3. Vypadá to naprosto mňamkovatě, ale celkově to na mě působí složitě… Vypadá, že se na upatlání tohoto dezertu ještě nějakou tu dobu počkám a naberu zkušenosti :D

    1. Tak na baklavu to složitostí asi nemělo :D Chce to jen trochu trpělivosti a času a dá se to v pohodě :) Rozhodně mi nevadí myšlenka to znovu zopakovat :)

  4. Taky jsem už málem přestala doufat, že se tu tvůj dort objeví :D Rozhodně ale stálo za to si počkat, protože vypadá báječně :) Mě už se jahody sehnat nepodařily, tak jsem si to schovala na další rok :)

    1. Díky, rozhodně nic nevzdávám a brzo snad dokončím další výzvu, a možná to bude i včas :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *